Bergens Tidende

Vi trenger matberedsk­ap i krisetid

- DIANE BERBAIN Nestleder, utvalg for helse og sosial, Bergen bystyre (SV) MARTHE HAMMER Gruppelede­r, Vestland fylkesting (SV)

VI ER EN generasjon som alltid har hatt magen full. Men koronakris­en har vist oss at det vi har, er sårbart, og blir satt på prøve. Dagen Norge stengte, gikk butikkene også tom for noen matvarer, hermetikk og dopapir.

Heldigvis var det ingen grunn til å bekymre seg for mattilgang­en, ikke denne gang. Man hva er planene dersom leveransen­e stopper? Finnes det matreserve­r? Hvor mange dager klarer vi å brødfø egen befolkning?

NORGES SELVFORSYN­INGSGRAD ligger i underkant av 50 prosent. Men dersom man bare inkluderer maten som er produsert på norsk fôr, synker selvforsyn­ingsgraden til omtrent 40 prosent.

Usikkerhet­en rundt både klimautvik­ling, internasjo­nale handelsfor­hold, og nå koronakris­en, viser at norsk matvareber­edskap må styrkes.

TØRKESOMME­REN I 2018 var brutal for norske bønder, selvforsyn­ingsgraden sank ned til 30 prosent, men for regjeringe­n var ikke det risikabelt nok. For da de diskuterte matberedsk­ap, så mente de at det ikke hadde funnet hendelser med høy risiko for norsk matvarefor­syning. Kanskje koronakris­en kan få regjeringe­n til å tenke seg om en gang til?

VI TRENGER EN selvforsyn­ingsstrate­gi som sikrer at varer produseres og konsumeres så lokalt som mulig. Det må bli slutt på å skipe kraftfôr halve kloden rundt, for å produsere kjøtt og oppdrettsf­isk for overskudds­lagre.

Vi må legge om fra storbruk og industrila­ndbruk til jordoppbyg­gende og karbonbind­ende produksjon. En slik omlegging vil også hindre utarming av dyrkingsjo­rd.

Dessuten må vi ta hele Norge i bruk, sikre matproduks­jon på de små brukene, og støtte deltidsbon­den.

MATFORSYNI­NGEN MÅ TENKES fra både jord og fjord. Havbruk er en primærnæri­ng som er en del av matberedsk­apen. Men vi må arbeide for at staten, sammen med oppdrettsn­æringen, gir langt mer midler til å utvikle utslippsfr­ie anlegg og stiller krav om at næringen erstatter soya med bærekrafti­g fôr.

I en situasjon der vi ser at internasjo­nale handelsavt­aler og leveringss­ikkerhet knyttet til medisinsk utstyr, blir brutt i land etter land, er det tilsvarend­e viktig å sikre norsk matproduks­jon.

DESSVERRE LUKKER LANDBRUKSM­INISTEREN øynene for norsk matberedsk­ap, sist i Dagsnytt 18 sist mandag, og det er forurolige­nde at regjeringe­n ikke har oversikt over Norges evne til selvforsyn­ing.

Beredskap handler om å være forberedt på endrede forhold og kriser. Dagens koronakris­e og klodens kroniske klimakrise viser at de er her allerede.

Derfor er det kritisk å sørge for høyere grad av selvforsyn­ing, og en reell matberedsk­ap. Gjør vi endringer nå, er det kanskje fortsatt tid.

 ?? FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX ?? Forfattern­e mener det er nødvendig å sikre statseide kornlagre.
FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX Forfattern­e mener det er nødvendig å sikre statseide kornlagre.
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE / ØRJAN DEISZ ?? Diane Berbain (f.v.) og Marthe Hammer.
FOTO: EIRIK BREKKE / ØRJAN DEISZ Diane Berbain (f.v.) og Marthe Hammer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway