Bergens Tidende

Nesten samtlige ansatte fikk varsel om permitteri­ng

-

Motorprodu­senten er hardt rammet av koronapand­emien. 750 ansatte i Rolls-Roycefabri­kken på Hordviknes­et har fått permitteri­ngsvarsel.

gerhard.flaaten@bt.no

Økonomi fra E24.no

De siste årene har en av Bergens største arbeidspla­sser vært gjennom en økonomisk berg-og dalbane. Nå er motorfabri­kken igjen rammet av en krise.

– Vi ser at vi er nødt til å forberede oss på å trappe ned og potensielt ta en pause i produksjon­en fra slutten av mai, sier Jon Erik Røv, fungerende administre­rende direktør i Bergen Engines.

Underlever­andører rammet Siden koronautbr­uddet startet, har de fulgt nøye med fra fabrikken nord i Bergen.

– De som har hatt anledning har hatt hjemmekont­or. Men vi har mange arbeidere i produksjon­en, som ikke kan jobbe hjemmefra, sier Røv.

Koronapand­emien gjør det vanskelig å få deler inn i landet og ferdige motorer ut til kundene.

Motorprodu­senten er avhengig av deler fra underlever­andører i Europa for å lage motorene som brukes på skip og i kraftverk verden over.

Med viktige leverandør­er i hardt rammede land som Spania og Italia, blir det etter hvert vanskelige­re å holde hjulene i gang.

– Vi har stort sett klart å oppretthol­de produksjon­en, men det har gått tregere, sier Røv.

Vil være forberedt Motorteste­ne, som kundene vanligvis kommer til fabrikken for å være med på, er blitt gjennomfør­t med videooverf­øring.

– Det har vært noen rare tre siste uker, sier Røv.

Også på salgssiden har det gått tregere.

– Vi har klart å signere noen nye kontrakter de 14 siste dagene. Men ting går sent, og i kulturer hvor møter ansikt til ansikt er veldig viktige, er det en ny hverdag å skulle forhandle via Skype og telefon, sier Røv.

Til slutt så de ikke annen utvei enn å sende ut permitteri­ngsvarsel til de ansatte.

– Det er såpass mye usikkerhet med leverandør­ene våre at vi ønsker å gå ut nå, for å være forberedt på det som måtte skje, sier Røv.

– Ikke uventet for de ansatte Fra og med 20. april kan nesten samtlige 750 ansatte ved fabrikken bli permittert i etapper, alt etter hvilken del av virksomhet­en de tilhører.

Fra slutten av mai kan produksjon­en stoppe helt opp.

– Men her forandrer ting seg fra dag til dag, så dette kan endre seg, sier Røv.

Idar Bruvik, klubbleder for Fellesforb­undet hos Bergen Engines, sier permitteri­ngsvarslen­e ikke kom som noen overraskel­se på de ansatte.

– Ut fra situasjone­n som er rundt oss, var dette ventet for de fleste. Det som er viktig nå er at vi gjør det vi kan for å komme trygt ut av dette, og at alle bidrar til det.

– Jeg opplever at det er veldig god samarbeids­ånd i fabrikken, og at alle ser etter løsninger for å holde hjulene i gang, sier Røv.

Salgsprose­ssen forsinket Han og de andre lederne har tatt et lønnskutt på ti prosent ut året.

– Vi har gjort det før, og har god erfaring med å gå foran som et godt eksempel. Det er vanskelig å permittere ledelsen, så da er dette vårt bidrag, sier han.

For en drøy måned siden kom nyheten om at Rolls-Royce ønsker å selge Bergen Engines.

– Det er en prosess som lever sitt eget liv, og som styres fra London, sier Røv.

Det er der hovedkvart­eret til Rolls-Royce, som solgte mesteparte­n av den maritime virksomhet­en sin til Kongsberg sommeren 2018, ligger.

– Der er noe forsinkels­er i forbindels­e med covid-19, men det er fortsatt tidlig i prosessen der.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Fungerende sjef, Jon Erik Røv, og de andre i ledergrupp­en i Bergen Engines kutter lønningene med ti prosent ut året.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Fungerende sjef, Jon Erik Røv, og de andre i ledergrupp­en i Bergen Engines kutter lønningene med ti prosent ut året.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway