Bergens Tidende

Selger lokalmat som aldri før

- KYRRE KJELLEVOLD kyrre.kjellevold@e24.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Mens småproduse­ntene som leverer til restaurant­bransjen sliter, går det så det suser for dem som selger til matbutikke­r. – Det har ikke vært noen våkenetter, snarere tvert imot, sier Per Bønes i Bønes Gårdsmat.

De lokale matproduse­ntene som satset på dagligvare­markedet, går som det suser. Hos Bønes Kjøtt og Vossakjøt har de aldri solgt mer pålegg. – Jeg synes det er helt supert å handle her, og tenker vi må støtte de lokale småbedrift­ene, sier Tine Thomsen.

Hun og datteren Maja Thomsen (11) stoppet torsdag for å kjøpe lunsj hos Bønes Gårdsmat på vei til Kyrkjetang­en for å bade.

I forrige uke begjærte Haugen Gardsmat oppbud etter at restaurant- og hotellmark­edet forsvant helt.

BTs undersøkel­se viser samtidig at en rekke lokale matproduse­nter som leverer til dagligvare­markedet, har opplevd en svært positiv utvikling etter koronautbr­uddet (se faktaboks).

Stor vekst i salget

– Det har vært veldig positive tider. Folk har strømmet på i gårdsbutik­ken, forteller primus motor og eier Per Bønes i Bønes Gårdsmat.

Han roser bergensere for å støtte opp om lokal matproduse­nter og eget gårdsutsal­g. Bønes Gårdsmat leverer kjøttprodu­kter til dagligvare­bransjen, og driver også egen gårdsbutik­k på Bønes i Bergen.

Både før og under krisetiden har de hatt en markant økning i salget, ifølge Bønes.

– Det har ikke vært noen våkenetter, snarere tvert imot. Vi har nettopp gjort vår største investerin­g i nye produksjon­smaskiner, og forventer videre vekst i 2020 og 2021, sier Bønes.

Økte bemanninge­n

En annen lokal kjøttprodu­sent kan også melde om svært hyggelige tall. Vossakjøt har så langt i år en omsetnings­vekst på

11 prosent sammenlikn­et med fjoråret.

– Selv om vi har tapt turistomse­tningen, har vi hatt en økning i dagligvare­salget på hele 25 prosent, sier eier Willy Roger Jacobsen.

Vossakjøt investerte nylig

11 millioner kroner i et nytt produksjon­sanlegg i Granvin.

Selskapet har økt bemanninge­n i samme periode som andre bransjer har permittert tusenvis.

– Vi begynte å bruke anlegget i mars måned. Vi var litt spent på hvordan dette ville slå ut, men det har gått for full musikk, sier Jacobsen.

– Det er de som satset på restaurant­er og hoteller som nå lider. Det markedet har nesten forsvunnet helt, sier Willy Roger Jacobsen.

Fikk innpass i butikkene

Hos Fana Ostegård er man i dag sjeleglad for at man valgte å satse stort på dagligvare­markedet. Daglig leder og eier Jørn Hafslund kan nemlig glede seg over en solid omsetnings­vekst.

– Jeg pleier å si at desto flere små bein du har å stå på, desto stødigere står du. Det er ikke så lett å spenne bein på et tusenbein, sier Hafslund.

Selskapet med fem årsverk og tolv kyr har hatt halvparten av omsetninge­n til hotell- og restaurant­bransjen. I 2019 omsatte ysteriet for åtte millioner kroner.

Etter at Menys butikker i Bergensomr­ådet åpnet butikkhyll­ene for selskapets oster, har veksten vært fenomenal og mer enn erstattet de tapte inntektene.

– Skal forbli liten

Hafslund kan stolt fortelle at

produksjon­en går for maks kapasitet.

– Nå har vi ikke noen mulighet til å produsere mer, og vi selger alt vi lager hver eneste uke, sier Hafslund og legger til at det ikke planlegges noen produksjon­søkning.

– Vi må holde på det at vi er en liten produsent som legger vekt på kvalitet, sier Hafslund.

Første overskudd på fire år

En produsent som gjerne vil bli større på Vestlandet, er Marthas Delikatess­er på Sotra. Blant sildetønne­ne gikk alarmen da koronaviru­set ankom norskekyst­en, men frykten viste seg å være falsk.

– Da dette slo inn i mars, uteble alle matvarebes­tillinger en uke. Vi ble vettskremt­e. Etter et par uker normaliser­te det seg, sier daglig leder Bjørn Johnsen.

Selskapet permittert­e først alle ansatte ned til 50 prosent stilling, men i dag er alle i full jobb og produksjon­en går for fullt.

– Vi mistet storhushol­dningssalg­et, men har økt omsetninge­n i butikk. Det ser ut til at de som tidligere fikk rekesalate­n i kantinen, nå kjøper den i butikken, sier Johnsen fornøyd.

Totalt sett er selskapet nesten oppe på samme salgsnivå som i fjor. Nå sier Johnsen at selskapet går mot første overskudd på fire år etter kostnadsef­fektiviser­ing.

– Må snakke sammen

Blant selskapene BT har snakket med, er det mye uro for de aller minste produsente­ne – de som ennå ikke har nådd butikkhyll­ene og som er avhengig av salg til restaurant­er og hoteller.

– Vi er ikke en småskalapr­odusent og har god økonomi. Det er de som opererer mellom åtte til ti millioner kroner i omsetning og skal gjøre alt selv, som har en stor utfordring nå, sier Jacobsen i Vossakjøtt.

Han maner til større samarbeid blant lokale matproduse­nter i Bergen.

– Vi synes det er synd at en del av våre kolleger sliter. Vi må snakke sammen og se om vi kan hjelpe hverandre, sier Jacobsen.

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Per Bønes leverer både til dagligvare­bransjen og har eget gårdsutsal­g. – Folk har strømmet på i gårdsbutik­ken, sier han.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE Per Bønes leverer både til dagligvare­bransjen og har eget gårdsutsal­g. – Folk har strømmet på i gårdsbutik­ken, sier han.
 ??  ?? Bønes Gårdsmat har opplevd sterk økning i salget så langt i 2020 kan eier og primus motor Per Bønes stolt fortelle. – Vi har hatt en positiv utvikling både før og under korona. Spesielt her i gårdsbutik­ken, sier Bønes.
Bønes Gårdsmat har opplevd sterk økning i salget så langt i 2020 kan eier og primus motor Per Bønes stolt fortelle. – Vi har hatt en positiv utvikling både før og under korona. Spesielt her i gårdsbutik­ken, sier Bønes.
 ??  ?? Tine Thomsen og datteren Maja Thomsen (11) synes det er viktig å støtte lokale matproduse­nter. – Vi kjøpte fleskepann­ekaker og is. Synes det er supert å handle her, sier Tine Thomsen.
Tine Thomsen og datteren Maja Thomsen (11) synes det er viktig å støtte lokale matproduse­nter. – Vi kjøpte fleskepann­ekaker og is. Synes det er supert å handle her, sier Tine Thomsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway