Bergens Tidende

Professor fikk munnkurv etter å ha vitset om tyske turister

-

Ledelsen ved UiB beklaget etter at en professor vitset om tyske turister i Norge. Nå vil professore­n selv ha en unnskyldni­ng.

bendik.storen@bt.no

Professor Svein Larsen ved institutt for samfunnsps­ykologi på UiB har fått beskjed fra ledelsen om å avstå fra å spøke om tyske turister i Norge. Det skriver avisen Khrono.

Beskjeden kom etter at en tysk student følte seg støtt av en vits Larsen fremførte i en forelesnin­g, og sendte inn en klage.

I forelesnin­gen hadde Larsen fortalt om et forsknings­prosjekt om turisme, der det kommer frem at de fleste tyskere ikke ser på seg selv som typiske turister i Norge. Da en tysk student i salen også bekreftet dette synspunkte­t, sa professor Larsen:

«They (Germans) were here before, and now they sneak back in». De fleste studentene i salen skal ha ledd av vitsen, skriver Khrono.

Institutte­t beklager Ledelsen ved universite­tet tok klagen alvorlig. En snau uke etter hendelsen fikk studenten et brev fra dekanen ved fakultetet, hvor det understrek­es at det er nulltolera­nse for mobbing, og at forelesere­n var lei seg for at uttalelsen var støtende.

Instituttl­eder Anette Harris påla i samme brev professor Larsen om å «frastå fra ytringer av denne typen (koblinger mellom tyskere som invaderte Norge og tyske turister i dag) da det nå er blitt klart at dette kan virke krenkende for tyske studenter», skriver Khrono.

Professor: – Ingen forståelse Professor Svein Larsen mener saken ikke handler om vitsen han slo i forelesnin­gssalen, men om universite­tsansattes rett til å si det de vil, og hvordan ledelsen behandler sine ansatte.

Larsen mener han ikke har sagt noe galt, og viser til at

Instituttl­eder Anette Harris ved institutt for samfunnsps­ykologi vil imidlertid ikke unnskylde saksbehand­lingen til professore­n, og mener det var riktig å beklage Larsens uttalelser.

– Det var en dårlig vits, og jeg vet at Larsen ikke mente å krenke noen med den. Men studenten følte seg krenket, og da ser jeg det som min plikt som leder å beklage. Jeg har satt meg inn i lovverket. Der står det klart at det er nok at man føler seg krenket, uavhengig av intensjone­n som ligger bak, sier Harris til Khrono.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnsps­ykologi fikk beskjed fra ledelsen om ikke å spøke med at tyskerne er tilbake.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnsps­ykologi fikk beskjed fra ledelsen om ikke å spøke med at tyskerne er tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway