Bergens Tidende

– Det betyr veldig mye at hunfår se oss

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no

Vui Tho Dang er en av dem som har ekstra stor nytte av de nye nettbrette­ne på Betanien sykehjem. Alle sykehjem burde få dette, mener pårørende.

Etter et slag mistet Vui Tho Dang (85) evnen til å snakke og ble sittende i rullestol. Besøk fra datteren og barnebarna ble ekstra viktig. Men så kom besøksforb­udet på Betanien og andre sykehjem.

– Da jeg hørte at det ble stengt tenkte jeg «hvordan skal dette fungere?». Hun kan jo ikke snakke, men smiler og gir respons når jeg er hos henne. Hun blir bekymret når hun ikke kan se meg, forteller Dangs datter, Tram Nguyen.

Hun bestemte seg for å ringe ofte. Så fikk moren i hvert fall høre stemmen hennes.

Men en uke etter stengninge­n fikk pårørende beskjed om at beboerne på Betanien kunne få snakke på Skype via nettbrett.

– Jeg synes det er veldig bra at de har fått den muligheten, spesielt nå for tiden. For min mor som ikke snakker, og heller ikke kan så mye norsk, er det ekstra viktig. Det betyr veldig mye at hun får se oss.

Skyper med Vietnam Syvbarnsmo­r Vui Tho Dang har kun datteren Tram i Norge. De andre barna bor i Vietnam.

– Mine søsken i Vietnam ble veldig bekymret da jeg ikke kunne besøke mor, men nå kan de se at hun har det greit via Skype. Jeg har laget en gruppe slik at hun kan se og høre flere av oss samtidig, forteller Tram.

Hjelpeplei­er Marit Diaz forteller at tilbudet er blitt veldig populært den drøye uken det har vært i bruk.

– Det er veldig mange pårørende som har lastet ned Skype og er med på dette. Flere beboere har brukt det fra dag én, sier hun.

Viktig å se familien

En beboer med datter i USA er blant dem som har stor nytte av nettbrette­t.

– Noen beboere har mobil, men ikke alle. Det er alfa og omega for dem å få se at familien har det bra. Og det går jo begge veier.

Betanien sykehjem hadde kjøpt inn en Ipad til hver avdeling med tanke på å lage digital vaktbok, forteller enhetslede­r Hilde Christense­n.

Da disse kom for halvannen uke siden, var koronakris­en et faktum og sykehjemme­ne fikk besøksforb­ud. Da ble det straks bestemt at de foreløpig skulle brukes til å gi beboerne videomøter med pårørende.

– Rart at ikke flere har Marit Diaz og andre ansatte hjelper beboerne å komme på Skype og så lar de dem få snakke i fred med sine. Men de får også med seg artige observasjo­ner når de kobler beboer og pårørende sammen via nettbrette­t.

Som den eldre kvinnen som hver dag gir følgende melding til sin godt voksne sønn: «Å ja, du har ikke barbert deg i dag heller!»

– Vi ser at beboerne har stor glede av denne kontakten. Det koster ikke all verden for en Ipad, så det er rart at ikke flere sykehjem har gjort det samme.

Ipad via Spleis

Marianne Herfindal Johannesse­n er enig i det. Hun har en far med Alzheimer på Arna Helseheim og har bedt kommunen vurdere å kjøpe nettbrett til alle sykehjem.

– Jeg fikk til svar at de ikke har kapasitet til det. Men kanskje private bedrifter kan sponse, slik de har gjort i Sogn, der alle sykehjem skal få nettbrett? Det burde alle hatt her også, sier Johannesse­n.

Fra Bergen kommune får BT opplyst at det er satt ned en arbeidsgru­ppe som skal vurdere ulike teknologis­ke løsninger som kan være aktuelle å innføre for sykehjemme­ne. Her vurderes blant annet bruk av nettbrett og tilhørende teknologi.

Se for ikke å glemme

Via en privat innsamling kom det inn nok penger til en Ipad til hver avdeling på Arna helseheim.

– Jeg har snakket med far via Skype og det er veldig kjekt. Nå spør han ikke om jeg kan komme og hente ham, eller komme på besøk slik han gjorde i telefonsam­taler. Med Skype får han vel en slags følelse av at han har besøk når han ser meg, sier Johannesse­n.

For personer med demens er det ekstra viktig å se familien, fordi det er vanskelig for dem å forstå at de ikke kan komme på besøk, påpeker hun.

– De trenger både å se og snakke med sine nærmeste for ikke å glemme dem. Ett nettbrett på hver avdeling vil derfor bety mye for en gruppe svært sårbare mennesker.

Mine søsken i Vietnam ble veldig bekymret da jeg ikke kunne besøke mor, men nå kan de se at hun har det greit via Skype. Jeg har laget en gruppe slik at hun kan se og høre flere av oss samtidig.

Tram Nguyen

 ??  ?? Hjelpeplei­er Marit Diaz setter Vui Tho Dang i kontakt med datteren Tram Nguyen på Skype.
Hjelpeplei­er Marit Diaz setter Vui Tho Dang i kontakt med datteren Tram Nguyen på Skype.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? IPad’ene skulle brukes til digital vaktbok, men da besøksforb­udet kom, ble det straks bestemt at beboerne skulle få bruke dem i stedet, forteller enhetslede­r Hilde Christense­n.
FOTO: BÅRD BØE IPad’ene skulle brukes til digital vaktbok, men da besøksforb­udet kom, ble det straks bestemt at beboerne skulle få bruke dem i stedet, forteller enhetslede­r Hilde Christense­n.
 ?? FOTO: BETANIEN SYKEHJEM ??
FOTO: BETANIEN SYKEHJEM
 ?? FOTO: BETANIEN SYKEHJEM ?? For Vui Tho Dang er det ekstra viktig å få se og høre sin vietnamesi­ske familie. Det er rart at ikke flere sykehjem har fått nettbrett, synes Marit Diaz.
FOTO: BETANIEN SYKEHJEM For Vui Tho Dang er det ekstra viktig å få se og høre sin vietnamesi­ske familie. Det er rart at ikke flere sykehjem har fått nettbrett, synes Marit Diaz.
 ?? FOTO: BETANIEN SYKEHJEM ?? Norma Abrahamsen ringer opp datter Synnøve Stenslette­n på Skype. – Det er alfa og omega for beboerne å få se at familien har det bra, sier hjelpeplei­er Marit Diaz.
FOTO: BETANIEN SYKEHJEM Norma Abrahamsen ringer opp datter Synnøve Stenslette­n på Skype. – Det er alfa og omega for beboerne å få se at familien har det bra, sier hjelpeplei­er Marit Diaz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway