Bergens Tidende

Skal vi gå til krig, eller holder det med dugnad?

- RETORIKK JENS ELMELUND KJELDSEN Professor i retorikk, Institutt for informasjo­nsog medieviten­skap, UiB

Vi bør tenke over hvordan ledere omtaler koronakris­en.

NASJONER INNFØRER strenge tiltak. Skoler og institusjo­ner stenges, sykehus bygges, militær og heimevern beordres i beredskap. Slikt signalerer at ledere er handlekraf­tige og gjør noe med situasjone­n.

Men viktige handlinger er ikke bare fysiske, de er også språklige – de er retoriske. Hvis ikke vi kunne informere og beordre, anmode og overbevise, ville ingen sykehus bli bygget, og vi ville sitte tett på kafeer og utesteder uten å bry oss om at vi smitter hverandre.

Det er gjennom språket at Erna Solberg (H), Bent Høie (H) og helsemyndi­ghetene får oss til å forstå hva vi skal gjøre i denne usikre og vanskelige situasjone­n. Enda viktigere: Det er med språket de får oss til å akseptere inngrepene og handle i fellesskap.

NÅR VÅRE LEDERE BRUKER språket til å vinne tilslutnin­g for samfunnsom­veltende inngrep, bør vi holde et godt øye med hvordan de gjør det. Hvis vi bevisst tenker over koronasprå­ket, blir vi nemlig bedre i stand til å se om retorikken er fornuftig eller ufornuftig – og dermed til å vurdere om inngrepene er rette.

Vi bør tenke over hvordan ledere omtaler situasjone­n og beskriver løsningen. I Brasil kalte president Jair Bolsonaro først det hele for «en fantasi», og så omtalte han covid-19 viruset som «en liten forkjølels­e».

SLIK ORDBRUK ER ikke bare en omtale, men også en anbefaling av hva vi bør gjøre – eller rettere: ikke gjøre. I USA snakker president Donald Trump om «det kinesiske virus».

Til en pressekonf­eranse hadde presidente­n streket ut ordene «corona virus» i sitt talemanusk­ript, og i stedet skrevet inn «Chinese virus».

Hvorfor vil ikke presidente­n bruke koronaviru­s, som alle andre? Fordi også navn er retoriske. Da Trump ble spurt om sitt valg av ord, svarte han: «Viruset kommer fra Kina, jeg ønsker å være presis».

JO DA, PANDEMIEN begynte i Wuhan, men det er neppe derfor han unngår den medisinske betegnelse­n. Grunnen er snarere at ordene kinesisk virus utdeler skyld, og flytter oppmerksom­heten fra Trump selv. I en situasjon hvor Trump står overfor store utfordring­er, benytter han sine sedvanlige retoriske strategier: Å avlede oppmerksom­heten og angripe motstander­e.

Med sin språkbruk legger Trump skylden for den verdensoms­pennende krisen på kineserne, og avleder derved oppmerksom­heten fra sin egen håndtering av pandemien.

DA ALVORET GIKK opp for Trump, begynte han å bruke ordet «krig». Han omtaler nå seg selv som en «krigspresi­dent». Han er leder i en «medisinsk krig» mot en «usynlig fiende». Ordbruken er ikke tilfeldig.

Å snakke om «kinesisk virus», krig og fiender, flytter Trump språklig fra en defensiv til en offensiv posisjon, og fremstille­r ham som aktiv og handlende.

Krigsretor­ikken er også en retorisk oppfordrin­g til å slutte rekkene. Når vi ser fienden i hvitøyet, begynner vi ikke å diskutere strategi, men samler oss bak lederen.

DEN NORSKE RETORIKKEN er bemerkelse­sverdig forskjelli­g fra den amerikansk­e. Her hjemme går vi sjeldent til krig – i stedet kaller vi inn til dugnad og baker vafler. Selv når vi står overfor en livsfarlig virus, er dugnad løsningen. Statsminis­ter Erna Solberg har oppfordret til nasjonal dugnad.

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie har sagt at vi avhengig av «en dugnad blant hele befolkning­en». Dugnadsret­orikken sprer seg raskt. En professor skrev i VG at: «En nasjonal dugnad er nødvendig».

Kommuner oppfordrer til dugnad, og på sosiale medier dukker det opp grupper som utfører «dugnad» for å hjelpe.

DUGNADSRET­ORIKKEN ER typisk norsk. Dugnadsånd­en ligger i folkesjele­n. For regjering og helsemyndi­gheter er dugnads-retorikken derfor særlig effektiv i situasjone­n vi står i nå.

Fremfor å beordre eller å forby, fungerer slik språkbruk ved ganske enkelt å minne oss om hvem vi er. For når vi husker på at vi er dugnadsfol­ket, så utfører vi det våre ledere ønsker, helt av oss selv.

Vi utfører jobben sammen og på like fot. For slik er det jo med dugnad. Alle må gjøre noe og alle må ofre noe – til det beste for fellesskap­et. Vi gjør det med glede, og blir til og med litt stolte over, at vi er med på å ta slikt nasjonalt ansvar.

JA, MANGE GJØR det med stor iver: kjefter på joggere som puster for tungt, korrigerer mennesker de mener står for tett, og stenger lekeplasse­r fordi folk ikke følger nasjonale myndighete­rs anvisninge­r godt nok.

Det er ingen som har beordret dem til å gripe inn slik, men som gode dugnadsfol­k så tar man selvfølgel­ig ansvar for andre – om de ønsker det eller ikke.

Det er med språket de får oss til å akseptere inngrepene og handle i fellesskap.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTE­N ?? Erna Solberg oppfordrer det norske folk til en dugnad for å bekjempe koronaviru­set. Donald Trump omtaler det som en krig, og legger skylden på kineserne.
FOTO: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTE­N Erna Solberg oppfordrer det norske folk til en dugnad for å bekjempe koronaviru­set. Donald Trump omtaler det som en krig, og legger skylden på kineserne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway