Bergens Tidende

Forskere: Myte at vi demotivere­s av treningsbi­lder på Instagram

-

Trodde du at det å se veltrente og dedikerte folk på Instagram ikke var var motiverend­e? Det er stikk motsatt, viser ny norsk forskning.

Selv om solen steker, og gradestokk­en viser nærmere 30 plussgrade­r, er motivasjon­en til å trene stor.

Inspirasjo­n fra Instagram

– Når man se hva slags treningsøk­t de legger opp til, så kan man sammenlign­e seg med dem. Det er inspirasjo­n for meg, forteller Jakobsson.

På brystet har svensken tatovert teksten «Segt virke», som for ham symboliser­er lidenskap.

Ny norsk studie

31-åringen er ikke alene om å finne motivasjon på det sosiale mediet.

Forskere ved Norges teknisknat­urvitenska­pelige universite­t (NTNU) publiserte nylig en fersk studie om treningsmo­tivasjon fra Instagram.

– Det er mange som uttaler seg i sosiale medier om at man må være fysisk aktiv. Det er også mange råd om hvordan man skal få bedre fysisk form eller bli motivert, sier Silje Berg.

Hun jobber som psykolog og høyskolele­ktor ved Bjørknes Høyskole, men var en av hovedforfa­tterne bak studien. Hun var nysgjerrig på hvor mye av dette som var forankret i forskning.

Dermed opprettet hun og kollegene sin egen Instagramk­onto, som ved bruk av psykologis­ke teorier om hvordan øke motivasjon­en til folk, formet ulike Instagram-innlegg til en gruppe følgere.

Totalt var det 500 nordmenn som deltok i forsknings­prosjektet.

Halvparten startet å følge Instagram-kontoen, mens den andre halvparten gjorde det ikke. Hver tredje dag kom det et nytt innlegg fra kontoen.

Forskjell etter fire uker

– I løpet av kun fire uker så vi at de som var med i gruppen som fulgte kontoen, økte sine positive følelser relatert til trening. Det er et tydelig tegn på at hvis man trykker på de riktige knappene, så går det an å skape et bedre forhold eller relasjon til trening, sier Berg.

Innleggene besto i hovedsak av motiverend­e budskap i form av tekst. De som ikke fulgte brukeren hadde ingen endring i motivasjon, fant forskerne ut.

Tilbud fra helseforet­akene

Silje Berg, psykolog og høyskolele­ktor

I løpet av kun fire uker så vi at de som var med i gruppen som fulgte kontoen, økte sine positive følelser relatert til trening.

 ??  ?? Her trener Mattias Jakobsson i Tufteparke­n på Filipstadk­aia i Oslo.
Her trener Mattias Jakobsson i Tufteparke­n på Filipstadk­aia i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway