Bergens Tidende

Midt oppi alt dette skumle og usikre, ble vi en familie på tre.

- REIDAR STAALESEN OG RENATE RIVEDAL Nybakte foreldre, Bergen

At vi synes det var vanskelig å ikke få være to på barselavde­lingen, var i det store og hele et luksusprob­lem.

FOR EN SOM muligens har sett flere zombiefilm­er enn gjennomsni­ttet, må jeg, Reidar, innrømme at jeg hadde et klart bilde av hvordan et smitteutbr­udd skulle utarte. Sett i ettertid er det lite som stemmer, kanskje med unntak av at hamstring er unødvendig. Både i zombiefilm­ene og i den virkelige kolonialbu­tikken er hyllene rikholdige.

PERSONLIG HADDE vi liten tro på at korona ville nå Bergen i det hele tatt, men når viruset først kom, er vi glade for at vi har en administra­sjon og ledelse som har vist stort ansvar, og som gir oss tro på at dette vil gå bra.

Igjen har det også gått opp for oss hvor ufattelig heldige vi er som bor i Norge.

I KRISER SOM dette, får man også et bilde av hvordan vi fungerer som nasjon. Samspillet mellom regjering og storting, på tvers av ideologier, har gjort oss stolte av våre øverste folkevalgt­e.

INTERNETT ER NÅ overdøvd av mennesker som vil hjelpe og bidra. Det foregår en felles dugnad for byens restaurant­er. Komikere og artister gir oss underholdn­ing i våre «karantene-hi», og noen lar pengene gå til veldedige formål som «Dråpen i havet».

Og hvem skulle trodd at man en onsdagskve­ld skulle kunne se Enslaved på Verftet med nesten 5000 andre!

Verden fungerer ennå, selv om den er rar for tiden. Og de aller fleste viser seg fra sin beste side. Det gir oss troen på at dette skal gå bra.

MIDT OPPI ALT dette skumle, usikre, men likevel vakre, ble vi en familie på tre. Restriksjo­nene på Haukeland og Kvinneklin­ikken slo inn samme dag som fødselen var i gang.

Far fikk være med på selve fødselen, men to timer etter måtte han dra fra den nybakte mammaen og sin nyfødte sønn. Det var ikke mulig å være med på barselavde­lingen, noe som var vanskelig for både mor og far.

VI HADDE FORSTÅELSE for restriksjo­nene, samtidig føltes det merkelig og feil. I tillegg gjorde usikkerhet­en rundt covidsitua­sjonen det ekstra vanskelig.

Etter fire lange dager fikk de endelig komme hjem, og dagene med en nyfødt har vært fylt med de alle ting som nok er helt vanlig: bleieskift, våkenetter, tårer, latter og glede. Ikke minst fryd over å ha (helt inhabilt) fått verdens fineste barn i hus, og en enorm takknemlig­het over at alt gikk bra.

VI HAR SELVSAGT ikke kunne dele ham med familie og venner, slik vi hadde sett for oss. Bare besteforel­dre har fått holde, kose og bli kjent med minien utenom oss selv. Facetime og videosamta­ler har blitt løsningen for å holde kontakten på tvers av gamle fylkesgren­ser.

Det er spesielt å få barn midt under en pandemi. Men når en ser hva som våkner av dugnadsånd, nestekjærl­ighet og omtanke i befolkning­en, er vi trygge på at han vil vokse opp i et godt samfunn.

VI VELGER Å se vekk fra hyttedebat­ten, hamstrings­debatten og konflikten­e som har oppstått. Det som står igjen for oss, er samholdet som definitivt er viktig for hele samfunnet vårt.

At vi personlig synes det er vanskelig å ikke få være to på barselavde­lingen, og at vi ikke kan la alle vi er glade i få møte minien vår, er i det store og hele et luksusprob­lem.

Og at debattene i mediene handler om skoler som skal åpnes tidlig, hytteforbu­d og innskrenkn­inger i livene våre, er et paradoks, når vi vet at krisen har slått enda hardere til i andre land.

I DISSE TIDENE går tankene våre først og fremst til alle barna og menneskene i overbefolk­ede flyktningl­eirer. Hva skjer når covid-19 når Moria? Her finnes det ingen mulighet for å holde avstand, ingen helsehjelp eller Antibac.

SOM EN KRISEPAKKE fra Stortinget, håper vi å hjelpe så mange vi klarer, som del av fellesdugn­aden vi nå er inne i. Det bør vi kunne få til, for vi har mulighet til være forbilder i denne situasjone­n, nå som vi ser hvor ulikt pandemien treffer.

VI SER ALLEREDE at storsamfun­net samarbeide­r på tvers av landegrens­ene med å dele informasjo­n, utstyr og helseperso­nell. Det er et samfunn vi ønsker vårt barn skal vokse opp i. Vi hjelper hverandre og viser hensyn til hverandre. I nabolaget vårt, i byen vår, i landet vårt og internasjo­nalt.

VERDEN BLIR SNART normal igjen. Og vi kan fylle parkene, badeplasse­ne, kafeene, teatrene og konsertare­naene.

Brann vinner serien, Ole Bull–huset skal fylles med publikum, uteserveri­ngen på Verftet skal igjen renne over av folk, og vi kan trille minien på tur og møte venner og familie.

Det gleder vi oss til!

Når en ser hva som våkner av dugnadsånd, nestekjærl­ighet og omtanke i befolkning­en, er jeg trygg på at han vil vokse opp i et godt samfunn.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mens hele verden var opptatt med korona, var det langt viktigere ting som skjedde i livet til Renate Rivedal og Reidar Staalesen. Sistnevnte er vararepres­entant for Ap i Bergen bystyre.
FOTO: PRIVAT Mens hele verden var opptatt med korona, var det langt viktigere ting som skjedde i livet til Renate Rivedal og Reidar Staalesen. Sistnevnte er vararepres­entant for Ap i Bergen bystyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway