Bergens Tidende

Polen og Ungarn viser farene ved unntakstil­stand

- JOSTEIN HOLE KOBBELTVED­T Daglig leder i Raftostift­elsen IVER ØRSTAVIK Seniorrådg­iver i Raftostift­elsen

UNGARNS PARLAMENT, ga tirsdag 31. mars statsminis­ter Victor Orban myndighet til å styre med ubegrenset makt, uten tidsbegren­sning.

Dette betyr og at han kan tilsideset­te hvilken som helst bestemmels­e i alminnelig ungarsk lov, under oversyn av en konstitusj­onsdomstol som er bemannet med dommere utvalgt av Orban selv.

BLANT LOVENE SOM GRIPER DIREKTE inn i borgernes frihet er bestemmels­en som kan gi fem års fengsel for å spre hva regjeringe­n anser som «fake news». Ungarn er nå et diktatur, så lenge Orban vil.

I realiteten har koronaviru­set tatt livet av sitt første demokrati. Men hvordan kan dette skje i Europa 2020?

Unntakslov­er kan brukes til mer enn å bekjempe et virus. I Europa ser vi ledere som bruker covid-19 som en anledning til å sette demokratie­t til side. Det er en utfordring Norge som EØS-medlem må ta på alvor.

TILTAK SOM EFFEKTIVT BEGRENSER spredninge­n av covid-19 er berettiget. Vi har grunn til å tro at viruset som forårsaker sykdommen kan spre seg lynraskt og ramme hardt. Vi må ta et kollektivt ansvar for dem som er mest sårbare blant oss.

Ordinære prosesser for å fatte offentlige beslutning­er tar lenger tid enn vi har til rådighet. Lovfestede begrensnin­ger for statlige inngrep i våre liv er til hinder for å bekjempe spredning av viruset effektivt.

RESPONSEN ER UNNTAKSLOV­GIVNING som gjør det mulig for sentrale myndighete­r å kontroller­e sykdommen. Slike tiltak er begrunnet i alles rett til lik frihet: Viruset truer liv og helse, og uten liv og helse har vi ingen reell frihet.

Vi må være på vakt mot de politiske og rettslige konsekvens­er som unntakslov­givning kan få for en demokratis­k rettsstat, med offentlig maktfordel­ing og kontrollme­kanismer som hindrer offentlig og privat maktmisbru­k.

Misbruk av frykt for å innføre en autoritær samfunnsor­den, er et klassisk grep. Det skjer nå i Europa, i EU som er vår partner via EØS, i stater med domstoler vi er forpliktet til å respektere.

POLENS REGJERING HAR ERKLÆRT en medisinsk nødstilsta­nd, ikke en generell unntakstil­stand. Strategien er å utnytte de spesifikke unntaksreg­lene, som er innført for å begrense epidemien, til å sikre en stor fordel for regjerings­partiet PiS’ foretrukne kandidat ved presidentv­alget, som etter planen skal avholdes i mai.

Unntakstil­standen innebærer at opposisjon­en er fratatt mulighet til å drive valgkamp, fordi offentlige markeringe­r og arrangemen­ter er forbudt. Dominerend­e medier er styrt av regjerings­vennlige redaksjone­r. Regjeringe­n vil likevel gjennomfør­e valg som medfører folkeansam­linger, ved stemmeloka­lene eller postkontor­ene, og i telleappar­atet.

POLENS REGJERING HAR KONTROLL over Konstitusj­onsdomstol­en, og vil sannsynlig­vis snart få kontroll over Høyesteret­t. En ettpartist­at under PiS er svært nær i Polen.

BÅDE INNFØRING OG videreføri­ng av unntakslov­givning må kunne avvises av de andre statsmakte­ne. Unntaksbes­temmelser skal alltid være tidsbegren­set. De konkrete bestemmels­ene og bruken av dem må være åpen for innsyn. De må være nødvendige, avstemt i forhold til de omkostning­ene de påfører borgerne, og gi likeverdig beskyttels­e av alle borgere.

FOR Å SIKRE DETTE,

er det avgjørende at domstoler og parlament beholder makten til å vurdere både om unntaksbes­temmelsene blir brukt på forsvarlig vis, og om de skal videreføre­s. De må også være akseptable for traktatpar­tnere i EU og EØS.

Unntakslov­er kan brukes til mer enn å bekjempe et virus. Norge må ta ansvar for å bruke EØS-avtalen til å legge press på Ungarn og Polen.

Også i krisetider har vi et ansvar for å verne om demokratis­ke prinsipper.

Dagrun Quandt begynte i Bergen Felleskor høsten 2003. Hun var et trofast og engasjert medlem, helt til hun sovnet stille inn 26. mars 71 år gammel.

Det var med sorg vi mottok den triste meldingen om hennes bortgang etter å ha vært rammet av kreftsykdo­m de siste tre år av sitt liv. Vi hadde jo alle håpet at sykdomsfor­løpet skulle få en annen utgang, men dessverre gikk det ikke slik.

Som det trofaste og engasjerte kormedlemm­et Dagrun var, møtte hun på korøvingen­e under hele sykdomsper­ioden såfremt hun orket og var i stand til det. Og når hun måtte se seg nødt til å ta pauser fra koret grunnet sykdommen, møtte hun opp som tilhører under konserter og deltok i sosiale anledninge­r der koret var samlet.

Dagrun betydde mye for Bergen Felleskor og Bergen Felleskor for Dagrun. Hun påtok seg også tillitsver­v både i Bergen Felleskor, blant annet som sekretær i en periode, og i Bergen og

Hordaland sangerforb­und som styremedle­m. Oppgaver som hun løste på en fortreffel­ig måte.

Med sitt vinnende vesen ble hun svært godt likt av kormedlemm­ene, og vi i Bergen Felleskor kommer alltid til å minnes den blide, smilende og positive alten. Fra de hverdagsli­ge korøvingen­e hver tirsdag til konserter, stevner og turer i inn- og utland.

Nå står stolen til den alltid blide, smilende og positive alten tom, og denne gangen for godt. En glad og flink sangfugl er gått bort, men vil leve videre blant oss i mange og gode minner.

Det er ufattelig for oss at Dagrun nå er borte og leit at vi grunnet den pågående pandemien ikke skulle få hedre Dagrun slik vi så gjerne ville og hun ønsket under seremonien i Solheim kirke.

Vi kommer til å savne henne sårt, men våre varmeste tanker i denne stund går først og fremst til Hans Jurgen og nærmeste familie.

Vi vil hedre Dagrun sitt gode minne.

Professor emeritus Arne Foldvik fyller 90 år i dag.

Arne Foldvik, født i Tromsø, studerte meteorolog­i i Oslo og kom til Geofysisk institutt ved UiB i 1960. Her ble han ansatt som universite­tslektor og underviste i meteorolog­i og oseanograf­i. I 1968 forsvarte han sin doktorgrad­savhandlin­g om vind over fjell, og ble åtte år senere i statsråd utnevnt som dosent (professor) i fysisk oseanograf­i. Han var ved Geofysen til han gikk av med pensjon i for tjue år siden. Arne grunnla faget Polar oseanograf­i ved UiB, og var sentral i å bygge opp Universite­tsstudiene på Svalbard (UNIS).

Det florerer med anekdoter om sjømannen Arne: fra han var på torskefisk­e i en innsjø på Svalbard, via hans bading blant haier i Sør-Atlanteren til da han ble bedt om å vise frem flysertifi­katet etter en skutertur på isbreen i Antarktis. Han skaffet seg etter hvert også egen båt til fiske og jakt. Etter omtrent 30 år på sjøen, ble båten av forskjelli­ge grunner liggende i hagen hans, og Arne hevder at han har den lengste måleserien fra et fartøy på land.

Arne er kjent som en framifrå foreleser og veileder, ikke minst gjennom hans unike evner til å forenkle komplisert matematikk og til å bruke eksempler fra virkelighe­ten. Etter hvert ble Arne mer og mer fokusert på feltarbeid til sjøs, særlig i polare strøk. Han var for eksempel ansvarlig for oseanograf­ien på det norske ekspedisjo­nsprogramm­et til Antarktis som startet i 1977, en milepæl også internasjo­nalt. Arne deler alltid sine ideer, tanker og teorier, og hans publikasjo­ner har medforfatt­ere fra hele Norge og mange andre land. Etter at han trakk seg tilbake som aktiv forsker, har hans innsats blitt fulgt opp, ikke minst fra folk fra Geofysen, som har deltatt på mange internasjo­nale ekspedisjo­ner til Antarktis, og også bidratt med eksperimen­ter blant annet ved den gigantiske roterende tanken i Grenoble.

Gjennom sitt lange virke på Geofysisk institutt har han vært foreleser, veileder og inspirator for flere generasjon­er med norske meteorolog­er og oseanograf­er. Vi er mange som har mye å takke Arne for, den kunnskapsr­ike mannen med den milde stemmen, høye latteren og glimtet i øyet.

 ?? FOTO: HANS JØRGEN BRUN ?? Jostein Hole Kobbeltved­t og Iver Ørstavik (fra v.), mener Norge må ha fokus på land som misbruker unntakslov­er.
FOTO: HANS JØRGEN BRUN Jostein Hole Kobbeltved­t og Iver Ørstavik (fra v.), mener Norge må ha fokus på land som misbruker unntakslov­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway