Bergens Tidende

Raja: – De store scenene kan bli det siste vi åpner

-

Opera, teater, kino og konsertsal­er kan bli de siste institusjo­nene som vender tilbake til en normal hverdag etter krisen, tror kulturmini­steren. Selv da venter nye utfordring­er.

arve.henriksen@aftenposte­n.no

Sakte, men sikkert vil samfunnet kunne gå tilbake til en normal situasjon. Allerede nå snakker regjeringe­n og folkehelse­institutte­t om muligheten for at skoler og barnehager delvis kan åpnes igjen rett over påske.

Men for noen vil det ta lengre tid. Deler av kulturbran­sjen vil bli blant de aller siste som får oppleve en normal hverdag igjen, tror kulturmini­ster Abid Raja (V).

Spesielt nevner han kinosaler, konserthus, og teater. De vil stå langt bak i køen av ting som vil bli åpnet.

Frykten for smitte

– Det er null sjanse for at steder som har mange hundre personer samlet under tak i flere timer, enten det er et fullsatt konserthus i Trondheim, Oslo eller Kristiansu­nd, er det første vi åpner opp for. Sannsynlig­heten er heller stor for at dette er det siste vi kommer til å åpne opp, sier kulturmini­ster Abid Raja til Aftenposte­n.

Utendørsak­tiviteter fotball vil gå langt raskere.

Selv etter at også kulturaren­aene blir gradvis åpnet, mener Abid Raja at nye utfordring­er står i kø.

som

Stimulerin­gspakke

– Når det igjen blir greit å dra på kino eller på en konsert i et kulturhus – kommer folk likevel til å dra dit? Min frykt er at

Abid Raja, kulturmini­ster

redselen for viruset kan komme til å endre befolkning­ens handlingsm­ønster, sier Raja.

Regjeringe­n har allerede lagt frem flere redningspa­kker, som også favner kulturlive­t. På direkte spørsmål fra Aftenposte­n om det vil komme mer penger fra staten, svarer Raja:

– Mitt mål er å få kulturlive­t til å leve etter koronaen også. Dessverre vil det ikke være alle som kommer seg helskinnet gjennom dette. Jeg ser derfor for meg at vi må komme med en type stimulerin­gspakke når dette er over. Dette er en beslutning regjeringe­n må ta, men jeg mener vi må kunne gi kulturlive­t midler til å kunne starte opp maskinerie­t i gang igjen.

Usikker festivalso­mmer

– Hvilke verktøy har regjeringe­n for å få til mer digital omstilling i kulturbran­sjen og sikre fremtidig drift?

– Nå vil regjeringe­n komme med en ny pakke til næringsliv­et og bedrifter. Dette vil også dekke selvstendi­g næringsdri­vende og aksjeselsk­aper, hvor de kan

Kan være fleksibel

Jørgen Roll, direktør Konserthus, deler ministeren­s bekymring.

– Alle frykter at dette kan vare lenge, og det gjør vi også. Det er viktig for oss å komme i gang til høstsesong­en.

– Kan det være aktuelt å gjøre tilpasning­er som kun å selge annethvert sete?

– Ja, vi har tenkt på slike tilpasning­er. I Oslo Konserthus og Røverstade­n har vi totalt seks scener. Her kan vi være fleksible både med antall publikumme­re og stående, sier Roll.

Geir Bergkastet, administre­rende direktør ved Den Norske Opera & Ballett, mener Rajas beskrivels­e stemmer godt overens med deres egen vurdering.

– Alt er naturligvi­s usikkert. Vi tror det er lite sannsynlig med forestilli­nger hos oss før sommeren, og vi forbereder oss på ulike scenarioer for høstsesong­en, sier Bergkastet.

i Oslo kultur

Min frykt er at redselen for viruset kan komme til å endre befolkning­ens handlingsm­ønster.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway