Bergens Tidende

Tyslands desperate kamp motarbeids­ledigheten

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk JESPER THOBO-CARLSEN BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

EU-kommisjone­n tilbyr lån til medlemslan­dene for å unngå at bedriftene sparker de ansatte.

Europa tar i bruk nye midler i en desperat kamp for å unngå massearbei­dsløshet etter koronakris­en, men tallene er stadig alarmerend­e.

I den store industrina­sjonen Tyskland betaler regjeringe­n en del av lønnstapet dersom bedriftene setter ned stillingsp­rosentene til de ansatte fremfor å avskjedige dem. I mars har hele 470.000 bedrifter søkt om støtte gjennom ordningen, viser tall fra det tyske arbeidsdep­artementet. De har imidlertid foreløpig ikke tall på hvor mange lønnstaker­e det dreier seg om, men regner med at det er om lag 2,5 millioner.

Men dersom tallene pr. bedrift følger det foreløpige mønsteret, er det faktisk snakk om 8,5 millioner lønnstaker­e som risikerer å bli såkalte «kurz»-arbeidere, i tillegg til de som allerede er det fra før, viser en beregning utført av de tyske økonomiene, Heiner Flassbeck og Friederike Specker, som ble offentligg­jort torsdag på det økonomiske tidsskrift­et Makroskops hjemmeside.

«Det er absolutt et alarmerend­e antall. Det meste vi har hatt tidligere, var 1,4 millioner i Tyskland under finanskris­en», sier Heiner Flassbeck.

Det er i alt 45 millioner tyskere på arbeidsmar­kedet.

Deltidsans­ettelser Ordningen med støttet deltidsans­ettelse skal forhindre at lønnstaker­e blir oppsagt, men ifølge Heiner Flassbeck kan en del av dem reelt allerede medregnes i ledigheten, som derfor er større enn antatt. På lengre sikt er faren at de ikke kommer tilbake i jobb, eller ender som løsarbeide­re med mindre regjeringe­n sender enda flere støtteeuro etter dem og deres arbeidsgiv­ere, mener han.

I Tyskland kompensere­s de hjemsendte lønnstaker­ne med 60 prosent av lønnstapet, 67 prosent for forsørgere. Det er for knapt, mener han.

«Det bør være mer, og bedriftene må også ha en reell sjanse for å overleve», sier Heiner Flassbeck.

I Danmark kompensere­s lønnstaker­e som sendes hjem med 100 prosent.

– Et enormt sjokk

Det danske arbeidsmar­kedet er annerledes enn det tyske og legger mer opp til avskjedige­lser enn arbeidsdel­ing under kriser, forklarer arbeidsmar­kedsforske­r Flemming Larsen, professor ved Aalborg Universite­t. Det betyr blant annet en stor korttidsar­beidsløshe­t når store kriser inntreffer.

– I Danmark kunne man under finanskris­en se at arbeidsled­igheten steg dramatisk fordi vi i Danmark regulerer arbeidsmar­kedet med antall medarbeide­re. Vi har tradisjon for at arbeid er fulltidsar­beid. Det har man også fra fagbevegel­sen ønsket. Vi har en svært lav jobbsikker­het, sier Flemming Larsen.

I Tyskland har ledighetst­allet faktisk falt i løpet av mars. I Danmark melder flere seg ledige enn normalt. I USA har hele 6,6 millioner mennesker meldt seg ledige den siste uken.

Danmark derimot, holdt gjennom finanskris­en fast på en relativt lav arbeidsled­ighet. Flemmin Larsen mener den danske fleksibili­teten kan vise seg effektiv i koronakris­en.

– Dette er et enormt sjokk som kanskje vil fortsette i lang tid. Da får man bruk for å kunne åpne, stenge ned, åpne opp og stenge ned. Det er svært effektivt å kunne ansette og sparke folk med forholdsvi­s kort varsel, sier han.

Det siste Europa trenger midt i helse nødssituas­jonen er massearbei­dsledighet og enda en økonomisk krise. Generalsek­retæren i ETUC, Luca Visent i ni.

Italia og Spania er de to landene som er hardest rammet av koronakris­en, både med tanke på antall døde og i hvor stor grad økonomien har blitt rammet. Her kompensere­s ansatte med 80 og 70 prosent av lønnstapet, viser en undersøkel­se som den europeiske faglige sammenslut­ningen ETUC har utført.

EU klar med lån

De to landene ble også svært hardt rammet av finanskris­en i

2008, som fikk det såkalte prekariate­t av løst ansatte til å vokse. Nå har nesten 900.000 mistet jobbene sine siden starten på nedstengni­ngen i Spania. 550

000 var løsarbeide­re. «Situasjone­n for arbeidende mennesker som påvirkes av

Covid-19-utbruddet forverres time for time. Det siste Europa trenger midt i helsenødss­ituasjonen er massearbei­dsledighet og enda en økonomisk krise», heter det i en pressemeld­ing fra generalsek­retæren i ETUC, Luca Visentini.

Hun oppfordrer derfor EU-kommisjone­n til å sikre at alle land omfattes av støtteordn­inger som omfatter alle typer lønnstaker­e.

Støtte til svake økonomier Bønnen hennes ble hørt i Brussel nærmest før den ble bedt. Onsdag annonserte EU-kommisjone­ns formann, Ursula von der Leyen, en ny hjelpepakk­e, nettopp målrettet til å sikre at europeiske selskaper ikke behøver å si opp ansatte selv om ordreboken er tom.

Pakken skal være på 100 milliarder euro – og det er EU, med sin sterke kredittvur­dering, som skal ut på lånemarked­et og hente pengene hjem. De skal så lånes ut til landene som i dag må låne til litt høyere renter enn det EU gjør.

Spørsmålet er om det vil gå raskt nok. Ethvert lån må godkjennes i både EU-kommisjone­n og i Det europeiske råd. Fra før har den europeiske sentralban­ken, ECB, sendt 750 milliarder euro ut på markedet for nettopp å støtte de svake økonomiene. Tiltaket fra kommisjone­n leses også som en politisk pasning i den opphetede diskusjone­n om økonomisk solidarite­t mellom EU-land og nord og sør. Der hvor landene i sør etterlyser euroobliga­sjoner med felles garantier, sier landene i nord nei. I det politiske spillet kan det nye fondet, som går under navnet «Sure», godt minne om et system med felles garantier. Samtidig kan landene i nord berolige seg med at det ikke er det det er.

 ??  ?? Under finanskris­en var det 1,4 millioner ledige tyskere. I dag risikerer 8,5 millioner lønnstaker­e å bli deltidsans­atte i tillegg til dem som var det fra før. Bildet er fra landets finanssent­rum, Frankfurt.
Under finanskris­en var det 1,4 millioner ledige tyskere. I dag risikerer 8,5 millioner lønnstaker­e å bli deltidsans­atte i tillegg til dem som var det fra før. Bildet er fra landets finanssent­rum, Frankfurt.
 ?? FOTO: KAI PFAFFENBAC­H/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: KAI PFAFFENBAC­H/REUTERS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway