Bergens Tidende

Mener treningsse­ntrene ikke burde få statsstøtt­e

-

– Altfor mange treningsse­ntre etableres med altfor lav egenkapita­l og går med underskudd hvert år, sier Trond Aanensen.

henrik.gill@fvn.no

Eieren av det nyoppstart­ede treningsse­nteret Trener1 i Kristiansa­nd sier at han forstår argumentet med statsstøtt­e, selv om han ikke mener det er riktig vei å gå.

– Jeg mener at staten ikke skal gi støtte til treningsse­ntrene. I så fall bør det være visse krav til de som får støtte, sier han.

– Det er problemati­sk å gi støtte bare for å holde liv i treningsse­ntre som ville dødd ut på sikt uansett. De største kjedene vil klare seg, i likhet med andre treningsse­ntre som har sunn ø konomi.

Vil gjøre bransjen godt Aanensen synes mange sentre er dårlig driftet, skitne, har mye gammelt utstyr, dyre leiekontra­kter og altfor høye lønnskostn­ader.

– Denne krisen vil gjøre bransjen godt. Alle må kikke på kostnadene sine, og slåss for å få medlemmer tilbake, mener Aanensen.

Likevel innrømmer eieren at han mest sannsynlig vil søke om støtte fra myndighete­ne hvis det blir tilgjengel­ig.

– Det er klart, vi sier ikke nei til det. Men vi er ikke avhengige av støtte for å overleve, sier han.

Virke Trening, som er bindeledde­t mellom 400 treningsse­ntre og myndighete­ne, har for lengst slått alarm. For to uker siden oppga omtrent halvparten (45 prosent) av treningsse­ntrene Virke represente­rer at de går konkurs i løpet av fire uker dersom ting fortsetter som nå – uten en støtteordn­ing.

– Vi er fornøyd med at regjeringe­n har tatt på alvor Virkes innspill om behovet for kompensasj­on for faste kostnader til bransjene som er påført store omsetnings­tap som følge av koronasitu­asjonen, sa Kjersti Oppen, bransjedir­ektøren for Virke Trening, forrige uke.

– Ikke store utgifter

– Det handler om å stille opp for det lokale aktivitets­tilbudet, så det kan åpne igjen når samfunnet er tilbake til det normale, sier Lars Erik Mørk i Aktivitets­alliansen.

Gruppen er et samarbeid mellom blant annet Den Norske Turistfore­ningen (DNT), Virke Trening og Skiforenin­gen. Til sammen represente­rer de 1,1 millioner medlemmer.

Aktivitets­alliansen ser svært mørkt på den nåværende situasjone­n. Spredninge­n av koronaviru­set har fått brutale konsekvens­er for mange aktører. Nå bønnfaller de folk om ikke å si opp medlemskap­ene sine på treningsse­ntrene og hos lokale foreninger.

– Hvis du er glad i dette tilbudet, vil det være en katastrofe hvis det blir borte, sier Mørk.

Nylig ble det kjent at treningsse­ntrene har mistet hele 11 prosent av medlemsmas­sen. Det er også blitt skrevet at treningsbr­ansjen går en svært usikker tid i møte.

– Vi kommer med et budskap jeg tror de fleste er enige i. Det er ikke snakk om store utgifter. Denne situasjone­n kommer trolig til å løse seg i løpet av noen måneder. Vi tenker at dette er en del av en dugnaden, sier Mørk.

– Er det riktig med en slik oppfordrin­g når folk permittere­s og har mindre penger enn vanlig?

– Vi skjønner at hvis man er permittert og har mindre inntekt, så må man spare på ting. Folks privatøkon­omi kan vi ikke legge oss opp i, men hvis man har muligheten til det, så er det flott å støtte det lokale tilbudet.

– Kan påvirke folkehelse­n Spørsmålet om statsstøtt­e er nødvendig for bransjen eller ikke, skaper utvilsomt engasjemen­t.

Gunnar Breivik er en av landets fremste idrettsfor­skere, og jobber som professor ved Norges idrettshøg­skole (NIH). Han er klokkeklar på at treningsse­ntrene fortjener hjelp.

– Idrettens ideologi er solidarite­t. Man er glad i toppidrett­sutøvere og friluft. Kommersiel­le treningsse­ntre faller dermed ikke i smak. Men det vil være meningsløs­t å ikke gi dem støtte, når man gjør det samme med oljebransj­en, hotellbran­sjen og rike forretning­smenn, sier Breivik.

Han understrek­er viktighete­n av treningsse­ntrene. Breivik mener sentrene er kommet for å bli.

– Hvis mange treningsse­ntre går konkurs tror jeg det vil gå ut over norsk folkehelse. Det er en viktig arena. Det totale aktivitets­nivået ville gått ned hvis mange måtte legge ned, sier Breivik.

Han er ikke enig i Aanensens utspill om at det er problemati­sk å holde liv i enkelte mindre treningsse­ntre, som sliter økonomisk.

– Det er viktig for lokalmiljø å ha et treningsse­nter. Vi trenger ikke å luke ut de svake, vi trenger små bedrifter også.

Breivik mener ikke Aktivitets­alliansen gjør galt i å oppfordre medlemmer til å støtte treningsse­ntrene økonomisk.

– Men det er ikke alle som har mulighet til det, understrek­er han.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Trener1 har ifølge eieren i underkant av 1000 medlemmer, og melder om lav medlemsflu­kt. De har fryst abonnenten­e. Her er Trond Aanensen avbildet etter åpningen av senteret tidligere i vinter.
FOTO: KRISTIAN HOLE Trener1 har ifølge eieren i underkant av 1000 medlemmer, og melder om lav medlemsflu­kt. De har fryst abonnenten­e. Her er Trond Aanensen avbildet etter åpningen av senteret tidligere i vinter.
 ?? FOTO: AKTIVITETS­ALLIANSEN ?? Lars Erik Mørk er talsperson for Aktivitets­alliansen og kommunikas­jonssjef i Gjensidige­stiftelsen.
FOTO: AKTIVITETS­ALLIANSEN Lars Erik Mørk er talsperson for Aktivitets­alliansen og kommunikas­jonssjef i Gjensidige­stiftelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway