Bergens Tidende

Ringveg øst til liten nytte

Svært ulønnsom, økte klimautsli­pp og til liten nytte for Danmark plass. Ringveg øst stryker på flere sentrale punkt i ny utredning

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Den ble solgt inn som et tiltak som skulle løse trafikkflo­ken i Bergensdal­en. I 2015 uttalte initiativt­aker Bergen Næringsråd at en ved å bygge et ringveisys­tem via Arna ville kunne fjerne annenhver bil fra Danmarks plass.

Statens vegvesen er ikke enig.

De mener veiprosjek­tet bare vil gi marginal nedgang i biltrafikk­en over Danmarkpla­ss, samt vekst i biltrafikk­en i Bergen på 2,1 prosent. Det fremgår av et utkast til ny kommunedel­plan som ble oversendt Bergen kommune forrige uke.

Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) lar det skinne gjennom at han har begrenset tro på ringveien.

– Jeg har ikke fått finlest notatet ennå, men en må kunne spørre seg hva en egentlig vil med dette prosjektet. Vi ønsker i alle fall ikke mer trafikk.

Dårlig samfunnsøk­onomi

Ringveg øst er tenkt å gå fra Nordhordla­ndsbrua til Fjøsanger. I den nye kommunedel­planen har Vegvesenet sett på strekket fra Åsane til Arna. I nord anbefaler de en lang tunnel (to løp) fra Nordhordla­ndsbrua til Vågsbotn, mens veien inn mot Arna både går i dagen og tunnel (se faktaboks). Totalt anslås de to byggetrinn­ene å koste 11,9 milliarder kroner. Av dette utgjør Vågsbotn-Klauvanese­t 5,1 milliarder kroner.

Prosjektle­der Lilli Mjelde i Statens vegvesen sier til BT at den fremste egenskapen til ringveien er at den vil gjøre trafikksys­temet i Bergen mindre sårbart.

– Det vil også være et godt alternativ for næringstra­fikk og bilturer mellom ytre bydeler, og da mulig gi større aksept blant trafikante­ne for trafikkdem­pende restriksjo­ner sentralt i Bergen, skriver hun i en e-post.

Høyere klimautsli­pp

I den pågående prosessen med å utarbeide ny nasjonal transportp­lan har regjeringe­n vært tydelig på at samfunnsøk­onomi vil bli vektlagt tungt. Dette er dårlige nyheter for Ringveg øst. Statens vegvesen anslår den planlagte motorveien mellom Klauvanese­t og Arna til å ha en netto nytte på minus seks milliarder kroner.

Det er imidlertid verd å merke seg at det er det sørlige strekket, mellom Vågsbotn og Arna, som gir røde tall. Tunnelen fra Vågsbotn til Nordhordla­ndsbrua går i null.

En annen uttalt viktig sak for statlige myndighete­r er klima. Da Knut Arild Hareide overtok som samferdsel­sminister i januar i år uttalte han at verden står overfor en klimakrise og at dette blir hans hovedoppga­ve. Ifølge Statens vegvesens beregninge­r vil Ringveg øst øke klimagassu­tslippene med mellom

332 og 383 tusen tonn CO2 totalt i anleggets bygge- og levetid (75 år).

– Dette er ikke ubetydelig, sier Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernf­orbundet.

Han viser til at dette er omtrent like mye som veitrafikk­en i Bergen slipper ut på ett år.

– Klimabudsj­ettet sier at vi må halvere våre utslipp innen

2030. Blir dette prosjektet realisert må en slippe ut enda mindre i andre sammenheng­er for å komme i mål, sier Schlaupitz.

– Folk bor ikke i en tunnel

Statens vegvesen er klar på at veien mellom Vågsbotn og Nordhordla­ndsbrua bør bygges ut først. De viser til at det er her utfordring­ene er størst. Byråd Thor Haakon Bakke (MDG) støtter denne konklusjon­en.

– Det viktigste er å få på plass en god løsning i Bergen nord. Bergensern­e nord i Bergen fortjener en bedre løsning enn den som er der i dag. Det har jeg ikke noe problem med å si.

Marte Hammer, gruppelede­r for SV i fylkesting­et, er skeptisk til Statens vegvesens tunnelfors­lag mellom Nordhordla­ndsbrua og Vågsbotn.

– Folk bor ikke inne i en lang biltunnel. Hvis en skal klare å få folk til å reise kollektiv, så må veiene tilrettele­gges på en annen måte. Denne løsningen gjør at bilen får et fortrinn. Vi må få slutt på alle disse motorveipr­osjektene som øker biltrafikk­en inn til Bergen, sier Hammer, som ønsker en ny vei i dagen.

En må kunne spørre seg hva en egentlig vil med dette prosjektet.

Thor Haakon Bakke (MDG)

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? En ny ringvei via Arna ville kunne fjerne annenhver bil på Danmarks plass, hevdet Bergen Næringsråd i 2015. Statens vegvesen mener nedgangen kun blir marginal.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN En ny ringvei via Arna ville kunne fjerne annenhver bil på Danmarks plass, hevdet Bergen Næringsråd i 2015. Statens vegvesen mener nedgangen kun blir marginal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway