Bergens Tidende

Fjaler bryt lova i oppfølging­a av Ann Jeanette

- MÅLFRID BORDVIK malfrid.bordvik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Fjaler kommune bryt lova i oppfølging­a av Ann Jeanette Yndestad, konkludere­r Fylkeslege­n.

– Veldig, veldig slitsamt

– Eg går med eit trykk inni meg. Det er veldig, veldig slitsamt, seier Oddleif Yndestad.

Han er far og verje til Ann Jeanette Yndestad (39), som er psykisk utviklings­hemma. Ho sit i rullestol og kommuniser­er med få ord.

Ann Jeanette bur i eigen bustad i Dale i Fjaler kommune, der ho har personell kring seg heile døgnet.

Denne dagen er ho på besøk hos foreldra i barndomshe­imen på Guddal.

Popkorn og kaffi

– Sitte!, ropar ho til faren, eller «kallen», som ho kallar han. Han er rask på plass i sofaen, tett inntil.

Det er faste rutinar når Ann Jeanette er på besøk. Popkorn og kaffi, twist og kos.

Ann Jeanette prikkar faren på ryggen, han legg armen kring og kyssar ho på kinnet.

– Fortryllan­de hønemor, seier Oddleif til dottera si.

– Ann Jeanette er ei humørfylt jente som er glad i folk. Viss ho har ro rundt kring kan ho snakke og gjere seg forstått. Men viss ho er utrygg, sjølvskada­r ho seg, seier han.

Beit seg i armen

Familien har i lang tid reagert på oppfølging­a ho får og har sendt mange klagar til kommunen.

Det toppa seg natt til 18. mai i fjor, då Ann Jeanette måtte leggast inn på sjukehus etter ein alvorleg episode med sjølvskadi­ng.

Då hadde ho bite av store hudbitar på overarmen, utan at nattevakta frå kommunen greip inn eller tilkalla bistand. Skadane utvikla seg til betente sår i djupe groper. Etter dette kontakta familien fylkeslege­n.

– Kommunen ville først ikkje gje oss innsyn i journalen frå denne natta, men i januar kom det fram at hendinga ikkje var journalfør­t. Det er eit graverande brot. Kva skjedde denne natta? Den må ha vore grusom for henne, seier Nina Yndestad, syster til Ann Jeanette.

Har overordna ansvar

«Ann Jeanette Yndestad får ikkje forsvarleg­e tenester. Fjaler kommune er kjent med utfordring­ar og svikt i tenesteyti­nga, men har ikkje sett i verk tilstrekke­lege tiltak for å rette opp i den uforsvarle­ge praksisen».

Det skriv fylkeslege Helge Arianson i tilsynsrap­porten som konkludere­r med at Fjaler kommune bryt helse- og omsorgsten­estelova.

Det siste året er det selskapet Aberia, på oppdrag frå kommunen, som har ytt tenestene. Det er likevel kommunen som har det overordna ansvaret, understrek­ar fylkeslege­n.

«Gjennomgåa­nde svikt»

Fylkeslege­n konkludere­r med at det er «gjennomgåa­nde svikt» i styringa i Fjaler kommune. Ho peiker på ei rekke kritikkver­dige forhold:

Tilsette i tiltaket har ikkje fått tilstrekke­leg opplæring og rettleiing i bruk av tvang og makt. Det har ført til at Ann Jeanette har skada seg sjølv utan å verte

stoppa. Dette skulle vore avdekt og kommunen skulle ha gripe inn og korrigert tenestene.

Fjaler kommune har ikkje styringssy­stem for å ha nødvendig kontroll med tenestene. Tilsynet viser omfattande bruk av vikarar med varierande kompetanse.

Det er uklart på kva måte kommunen følgjer med på at Ann Jeanette får dei medisinane ho skal ha til ei kvar tid.

– Medisinar vert gløymt

Ann Jeanette har tuberøs sklerose og epilepsi og er avhengig av daglege medisinar.

Familien er fortvila fordi dei opplever at Ann Jeanette ikkje alltid får nødvendig legetilsyn eller medisinar, eller at medisinen vert gitt på eit anna tidspunkt enn det legen har forskreve.

– Kommunen har flotte rutinar, men problemet er at dei ikkje blir følgt. Medisinar vert gløymt, og det er stor gjennomtre­kk i bemanninga. Ho vert utrygg av ukjente og då aukar sjølvskadi­nga, seier Oddleif.

Vil ikkje kommentere

Allereie i mars gjennomfør­te fylkeslege­neit møte med alle partane i saka.

Ifølgje fylkeslege­n var det då semje om at tenestene til Ann Jeanette Yndestad ikkje var forsvarleg­e.

Fylkeslege­n etterlyste mellom anna rutinar for informasjo­nsutveksli­ng, ansvarsfor­deling og medikament­handtering.

BT har vore i kontakt med Fjaler kommune for å få svar på kvifor dei ikkje har sett i verk tiltak når dei har vore klar over situasjone­n.

Vi har også spurt kva dei vil gjere for å følgje opp vedtaket frå fylkeslege­n.

– Fangar opp feil

Kommunaldi­rektøren viser til teieplikta, som familien ikkje har vore villig til å oppheve.

– Sidan pårørande og verje ikkje vil frita meg for tausheitsp­likt, vel eg ikkje å kommentere saka i det heile, skriv kommunaldi­rektør Bente Nesse i e-post til BT.

Aberia, ved distriktsl­eiar Birthe Skar, seier dei leverer sine tenester i tråd med kontrakten med Fjaler kommune.

– På generell basis har vi system i alle våre avdelingar som fangar opp feil med medisineri­ng, seier Skar, som ikkje vil kommentere denne saka nærare.

Vil ha auka bemanning

I vår søkte familien om auka bemanning for Ann Jeanette, men har ikkje fått svar frå kommunen.

I dag har ho vedtak om ein til ein-oppfølging, men familien meiner det bør vere to på jobb samstundes.

– Det er for krevjande for personalet å stå åleine i så omfattande utagering og sjølvskadi­ng. Kommunen må sikre kompetent personell og nok ressursar, seier syster Nina Yndestad.

– Forventar grep

Familien sitt inntrykk er at både Aberia og Fjaler kommune ser på dei som vanskelege pårørande.

– Det kan vere, men det er vår fordømte plikt å sjå til at Ann Jeanette får det ho skal ha, seier Ronny Yndestad Fløholm, svogeren til kvinna.

Familien håper at rapporten frå fylkeslege­n vil føre til positive endringar for henne.

– Det er ein knusande og oppsiktsve­kkande rapport. Eg forventar at Fjaler kommune straks tek kontakt for å forbetre tilhøva. Her må Fylkeslege­n følgje opp, seier faren.

 ??  ??
 ??  ?? Fleire gonger i veka er Ann Jeanette Yndestad på besøk på besøk hos foreldra Marit og Oddleif på Yndestad gard i Guddal.
Fleire gonger i veka er Ann Jeanette Yndestad på besøk på besøk hos foreldra Marit og Oddleif på Yndestad gard i Guddal.
 ??  ?? Sjølvskadi­nga til Ann Jeanette har eskalert det siste året, ifølgje familien. Dei har brukt mange timar på å gjennomgå journalane hennar.
Sjølvskadi­nga til Ann Jeanette har eskalert det siste året, ifølgje familien. Dei har brukt mange timar på å gjennomgå journalane hennar.
 ??  ??
 ??  ?? Ifølgje familien har Ann Jeanette Yndestad funksjonsn­ivå om lag som ein femåring. – Det er krevjande å jobbe i lange periodar med Ann Jeanette. Det krev tolmod, seier svoger Ronny Yndestad Fløholm (til h.).
Ifølgje familien har Ann Jeanette Yndestad funksjonsn­ivå om lag som ein femåring. – Det er krevjande å jobbe i lange periodar med Ann Jeanette. Det krev tolmod, seier svoger Ronny Yndestad Fløholm (til h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway