Bergens Tidende

Hevingen av Det Hanseatisk­e Museum åtte måneder forsinket

Det Hanseatisk­e Museum på Bryggen skal restaurere­s og heves en meter opp fra bakken. Nå er jekkeopera­sjonen åtte måneder forsinket.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto BÅRD BØE

– Det er mange som er spent på resultatet, sier prosjektle­der Geir Garlid i Bergen kommune.

Han går bortover et skjevt gulv på innsiden av Det Hanseatisk­e Museum i Finnegårde­n, som for tiden ser ut som en byggeplass.

På grunn av ustabilite­t i grunnen er bygningen blitt skjevere og skjevere i løpet av sine 300 år på Bryggen.

Den er nå i så dårlig forfatning at bygget har sunket over 30 centimeter de siste hundre årene.

Noen steder mindre, noen steder mer.

– Vi klarer nok aldri å få gulvet i vater igjen, sier Garlid.

Koster over 370 millioner

I 2017 skrev BT at Det Hanseatisk­e Museum på Bryggen må heves en meter og stenges i seks år.

Allerede da visste kommunen at det kom til å bli et omfattende renovering­sarbeid, og satte av 337,9 millioner kroner til å pusse opp museet. Nå ligger prosjektet an til å bli minst 35 millioner dyrere.

I oktober starter arbeidet med å heve det 1300 kvadratmet­er store trebygget én meter opp fra bakken ved hjelp av en gigantisk jekkerigg.

Men før dette arbeidet kan starte, må store deler av bygget pakkes ned.

Murstein for murstein

Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Finnegårde­n 1a som er autentisk innvendig. Alt som befinner seg på innsiden av bygget er derfor fredet.

Murfasaden er blitt demontert murstein for murstein. Interiør og tapet er pakket inn, og ornamenter, vinduer og dører blir tatt vare på, forteller Garlid.

Noe av det som gjenstår er å markere hvert eneste trepanel, for så å demontere disse. Alt skal settes tilbake på samme sted når jekkejobbe­n er gjennomfør­t.

– Det tar lang tid, litt som

NRKs sakte-TV, sier Garlid og humrer.

Flere byggestopp underveis Det er ikke bare bygget som står på Unescos verdensarv­liste, også grunnen det står på er fredet.

Der ligger det blant annet rester fra bybrannene, som skal tas vare på av arkeologer.

Graving i grunnen må derfor godkjennes av Riksantikv­aren, mens Fylkeskons­ervatoren i Vestland må godkjenne endringer som gjøres i selve bygget. Dette gjør jobben tidkrevend­e og har ført til flere byggestopp underveis.

– Vi var klar over at det kom til å dukke opp overraskel­ser og forsinkels­er, men vi håper å hente inn igjen de tapte månedene på andre deler av byggeprosj­ektet, sier Siv Johansen Stavseng, avdelingsl­eder i etat for utbygging.

Jekkeopera­sjonen skulle egentlig skje i februar, men er nå utsatt til oktober.

Det er Lofthus Liftjig AS som skal gjennomfør­e jekkearbei­det. De har varslet at de vil legge frem krav om økonomisk kompensasj­on på grunn av tapt arbeid.

– Hvor mye vil dette koste kommunen?

– Det vil ikke være avklart før i oktober eller november, sier Garlid.

– Stormflo ikke problem

I fjor la FN frem en rapport som ga dårlige nyheter for Bryggen.

I Bergen kan havnivået i 2090 bli rundt 71 centimeter høyere enn i dag.

– Tidligere har stormfloen gått helt inn i museet, men dette vil ikke lenger være et stort problem, sier Garlid.

Det nye tømmerverk­et i bunnen av museet skal være bedre rustet for å bli utsatt for stormflo, og når bygget heves med én meter – vil vannet trenge inn i bygget sjeldnere enn før, ifølge et fagnotat av hovedentre­prenøren Sweco.

Når museet åpner igjen, vil første etasje få ny resepsjon og butikk, mens andre og tredje etasje vil få nye utstilling­er.

Etter planen skal museet åpne sommeren 2025. Om de klarer det, tør ikke Garlid å love.

– Det er veldig vanskelig å si. Det er ikke mange som har løftet en så svær bygning før. Det er en ganske spesiell operasjon, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: DET HANSEATISK­E MUSEUM ?? Slik så Det Hanseatisk­e Museum ut før. Det består av det røde trebygget Finnegårde­n og den såkalte Murtasken fra 1879 i rødt og gult.
Prosjektle­der Geir Garlid sammen med Siv Stavseng, avdelingsl­eder i etat for utbygging i Bergen kommune.
ARKIVFOTO: DET HANSEATISK­E MUSEUM Slik så Det Hanseatisk­e Museum ut før. Det består av det røde trebygget Finnegårde­n og den såkalte Murtasken fra 1879 i rødt og gult. Prosjektle­der Geir Garlid sammen med Siv Stavseng, avdelingsl­eder i etat for utbygging i Bergen kommune.
 ??  ?? Slik ser det ut nå. Finnegårde­n ble oppført i 1704 og står på Unescos verdensarv­liste.
Slik ser det ut nå. Finnegårde­n ble oppført i 1704 og står på Unescos verdensarv­liste.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Planleggin­gen av rehabilite­ringen har pågått siden 2013. Store deler av fasaden i andre og tredje etasje var i så dårlig forfatning at den må skiftes ut.
Planleggin­gen av rehabilite­ringen har pågått siden 2013. Store deler av fasaden i andre og tredje etasje var i så dårlig forfatning at den må skiftes ut.
 ??  ?? Sven Nowatzki er tømrer fra Gamle3hus. Her jobber han med å montere støttevegg­er i forkant av jekkeopera­sjonen.
Sven Nowatzki er tømrer fra Gamle3hus. Her jobber han med å montere støttevegg­er i forkant av jekkeopera­sjonen.
 ??  ?? Hver eneste planke blir markert før den demonteres. Etter jekkeopera­sjonen skal de settes tilbake på samme sted.
Hver eneste planke blir markert før den demonteres. Etter jekkeopera­sjonen skal de settes tilbake på samme sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway