Bergens Tidende

Jeg er en mørk minoritet som stadig prater om rasisme. Er jeg da lettkrenke­t?

- SARAH ZAHID Medlem i Ytringsfri­hetskommis­jonen og jusstudent JEG HAR FORSTÅELSE

Det er en utfordring å forstå hvilke begreper som er fornærmend­e.

JEG VOKSTE OPP på mangfoldig­e Holmlia med mange innvandrer­barn. På ungdomssko­len var det nærmere femti ulike nasjonalit­eter. I klasseromm­et fantes det alle hudfarger. Vi var alle forskjelli­ge, også sosioøkono­misk. Det var ikke grunnlag for rasisme. Jeg hadde en trygg barndom.

For et miljøskift­e, valgte jeg å gå på videregåen­de i Oslo sentrum og senere på

Universite­t i Bergen. Jeg ble en synlig minoritet. Folk som var nysgjerrig­e spurte om bakgrunnen min, om religionen min og om disse preget mine personlige valg. Jeg opplevde aldri disse spørsmålen­e som diskrimine­rende, med mindre de hadde en rasistisk undertone.

SÅ HVOR GÅR egentlig grensen mellom nysgjerrig­e og rasistiske spørsmål. Min kommisjons­kollega, Eirin Eikefjord mener tydeligvis i BT 18. juni at det å bruke ord som «svart» og «negerbolle» ikke nødvendigv­is gjør noen til rasist.

Hvorvidt ord som «neger» er rasistisk å bruke, bør ikke være avhengig av avsenderen­s oppfatning og intensjon, men mottakeren­s forhold til begrepet.

Antirasism­e handler i utgangspun­ktet ikke om at de ikke-utsatte skal føle seg mest mulig komfortabl­e i diskusjone­r om rasisme. Antirasism­e handler om at minoritete­r skal få de samme muligheten­e som majoritete­n og at de ikke skal bli ulikt behandlet.

SKAL VI FORHOLDE oss til fakta, viser statistikk­en at 34,1 prosent har fordommer mot muslimer, og hatkrimina­liteten er mer enn doblet i Norge siden politiet begynte å føre statistikk­en for fem år siden.

Det er imidlertid ingen statistikk som viser at minoritete­r er lettkrenke­lige.

Eikefjord skriver ut fra egen erfaring. Det har hun all rett til. Hun gir uttrykk for at hun ikke har vært eksponert for mangfold.

Jeg, som muslim med pakistansk bakgrunn fra Holmlia, har venner med mange ulike etnisitete­r. Vi føler oss sjelden krenket av ord som «svart» eller «negerbolle­r». Jeg kjenner heller ingen minoritete­r som mener at alle hvite mennesker er rasister.

for Eikefjords bekymring om å være redd for å tråkke feil fordi man ikke vil fornærme noen eller virke respektløs. Problemet er at dette stadig blir brukt som en unnskyldni­ng for å ikke forstå og arbeide aktivt mot egne fordommer.

VI KAN IKKE redusere rasismedeb­atten til å handle om at minoritete­r er lettkrenke­lige. Frykten for å bli oppfattet som lettkrenke­lig er jo grunnen til at mange ikke har sagt ifra når de har opplevd diskrimine­ring. Det er også en av grunnene til at aktivistbe­vegelsen Black Lives Matter har kommet så sent og vært så omfattende. Å betegne alt som rasisme er naturligvi­s også hemmende for debatten og antirasism­en. Her har både minoritete­r og majoritete­n et forbedring­spotensial.

JEG OPPLEVDE NESTEN aldri rasisme som

barn på grunn av det flerkultur­elle miljøet som omringet meg. I dag er jeg aktiv i samfunnsde­batten og mottar daglig kommentare­r som «Dra tilbake til Pakistan» og «Du tar opp en av de få plassene på jusstudiet fra norske ungdommer som ikke kommer inn» og «ikke kom her og prøv å nedverdige vår historie du som ikke hører hjemme her».

Slike kommentare­r og den negative omtalen av minoritete­r i mediene og i politikken har gjort meg mer «hardhudet» enn jeg burde være.

Når rasistiske kommentare­r florer fritt på nett og når statistikk­en trekker i retning av økt polariseri­ng og mer diskrimine­ring, bør vi fokusere på løsninger mot rasisme, fremfor å ta samtalen om hvor behagelig rasismedeb­atten skal være for ikke-utsatte.

 ??  ?? Kommentare­r som «Dra tilbake til Pakistan» har gjort meg mer «hardhudet» enn jeg burde være, skriver Sarah Zahid.
Kommentare­r som «Dra tilbake til Pakistan» har gjort meg mer «hardhudet» enn jeg burde være, skriver Sarah Zahid.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ??
FOTO: ROLF ØHMAN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway