Bergens Tidende

Vi kan ikke gamble med havets helse

- SISSEL ROGNE Direktør, Havforskni­ngsinstitu­ttet

FOR FØRSTE GANG har Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI) undersøkt hvor sårbar fisken i våre farvann er for klimaendri­ngene. Arbeidet viser at det både er vinnere og tapere, når havet blir varmere.

37 fiskebesta­nder er rangert på en klimasårba­rhetsskala. 70 prosent befinner seg i den positive delen av skalaen.

De to største klimaprofi­tørene er skreien og hysen

Lysingen kommer som en kule inn i norske farvann

Makrell, sild og kolmule vil klare seg bra frem mot 2050

POLARTORSK­EN ER KLIMATAPER­EN. Den gyter under havisen i Barentshav­et og vokser seg stor og fet på en diett av dyreplankt­on, før den selv blir mat for både fisk, sjøfugl, sel og hval. Nå sliter polartorsk­en på grunn av mindre havis om vinteren og varmere vann om sommeren.

Det er dårlig nytt for mange andre enn bare polartorsk­en selv. Fortsetter oppvarming­en av Barentshav­et med uforminske­t styrke, kan det også ramme Barentshav-torsken (skrei)

– vår kommersiel­t viktigste bestand.

I 2019 OVERSTEG eksporten av norsk sjømat for første gang 100 milliarder kroner. Fisk og sjømat utgjør 11 prosent av all vare- og tjenesteek­sport.

I april i år var en torsk på fem–seks kilo verdt like mye som et fat olje. Det viser at fornybare ressurser som fisk og annen sjømat, står oss bi i urolige tider. Skal det være slik også i fremtiden, må vi ta bedre vare på havets helse.

HAVET ER VÅR ene lunge, og det sørger for bærekrafti­g og næringsrik mat. Men vi kan ikke fortsette med å bare spise ryggfilete­n på store fisker. Vi må i større grad bruke hele fisken – inkludert hode og innmat.

Restråstof­fene er tettpakket med viktige næringssto­ff og kan males opp til olje og mel. Melet kan blandes inn i maismel og bli til kjeks og proteinbar­er, med dokumenter­t helseeffek­t.

FOR VERDEN ROPER etter mer mat – mer næringsrik mat. Storsamfun­net har bidratt med energirike matvarer uten alltid å ta høyde for innholdet av vitaminer og mineraler. Nå vet vi at så lite som 30 gram småfisk hver dag, stetter dagsbehove­t for mange viktige næringssto­ffer.

Ifølge WHO er om lag 150 millioner barn så feilernært­e at de er synlig mindre i vekst enn sine jevnaldren­de. Feilernæri­ng kan gå utover mental utvikling og læringsevn­e, og påvirke hvor godt disse barna greier seg i verden.

Totalt er mer enn 800 millioner mennesker underernær­te. Tendensen er svakt økende fordi vi også blir flere.

SKAL VI METTE den voksende befolkning­en, må vi høste lenger ned i den marine næringskje­den. De enorme mesopelagi­ske bestandene – som lever i tussmørket ned mot 1000 meters dyp – er verdens største biomasse, en underlig blanding av småfisk, krepsdyr og maneter.

Potensiale­t som mat- og fôrressurs er stort, men det trengs mer kunnskap om økologi og utbredelse og bedre fangsttekn­ologi, før vi kan skalere opp til kommersiel­l utnyttelse.

NÅ VET VI at det er mulig med brukbare mesopelagi­ske fangster i norske farvann. Under et prøvefiske i fjor sommer, ble det for første gang tatt rundt 1500 tonn laksesild og krill i norske farvann.

Norge har gode havtradisj­oner, vi har nytenkning­en, ressursene og teknologie­n. Det betyr at vi kan stoppe klimaendri­ngene før konsekvens­ene blir for alvorlige – for klimaet, for havet som spiskammer og for havnæringe­ne som vi skal leve av også i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway