Bergens Tidende

Varsler nedbemanni­ng

-

Forsknings­institutte­t Norce har gått i minus siden oppstarten. Elisabeth Maråk Støle varsler nedbemanni­ng.

per.lindberg@bt.no foto

Norce er en forkortels­e for Norwegian Research Centre AS og ble stiftet i 2017. Det ble fusjonert inn fem tidligere forsknings­selskap, og siden har flere kommet til.

Ifølge selskapets hjemmeside forskes det på så mangt: Akustikk, angst, barnevern, CO2utslipp­sovervåkin­g, depresjon, villaks, sjøaure, vold, overgrep og økotoksiol­ogi, for å nevne noe.

Ved utgangen av 2018 hadde selskapet 298 forskere med doktorgrad. Universite­tet i Bergen er største eier, og hovedkonto­ret ligger her.

Underskudd

Inntektene i 2018 var på nesten 1,1 milliarder kroner for konsernet. Underskudd­et ble 38,7 millioner kroner.

Tidligere i år orienterte ledelsen internt om et negativt driftsresu­ltat på 54 millioner kroner for 2019.

– Regnskapet er ikke behandlet av styret. Derfor kommentere­r jeg ikke dette nå, sier administre­rende direktør Elisabeth Maråk Støle.

Mandag var det allmøte. Mellom 35 og 40 kan bli sagt opp, får BT opplyst.

Omstilling­sår

Støle ønsker ikke å opplyse hva som ble sagt på allmøtet, men bekrefter at det blir nedbemanni­ng i år.

– Vi står i en prosess, og det er for tidlig å si hvor mange som må slutte. Det vil bli klart i løpet av den nærmeste måneden.

Fjoråret var preget av økonomien i de sammenslåt­te selskapene og kostnader ved fusjonen av de syv selskapene, ifølge direktøren.

– 2020 blir fortsatt et omstilling­sår, med ny organisasj­on der vi henter ut synergier etter fusjonen, særlig i administra­sjonen. Vi ser for oss å være ferdig med fusjonsarb­eidet i løpet av året, sier hun.

Norce får åtte prosent av sine inntekter fra forsknings­rådet. En tredel kommer fra oppdragsfo­rskning, inkludert næringsliv, mens resten kommer fra bidragsfor­skning.

Styreleder Hans Olav Lindal sier at nedbemanni­ngsprosess­en har pågått lenge.

– Det kan ikke være overrasken­de at nedbemanni­ng er nødvendig, selv om det kan oppleves som dramatisk for noen, sier han til BT.

Ifølge Lindal var hele forutsetni­ngen for å slå sammen de fem institutte­ne at det skulle føre til kostnadsbe­sparelser på bemannings­siden.

– Ny administra­sjon

– Nå tar vi ut de synergiene som var planlagt og forventet i fusjonen. Det er et ledd i en større kostnadsre­duksjonspl­an, sier styreleder­en.

Lindal bekrefter at det ble underskudd også i fjor.

– Nå skal det dannes en ny administra­sjon, og det er en

Elisabeth Maråk Støle, administre­rende direktør Norce krevende prosess. Det er utrolig mange kompetente forskere i dette systemet. Nå gjelder det å bygge en struktur rundt forskninge­n som er bærekrafti­g og gir en sunn økonomi, slik at vi kan forske mer.

– Kompleks

Gisle Andersen er tillitsval­gt i Forskerfor­bundet i Norce.

– Det meste som kom frem på allmøtet har vært kjent tidligere. Det ble opplyst at det ligger an til nedbemanni­ng på mellom 35 og 40 ansatte, sier han.

Han forteller at fusjonen av syv tidligere selskaper, eid av flere universite­ter, har vært vanskelig.

De ansatte arbeider på totalt elleve kontorer over hele Norge.

– Noen av selskapene drev godt, andre ikke. Målet med sammenslåi­ngen var å oppnå stordrifts­fordeler. Sammenslåi­ngen har vært kompleks, sier han.

– Skal være langs kysten Elisabeth Maråk Støle understrek­er at Norce har en solid egenkapita­l.

– Den økonomiske situasjone­n krever at vi må gjøre tiltak for å etablere en bærekrafti­g og sunn økonomi i et konkurrans­eutsatt marked.

I fjor la selskapet en ny strategi for fremtiden. Der heter det blant annet at Norce skal bidra til omstilling og nyskaping i næringsliv og offentlig sektor.

– Vi skal være til stede langs hele kysten og være tett på næringsliv, fylker og kommuner. Regionene er viktig for oss. Vi har et bredt eierskap, og det er et uttalt mål for oss å skape nye selskaper som gir inntekter.

Vi står i en prosess, og det er for tidlig å si hvor mange som må slutte.

 ??  ?? Elisabeth Maråk Støle er administre­rende direktør i Norce.
Elisabeth Maråk Støle er administre­rende direktør i Norce.
 ??  ?? Forsknings­institutte­t Norce har hovedkonto­r like ved Florida i Bergen sentrum.
Forsknings­institutte­t Norce har hovedkonto­r like ved Florida i Bergen sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway