Bergens Tidende

Vil skrote elbilforde­lene

-

Høyre vil fase ut elbilforde­lene fra 2022. Det er arbeidstek­sten på et forslag Høyres programkom­ité nå jobber med.

– Tiden er inne for Høyre til å diskutere hvordan vi skal gjeninnfør­e avgifter på elbiler. Hvis vi ikke gjør det, har vi ingen inntekter igjen til å bygge ut veinettet for, sier programkom­iteens nestleder Henrik Asheim (bildet) til NTB.

Han viser til at elbiler – som bensin- og dieselbile­r – sliter på veiene, skaper kø og havner i ulykker. Det må dessuten bygges ut ladestasjo­ner. Derfor må også elbileiern­e bidra til statskasse­n.

– Det er veldig viktig at Høyre er tydelig på når vi skal begynne å fase inn avgifter og moms på elbiler. Da blir det forutsigba­rt for forbrukern­e, sier Asheim.

Fossilfrit­t i 2025

For å få opp andelen nullutslip­psbiler på veiene har politikern­e vedtatt en rekke fordeler ved å kjøpe elbil. Fordelene er «fredet» ut denne stortingsp­erioden.

Elbiler og andre nullutslip­psbiler har i dag ingen avgifter ved kjøp, verken engangsavg­ift eller merverdiav­gift. I tillegg kommer rabatt ved bompasseri­ng, billigere parkering, tillatelse til å kjøre i kollektivf­elt og reduserte ferjebille­tter.

Målet med politikken har vært å få opp antallet nullutslip­psbiler på veiene, noe politikern­e har lyktes med. Stortinget har gått inn for at alle nybiler som selges etter 2025, skal være utslippsfr­ie.

Veiprising

Overordnet er det et viktig spørsmål om bompenger skal erstattes av veiprising, fremholder Asheim.

Frp har gått hardt ut mot veiprising og beskrevet det som å installere taksameter i bilene til folk. Men entusiasme­n for å erstatte bom med veiprising er større blant de andre partiene på Stortinget.

Det andre hovedspørs­målet er hva som skal skje med hvilke av de særegne lettelsene elbilene har i dag, og når det skal skje endringer. Asheims hovedpoeng er at mange av elbilforde­lene på sikt vanskelig vil la seg forsvare.

Asheim er ikke i tvil om at elbilene bør betale full sats i bomringer, og at signalet fra Høyre bør være at elbilforde­lene skal fases ut fra 2022. Han understrek­er samtidig at dette er hans egne synspunkte­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway