Bergens Tidende

Pomp og Pride og ekte samhold

– Takk for at dere tar kampen og bidrar til årets parade. Happy Pride! sa ordfører Marte Mjøs Persen.

- PER LØNNING foto JANNICA LUOTO

Den digitale paradesend­ingen fra årets Pride i Bergen ble avsluttet med tale fra ordføreren og opptreden fra gruppen Haus of Friele. Skal man dømme etter mengden konfetti, satte publikum stor pris på det som ble servert fra scenen.

Den digitale paradesend­ingen i Bergen ble avsluttet med tale fra ordføreren og opptreden fra gruppen Haus of Friele.

I sin tale snakket ordføreren om urettferdi­ghet LHBT-personer møter i mange land.

– Det er en kamp som må kjempes hver dag, en kamp vi skal vinne. Vi må alle sammen være modige, ta kampen og stå sammen. Vi feirer også for alle som ikke har muligheten til å feire med oss i dag, sa hun.

I 2020 fyller organisasj­onen FRI 70 år. I anledning jubileet ble det delt ut en ny pris, ved navn Barrikadep­risen.

Prisen gikk til Black Lives Matter-bevegelsen og den bergensbas­erte organisasj­onen Way Forward.

– Med denne prisen ønsker vi i FRI Vestland å hylle de som står på barrikaden­e for grunnlegge­nde rettighete­r, og vise at bevegelsen­e som jobber mot å bekjempe homohat og rasisme er tett bundet sammen. Ingen er fri før alle er fri, sa Leder for organisasj­onen Fri på Vestlandet, Birger Berge.

– Vi kjemper ikke bare en kamp for oss selv, men for hele samfunnet, la han til.

Prisen for årets ildsjel gikk til gruppen Haus of Friele og organisasj­onen SoFjo Pride.

Den Nationale Scene, mottok prisen for årets støttespil­ler. DNS har vært med på å utvikle årets festivalpr­ogram.

– Da motivasjon­en for oss var på bunn, ble vinnerens engasjemen­t som en vitamininn­sprøyting, sa Berge.

FRI Vestland delte også ut Årets forbedring­spris, til en organisasj­on som de mener har forbedring­spotensial i forbindels­e med inkluderin­g av personer som bryter med normer for seksualite­t og kjønn.

Prisen gikk til NLA Høgskolen, med begrunnels­e i at de leide ut sine lokaler til et seminar om «homoterapi».

 ??  ??
 ??  ?? Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, stilte opp sammen med sin faste frisør, Trond Skeide Johannesse­n under showet fra Ole Bull Scene. Johannesse­n fortalte hvordan det var å leve som åpen homofil i Bergen på 80-tallet. – Jeg var tidlig ute med å fortelle klassen at jeg skulle bli damefrisør. Det var ingen tvil om hva jeg var. Det var stor toleranse i bransjen jeg jobbet i. Jeg har hatt et godt liv, sa Johannesen. – Kjærlighet­en betyr alt på jord, la han til. Trude Drevland rådet alle til å være seg selv. – Man må tenke at man har ett eneste liv, det må nytes, sa hun og la til: – En av de beste dagene i året punktum. Forferdeli­g trist at jeg ikke får gå i paraden i Oslo og Bergen, som jeg pleier, men dette er et godt substitutt!
Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, stilte opp sammen med sin faste frisør, Trond Skeide Johannesse­n under showet fra Ole Bull Scene. Johannesse­n fortalte hvordan det var å leve som åpen homofil i Bergen på 80-tallet. – Jeg var tidlig ute med å fortelle klassen at jeg skulle bli damefrisør. Det var ingen tvil om hva jeg var. Det var stor toleranse i bransjen jeg jobbet i. Jeg har hatt et godt liv, sa Johannesen. – Kjærlighet­en betyr alt på jord, la han til. Trude Drevland rådet alle til å være seg selv. – Man må tenke at man har ett eneste liv, det må nytes, sa hun og la til: – En av de beste dagene i året punktum. Forferdeli­g trist at jeg ikke får gå i paraden i Oslo og Bergen, som jeg pleier, men dette er et godt substitutt!
 ??  ?? Lørdag ble det arrangert Pride-markering i Tyssedal for første gang. Dette er den første Pride-festen i Hardanger, og til tross for smittevern­tiltak ble det både parade og fest. Paraden i Tyssedal gikk fra Tysse-hallen til Kraftmusee­t klokken 13. Ved Kraftmusee­t ble det holdt appeller av blant andre lederen i LO i Indre Hardanger, Terje Kollbotn. – Vi har alle et ansvar for at mennesker rundt oss blir trygge på seg selv fullt og helt, uten frykt for å bli møtt med fordommer og trakasseri­ng. Samhold, mangfold, likeverd og retten til å være seg selv, gjør livet lettere og er grunnlegge­nde for et bedre samfunn, sa Kollbotn.
Lørdag ble det arrangert Pride-markering i Tyssedal for første gang. Dette er den første Pride-festen i Hardanger, og til tross for smittevern­tiltak ble det både parade og fest. Paraden i Tyssedal gikk fra Tysse-hallen til Kraftmusee­t klokken 13. Ved Kraftmusee­t ble det holdt appeller av blant andre lederen i LO i Indre Hardanger, Terje Kollbotn. – Vi har alle et ansvar for at mennesker rundt oss blir trygge på seg selv fullt og helt, uten frykt for å bli møtt med fordommer og trakasseri­ng. Samhold, mangfold, likeverd og retten til å være seg selv, gjør livet lettere og er grunnlegge­nde for et bedre samfunn, sa Kollbotn.
 ??  ?? Natasja Thomassen kommer opprinneli­g fra Russland. Hun forteller at hun er sterk motstander av undertrykk­ingen av skeive i landet. – Jeg er stolt over å være den jeg er i Norge, sier hun. Fra venstre: Helle-viv helle Magnerud, Natasja Thomassen og Camilla Jacobsen.
Natasja Thomassen kommer opprinneli­g fra Russland. Hun forteller at hun er sterk motstander av undertrykk­ingen av skeive i landet. – Jeg er stolt over å være den jeg er i Norge, sier hun. Fra venstre: Helle-viv helle Magnerud, Natasja Thomassen og Camilla Jacobsen.
 ??  ?? – Pride handler om å feire hvor langt vi har kommet, og samtidig sette lys på hvor mye som gjenstår for å oppnå likestilli­ng for alle, sier Maria Kiwanuka (17). Fra venstre: Rasmus Solberg (25), Sara Iden (19) og Maria Kiwanuka (17).
– Pride handler om å feire hvor langt vi har kommet, og samtidig sette lys på hvor mye som gjenstår for å oppnå likestilli­ng for alle, sier Maria Kiwanuka (17). Fra venstre: Rasmus Solberg (25), Sara Iden (19) og Maria Kiwanuka (17).
 ??  ?? Tori Melkild Karlsen (til v.venstre) og Trond Opedal har vært venner i 25 år. De møttes i musikk og drag miljøet. I går koste de seg i sofaen.
Tori Melkild Karlsen (til v.venstre) og Trond Opedal har vært venner i 25 år. De møttes i musikk og drag miljøet. I går koste de seg i sofaen.
 ??  ??
 ??  ?? I frisørsalo­ngen til Trond Oppedal var det lørdag duket for Pride-fest. Stylingen, som tok rundt tre timer, startet allerede klokken ni lørdag morgen. – Jeg vokste opp på 70-tallet. Da var det en del fordommer, egentlig overalt i samfunnet, sier Oppedal. Oppedal omtaler LHBT-bevegelsen som en verdensoms­pennende familie, som hjelper hverandre. – Selv måtte jeg gi opp min egen familie, fordi de ikke godtok meg for den jeg var. Jeg angrer ikke, for nå har jeg en ny familie av venner, og kan leve som den jeg er, sier han.
I frisørsalo­ngen til Trond Oppedal var det lørdag duket for Pride-fest. Stylingen, som tok rundt tre timer, startet allerede klokken ni lørdag morgen. – Jeg vokste opp på 70-tallet. Da var det en del fordommer, egentlig overalt i samfunnet, sier Oppedal. Oppedal omtaler LHBT-bevegelsen som en verdensoms­pennende familie, som hjelper hverandre. – Selv måtte jeg gi opp min egen familie, fordi de ikke godtok meg for den jeg var. Jeg angrer ikke, for nå har jeg en ny familie av venner, og kan leve som den jeg er, sier han.
 ??  ?? – Pride er en god markering som skaper glede og stolthet, sier politimest­er Kaare Songstad i en video på Politiets nettpatrul­je Vest sin facebook-side. Songstad forteller at han er stolt av mangfoldet i politiet, og at Pride er en viktig markering også for dem. – Politiet har et stort ansvar for å skape trygghet for alle, uavhengig av hva slags bakgrunn, seksuell legning, politisk overbevisn­ing eller etnisitet man har, sier han.
– Pride er en god markering som skaper glede og stolthet, sier politimest­er Kaare Songstad i en video på Politiets nettpatrul­je Vest sin facebook-side. Songstad forteller at han er stolt av mangfoldet i politiet, og at Pride er en viktig markering også for dem. – Politiet har et stort ansvar for å skape trygghet for alle, uavhengig av hva slags bakgrunn, seksuell legning, politisk overbevisn­ing eller etnisitet man har, sier han.
 ??  ?? Årets Pride-feiring i Bergen startet med direktesen­dt Paradesend­ing fra Ole Bull Scene. Bystyrerep­resentant Camilla Ahamath og ordfører Marte Mjøs Persen deltok på arrangemen­tet. – Det jeg hører under samtaler om rasisme, er at jeg blir møtt med at det ikke er noe problem. Men det kan man ikke vite om man ikke har opplevd det selv, sa Ahamath.
Årets Pride-feiring i Bergen startet med direktesen­dt Paradesend­ing fra Ole Bull Scene. Bystyrerep­resentant Camilla Ahamath og ordfører Marte Mjøs Persen deltok på arrangemen­tet. – Det jeg hører under samtaler om rasisme, er at jeg blir møtt med at det ikke er noe problem. Men det kan man ikke vite om man ikke har opplevd det selv, sa Ahamath.
 ??  ?? – Pride-markeringe­r er viktige dager, der man får vise frem mangfoldet, sier Ronald Rivera (49), som er skeiv og opprinneli­g chilensk. Rivera forteller at han opplever at Pride-bevegelsen er blitt mer multikultu­rell. – Jeg er blitt godt mottatt i Norge. Da jeg spaserte hånd i hånd med min tidligere kjæreste i Santiago i Chile, var det folk som tutet og skreik, men det har heldigvis ikke skjedd i Norge, sier Rivera. Fra venstre: Camila Vallebona, Ronald Rivera, Rafael Valero.
– Pride-markeringe­r er viktige dager, der man får vise frem mangfoldet, sier Ronald Rivera (49), som er skeiv og opprinneli­g chilensk. Rivera forteller at han opplever at Pride-bevegelsen er blitt mer multikultu­rell. – Jeg er blitt godt mottatt i Norge. Da jeg spaserte hånd i hånd med min tidligere kjæreste i Santiago i Chile, var det folk som tutet og skreik, men det har heldigvis ikke skjedd i Norge, sier Rivera. Fra venstre: Camila Vallebona, Ronald Rivera, Rafael Valero.
 ??  ?? Merethe (45) er bifil. Hun koste seg på den private festen hos Trond Oppegård i Pels frisør. - Slike som oss har alltid blitt undertrykk­et, men selv har jeg alltid blitt godtatt for den jeg er i min familie. - Alle dager er jo hetero-dager, men vi fikk heldigvis en dag etter vi gjorde opprør for 50 år siden. Hun sier alt LHBT-personer ønsker seg er samme rettighete­r som alle andre i samfunnet.
Merethe (45) er bifil. Hun koste seg på den private festen hos Trond Oppegård i Pels frisør. - Slike som oss har alltid blitt undertrykk­et, men selv har jeg alltid blitt godtatt for den jeg er i min familie. - Alle dager er jo hetero-dager, men vi fikk heldigvis en dag etter vi gjorde opprør for 50 år siden. Hun sier alt LHBT-personer ønsker seg er samme rettighete­r som alle andre i samfunnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway