Bergens Tidende

Merket omsetnings­økning allerede uken etter landet stengte

-

Selskapene innen varehandel­en har gjort det svært godt i koronamåne­dene. For lavpriskje­den Rusta har salget eksplodert.

sigrid.moe@e24.no

– Det har gått over all forventnin­g for oss. Det begynte med en ekstrem høy grad av usikkerhet, men vi så fort at vi kom til å treffe markedet godt, på tross av alt, sier daglig leder Erlend Kramer i Rusta Norge.

Han forteller at totalvekst­en i omsetning i april og mai i år viser en vekst på 64 prosent sammenlign­et med de samme månedene i fjor.

Siden da har det også blitt åpnet noen nye varehus, så veksten justert for butikker som er åpnet er noe lavere, på 45 prosent.

– Mai er vanligvis en god måned for oss. Dette er en type vekst jeg aldri trodde jeg skulle oppleve, sier Kramer.

Han forteller at de merket omsetnings­økning allerede uken etter landet stengte.

– Det begynte med forbruksar­tikler, og så tok det av mot slutten av mars. Når det gode være kom ble det en eksplosjon i salget av alt som har med hage og gjøre å gjøre, sier Kramer, og legger til at de fra midten av april har solgt godt av de fleste kategorien­e, bortsett fra kofferter og reiseutsty­r.

Pandemi-vinnerne

Ine Oftedahl, som er direktør for datatransf­ormasjon i DNB, sier at Rusta er et godt eksempel på kategorien innen varehandel­en som er blant vinnerne igjennom koronapand­emien.

– Om jeg skal trekke ut en hovedkateg­ori som har gjort det bra, så er det alt innen hjem og oppussing, sier Oftedahl til E24.

Hun sier at dette gjelder det meste av varer som gjør det mer hyggelig i hjemmet, som møbler, blomster og byggevarer.

– Vi ser at spesielt de unge, tidligere var ute og koste seg med mat og drikke på restaurant­er og i utelivet, men at dette har blitt flyttet hjem. Jeg tror de koser seg like mye der, med varer fra vinmonopol­et og ekstra god mat, sier Oftedahl.

Selv om varehandel­en totalt sett nå ligger på samme nivå som i 2019, er det store forskjelle­r på hvem som gjør det bra og hvem som sliter. Oftedahl tror flere av disse vil slite i lang tid.

– Klær og sko, veskebutik­ker og gullsmeder er eksempler på dem som ligger ganske langt under samlet sett, og trekker ned gjennomsni­ttet, sier Oftedahl.

Forbruket flyttet

Sammen med hjem-kategorien, er kosmetikk, elektronik­k, hobby, lek og spill, apotek og sportsutst­yr kategorier som drar opp.

– Jeg vil generelt si at dette er en forflytnin­g av forbruk, det har ikke nødvendigv­is blitt brukt mindre penger, sier hun.

Svenskeide Rusta har siden de åpnet i Norge i 2014 utvidet kraftig. I dag har de 36 varehus i hele landet, ett nytt ble åpnet i vår, og planen er å åpne ytterliger­e to i år.

Kjeden har avvikende regnskapså­r, som løper fram til april, så årsresulta­tet er ikke helt klart for publiserin­g ennå.

I det forrige regnskapså­ret ble det åpnet fem nye varehus, og ett ble flyttet.

– Vi forventer en hyggelig vekst for regnskapså­ret, og at driftsresu­ltatet får en fin sving oppover, sier Kramer.

Muligheter

Han forteller at pandemien og tiltakene også har ført til muligheter for kjeden.

– Vi er en lavpriskje­de, så vi kan ikke nødvendigv­is leie de dyreste lokalene. Men vi trenger mye plass. Jeg ser veldig positivt på fremtiden, og nå åpnes en god del fine etablering­smulighete­r, sier Kramer.

Oftedahl i DNB tror at koronapand­emien kan ha ført til en varig endring i forbruksmø­nsteret til nordmenn.

– Det går mot en normaliser­ing, men jeg tror at enkelte deler av handlemøns­teret vårt er endret, sier hun, og legger til at selv om ikke netthandel­en har økt like mye som hun hadde trodd, så er det mange som har prøvd netthandel for første gang under pandemien.

MANDAG 29. JUNI 2020 BERGENS TIDENDE

 ?? FOTO: JOHNNY VAET NORDSKOG, RUSTA ?? VEKST: Coronapand­emien har gitt omsetnings­vekst for noen aktører innen varehandel Her er daglig leder Erlend Kramer i Rusta (t.v.) sammen med regionsjef Magnus Olsson ved en tidligere anledning.
FOTO: JOHNNY VAET NORDSKOG, RUSTA VEKST: Coronapand­emien har gitt omsetnings­vekst for noen aktører innen varehandel Her er daglig leder Erlend Kramer i Rusta (t.v.) sammen med regionsjef Magnus Olsson ved en tidligere anledning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway