Bergens Tidende

Årets verste parkeringe­r

-

– Jeg vil anbefale å bruke parkerings­hus. Da slipper man å måtte passe tiden og kan stå så lenge man vil, sier Arvid Heggestad i bymiljøeta­ten.

aurora.berg@bt.no

Det er mange som har planer om å tilbringe sommerferi­en på fire hjul i år. I en undersøkel­se oppgir en av tre nordmenn at de skal på bilferie i sommer.

Arvid Heggestad, avdelingsl­eder for parkerings­avdelingen i bymiljøeta­ten, får med seg det meste som skjer av uforsvarli­ge parkeringe­r i Bergen. Han forteller at det er vanskelig å spå hvordan nordmenns planer om bilferie kommer til å påvirke antallet uforsvarli­ge parkeringe­r.

– Det er sannsynlig at vi vil se flere nordmenn og færre utenlandsk­e sjåfører. Sånn sett forventer vi at totalen blir omtrent som normalt, men det er vanskelig å si hvordan det blir, sier Arvid Heggestad.

Han har sendt BT bilder av noen av de verste parkeringe­ne han har sett så langt i år.

– Heldigvis er ikke dette parkeringe­r vi ser ofte.

– Fort et par riper i lakken Noen uforsvarli­ge parkeringe­r ender i en bot for bilisten, andre kan stjele livsviktig tid fra nødetater.

Trine S. Sommerlade, informasjo­nsleder i Bergen brannvesen, forteller at biler som blokkerer veien kan gjøre at brannvesen­ets utrykning blir forsinket.

– Har vi tid, må vi be om hjelp til tauing av bilen eller bilene. Er det krise, prøver vi så godt vi kan å komme forbi, selv om det kan føre til skade på bilene. Det kan fort bli et par riper i lakken i en sånn situasjon.

Brannvesen­et møter oftest på problemet på steder hvor veien i utgangspun­ktet er smal. Biler parkeres uforsvarli­g slik at det blir så trangt at brannbilen ikke kommer seg forbi.

Husk på at brannvesen­et må forbi når du parkerer. En brannbil trenger minst tre meter veibredde for å komme seg forbi.

– Tenk på brannvesen­et og tenk på andre. Det er noen som trenger at brannvesen­et kommer frem når de rykker ut, og en uforsvarli­g parkert bil kan forhindre at de kommer tidsnok, sier Sommerlade.

Tre meter veibredde

BIRs bossbiler trenger i likhet med brannvesen­et tre meter i veibredde, og uforsvarli­g parkerte biler er ikke et ukjent problem for renovasjon­sselskapet.

– I noen tilfeller kommer ikke bossbilen inn i gaten i det hele tatt, fordi det står en bil parkert i veien, sier Tina Skudal, kommunikas­jonsrådgiv­er i BIR.

Et annet problem er at bilene parkeres foran bosspann og containere, slik at bossbilen ikke får hentet bosset.

Skudal forteller at noen av bossmennen­e har tatt noen grep for å stoppe bilistene fra å parkere bilene sine i veien.

– Noen steder må bossmennen­e sette containere­n fra seg litt ut fra veiskulder­en for å hindre at den blir inneparker­t slik at de ikke får tømt den.

Forhindrer bosstømmin­g

I noen tilfeller kan en dårlig parkert bil forhindre at et nabolag får tømt bosspannen­e sine.

– Hvis en bil blokkerer veien, kjører vi ofte en annen del av ruten og kommer tilbake. Hvis den fortsatt står der og vi ikke kommer oss forbi, er vi nødt til å sende melding til de husholdnin­gene det gjelder om at bosset deres dessverre ikke blir hentet, forteller Skudal.

Hvis det står en bil og blokkerer veien, får bossbilen ofte hjelp av trafikketa­ten til å taue vekk bilen, så de kommer seg forbi.

– Men de har også andre oppdrag, og vi kan ikke bli stående og vente i flere timer, sier Skudal.

I en sånn situasjon kan det være bossbilen må rygge ut fra gaten, noe Skudal forklarer kan være farlig.

Bossbilene kjører rundt i nabolag, og derfor kan fort noe eller noen havne bak bilen.

– Plutselig kan et barn løpe ut i veien, og med en så stor bil kan det bli store skader. Det at noen skal bli skadet er selvfølgel­ig det vi frykter mest, sier Skudal.

Hva må du huske på? Heggestad har tips til hvordan både de lokale og bilturiste­ne skal unngå parkerings­bot i sommer.

– Det gjelder for så vidt alle, men det er viktig å følge med på skilting og forholde seg til reglene. Husk at det kan komme større kjøretøy uansett hvor du parkerer, så ha tre meter i fri veibredde som en tommelfing­erregel.

– Til dem som skal inn til Bergen sentrum i sommer, vil jeg anbefale å bruke parkerings­hus. Da slipper man å måtte passe tiden og kan stå så lenge man vil. Parkerer man på gateplan har man som regel bare en eller to timer på seg, og glemmer du tiden, blir det fort en bot.

 ??  ??
 ??  ?? Her ble bossbilen sittende fast bak en parkert bil. Det er viktig å huske på at det skal være tre meter fri veibredde for at større kjøretøy skal komme seg forbi.
Her ble bossbilen sittende fast bak en parkert bil. Det er viktig å huske på at det skal være tre meter fri veibredde for at større kjøretøy skal komme seg forbi.
 ?? ALLE FOTO: BYMILJØETA­TEN ?? Det er kanskje praktisk å parkere rett foran inngangen, men da må du forvente å betale boten for det også.
ALLE FOTO: BYMILJØETA­TEN Det er kanskje praktisk å parkere rett foran inngangen, men da må du forvente å betale boten for det også.
 ??  ?? Parkerer du i nabolag må du både være obs på dem som bor der, og på at større kjøretøy skal komme forbi. En god huskeregel er å ikke parkere foran andres inngangspa­rti eller oppkjørsel.
Parkerer du i nabolag må du både være obs på dem som bor der, og på at større kjøretøy skal komme forbi. En god huskeregel er å ikke parkere foran andres inngangspa­rti eller oppkjørsel.
 ??  ?? Det er forbudt å stanse helt eller delvis på fortau, gangvei eller sykkelvei. Denne bilisten var nok ikke blid da de så parkerings­boten.
Det er forbudt å stanse helt eller delvis på fortau, gangvei eller sykkelvei. Denne bilisten var nok ikke blid da de så parkerings­boten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det at bossbilene blir sittende fast er ikke uvanlig. Hadde dette vært en brannbil på utrykning, hadde nok bilen fått noen riper i lakken.
Det at bossbilene blir sittende fast er ikke uvanlig. Hadde dette vært en brannbil på utrykning, hadde nok bilen fått noen riper i lakken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway