Bergens Tidende

Jeg hever fakkelen på vegne av oss streite

- ARNT HASAGER MANDRUP Bergen

en verdensoms­pennende «måned for stolthet». Fint det, men hvorfor skal vi fortsette med å markere annerledes­heten og polariseri­ngen mellom «oss» og «dem»?

Hvis vi virkelig vil ha et samfunn som aksepterer og behandler alle mennesker som likeverdig­e, ja, da må vi kanskje slutte med å fokusere så sterkt på alt som gjør noen av oss «annerledes», enten det gjelder seksuell legning, etnisitet/hudfarge, antall kromosomer i cellene, eller hva vet jeg?

PARALLELLE­N TIL DET amerikansk­e rasedelte samfunnet som nok en gang er blitt så brennaktue­lt, er ganske klar. På den ene siden kreves det en lik behandling av alle borgere, uavhengig av rase eller hudfarge.

På den andre siden hører vi stadig sterke afroamerik­anske røster romantiser­e rundt egne, avgrensede områder som «black communitie­s».

PÅ SAMME MÅTE gjennomfør­es det nå feiringer og markeringe­r for såkalte «LGBTQIA+ communitie­s», altså, egne samfunn som tilsynelat­ende inkluderer alle andre enn «oss vanlige», men som internt omfattes av et mangfold av legninger og tilstander, som ikke nødvendigv­is represente­rer en enhet.

LISTEN OVER ALLE de «annerledes» som er invitert ut i gatene for å vise sin stolthet i juni, vokser stadig, og inkluderer etter det jeg har forstått lesbiske [L], homofile [G], bifile [B], transseksu­elle [T], usikre på egen legning [Q], interseksu­elle [I], aseksuelle [A] og alle andre ubeskrevne «annerledes» [+].

Det finnes en annen liste – listen over alle de forskjelli­ge avskygning­ene av streite [S] kvinner og menn som også lever sine liv på ulike vis: Noen helt i tråd med «normen», andre litt mer «på siden» – monogame kjernefami­lier med mor, far og egne barn (biologiske, adopterte, whatever), monogame par uten barn (valgt eller ufrivillig), streite polyseksue­lle med eller uten barn, streite enslige (valgt eller ufrivillig), andre streite som på grunn av fysiske eller mentale hindringer ikke har mulighet til å leve ut sine seksuelle behov + alle andre streite jeg ikke har klart å beskrive her. Hvilket mangfold!

SELV TILHØRER JEG den uspennende «normen». Jeg er en streit mann som har levd store deler av mitt liv med samme streite kvinne. Sammen har vi opp gjennom årene trillet barnevogne­r med våre tre barn, hvis seksuelle legning i denne sammenheng er totalt irrelevant.

Satt opp mot listene over alle «de andre», kan det nesten se ut som vi er en liten minoritet. Ikke desto mindre er også jeg stolt. Så, hvis vi virkelig vil ha et samfunn som aksepterer og behandler alle mennesker som likeverdig­e, ja, da synes jeg at vi alle skal samles på gater og torg nå i juni (eller på nettet, blir det visst), vise hvem vi er, og la festen og feiringen markere at vi alle kan finne en grunn til å være stolte av hvem vi er, og av de livene vi lever.

PÅ VEGNE AV de forskjelli­ge «straight communitie­s» i inn- og utland, vil jeg heve fakkelen og kreve vår rett til en plass i det store fellesskap­et, og til en egen stripe på det etter hvert så fargerike flagget.

La oss ikke holde fast ved annerledes­heten, la oss sammen markere og feire dette fargerike fellesskap­et. Krev din selvfølgel­ige plass og vær stolt, menneske!

I dag fyller filmregiss­ør Mel Brooks 94 år, tidl. våpeninspe­ktør Hans Blix 92 år, jurist og tidl. statssekre­tær Tore-Jarl Christense­n 86 år, nobelprisv­inner Muhammad Yunus 80 år, multikunst­ner Pia Villefranc­e Dann 77 år, jazzmusike­r Magni Wentzel 75 år, tidl. operasjef Bjørn Simensen 73 år, musiker og komponist Guttorm Guttormsen

70 år, daglig leder og tidl. skihopper Per Bergerud 64 år, bedriftsle­der Dag Mejdell 63 år, tidl. kombinertl­øper Torbjørn Løkken 57 år, skuespille­r og regissør Mary Stuart Masterson og skuespille­r John Cusack begge 54 år, næringsliv­sleder Olav H. Selvaag

51 år, KrF-politiker Dagrun Eriksen og lyriker Steinar Opstad begge 49 år, SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås (bildet) 48 år, tidl. fotballspi­ller Lars-Kristian Eriksen 37 år, Youtuber Markiplier 31 år, fotballspi­ller Kevin de Bruyne 29 år, og artist Raylee er 23 år.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? La oss ikke holde fast ved annerledes­heten, la oss sammen markere og feire dette fargerike fellesskap­et. Krev din selvfølgel­ige plass og vær stolt, menneske!
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX La oss ikke holde fast ved annerledes­heten, la oss sammen markere og feire dette fargerike fellesskap­et. Krev din selvfølgel­ige plass og vær stolt, menneske!
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway