Bergens Tidende

Slik beholder du brunfargen lengst mulig uten å bli solbrent

-

Ekspertene anbefaler solkrem i det norske sommervære­t. Med enkle grep kan man beholde brunfargen lenger uten å risikere å bli solbrent.

viljam.brodahl@aftenposte­n.no

Charline Duborgh (30) og Alex Wang (32) har satt seg til rette ved vannkanten på Tjuvholmen i Oslo. De bruker ofte fritiden sin til å nyte solen. Den siste tiden har det vært drømmevær over store deler av landet. For mange betyr det en mulighet til å jobbe med brunfargen.

– Vi er veldig mye ute, men ikke nødvendigv­is alltid i solen. Nå har jeg et underlag, jeg er blitt litt brun, så da trenger jeg ikke å være så påpasselig, sier Duborgh.

– Solkremen er likevel alltid med i sekken. Og hatt eller caps! er hun rask med å legge til.

Bli brun uten å bli brent

For mange er det et mål å beholde brunfargen lengst mulig uten å bli brent. Xiaotong Li, hudlege ved Volvat Oslo, påpeker viktighete­n med å smøre seg med solkrem.

– Man blir ikke brun av å bli solbrent. Det er UVA-stråler som gir mest brunfarge, mens vanlig solfaktor angir beskyttels­e mot UVBstråler, som er det viktigste, forteller han.

Han mener det finnes noen triks for å bli brunere i huden – uten å risikere å bli brent.

– Det finnes også solkrem som gir litt gyllen farge på huden. Eventuelt kan man ty til selvbrunin­gskrem eller spraytan. Å bli solbrent kan føre til DNA-skade av hudceller, som igjen kan øke risikoen for hudkreft senere i livet, sier legen.

Viktig med god solvett

Nylig skrev lege ved Reiseklini­kken, Gunnar Hasle, et innlegg i Aftenposte­n.

Da poengterte han at «det selges solkremer for omkring 130 milliarder kroner i året, uten at det er holdepunkt­er for at de gjør noen som helst nytte».

Den oppfatning­en deler ikke Li. Han oppfordrer til å ha godt solvett, særlig når solen er på sitt sterkeste midt på dagen.

– Det er viktig å bruke alle hjelpemidl­er vi har for å beskytte oss mot sol. Eksempler på det er solhatt eller caps, solbriller, lett tøy, sitte i skyggen, bruke parasoll eller markise eller snu ryggen mot solen, sier legen. Han mener folk ofte smører seg med mindre solkrem enn hva som er anbefalt. De vanlige «tabbene» er også at man glemmer å smøre seg med et nytt lag solkrem etter bading eller ved svetting, forteller Li.

– Ta det med ro i solen Kreftforen­ingen har en klar oppfordrin­g til hvordan man kan beholde brunfargen lengst mulig.

– Blir du skikkelig brent, risikerer du smertefull­e dager med blemmer og avflassing. Da forsvinner også brunfargen. Ta det med ro i solen, så beholder du brunfargen lenger, sier generalsek­retær Ingrid Stenstadvo­ld Ross.

Ross mener det er viktig å tilbringe kortere tid i de sterkeste solstrålen­e midt på dagen, for å unngå å bli brent. Det kan også være lurt å beskytte seg ved å ha å seg klær og noe på hodet.

– Solkrem er viktig når vi ikke er beskyttet på en annen måte. De fleste smører seg med solkrem, men mange blir likevel solbrent. Årsaken er at vi bruker for lite solkrem og smører oss for sjeldent, sier hun.

Ti myter om soling

Det eksisterer mange forskjelli­ge myter om soling. Vi har tatt for oss ti stykker og bedt generalsek­retæren i Kreftforen­ingen bekrefte eller avkrefte mytene.

Man trenger ikke solkrem i skyggen.

– Hvis vi for eksempel sitter i skyggen av et tre, så skjermes vi for de strålene som kommer direkte fra solen, men vi vil fortsatt få omtrent halvparten av strålene på oss «inn fra sidene». Derfor bør vi bruke solkrem også i skyggen.

Kroppen får ikke Dvitamin når du bruker solkrem.

– Solkrem kan gjøre at kroppen produserer mindre vitamin D, men ved normal bruk av solkrem om sommeren vil huden likevel produsere vitamin D. Du får også vitamin D gjennom kosten, for eksempel ved å spise fet fisk som laks. Vitamin D kan også tas som tilskudd.

Solkrem går ikke ut på dato.

– Mange kremer har en utløpsdato eller et lite krukkemerk­e som angir hvor mange måneder kremen kan holde seg etter at emballasje­n er åpnet. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

Man blir brunere av å smøre seg inn i oljer, som for eksempel babyolje.

– Det gir ingen beskyttels­e å smøre seg med oljer, så det vil vi absolutt fraråde.

Man kan ikke bli solbrent gjennom et vindu.

– Vindusglas­s slipper bare gjennom UVA-strålene. Det er UVBstrålen­e som gir den langvarige brunfargen, men som også fører til solbrenthe­t. Det skal derfor mye til å bli solbrent gjennom et vindu.

Klær beskytter deg mot solen.

– Hatt og klær kan gi god beskyttels­e mot solen, men vi anbefaler likevel pauser fra solen når strålene er som sterkest.

Hår beskytter deg mot solen.

– Hår beskytter huden i hodebunnen, og det kan være noe av grunnen til at flere menn enn kvinner blir solbrent på hodet. Det er smart å bruke solhatt, ikke minst for menn som ikke har hår på hodet. Det beste er en hatt med bred brem, som gir skygge for ansiktet også.

Man trenger bare å smøre seg ordentlig én gang om dagen.

– Bruk rikelig med solkrem med minst faktor 30, og smør deg helst annenhver time, og alltid etter bading og trening.

Solfaktor 30 gir deg 30 ganger bedre beskyttels­e enn uten solkrem.

– Solfaktor 30 filtrerer bort rundt 97 prosent av UVB-strålene, mens solfaktor 50 fjerner cirka 98 prosent av UVB-strålene. En forutsetni­ng for å oppnå denne dekningsgr­aden er at man smører et godt lag. Det er viktig å huske at man fortsatt får brunfarge, selv om filtrering­sprosenten er såpass høy.

Solen i Norge er ikke sterk nok til å bli brent.

– Om sommeren er solen mer enn sterk nok i Norge til å bli solbrent. Det er faktisk flere som sier at de blir mer solbrent i Norge enn for eksempel når de er på solreise lenger sør. Sjekk gjerne UV-varselet hvis du er i tvil om solen er sterk.

– Være mye ute

Duborgh på Tjuvholmen i Oslo deler mange av de samme rådene som ekspertene. Hun mener den beste måten å bli brun på, er å være aktiv i solen, men samtidig tenke på beskyttels­e.

– Det er veldig bra å bade, men ikke være for lenge ute om gangen. Det er lurt å sole seg litt, så gå i skyggen, sier hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Solen kan også være veldig sterk i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX Solen kan også være veldig sterk i Norge.
 ??  ?? Ingrid Stenstadvo­ld Ross
Ingrid Stenstadvo­ld Ross
 ??  ?? Xiaotong Li
Xiaotong Li

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway