Bergens Tidende

Krigen som aldri tok slutt

70 år etter at Koreakrige­n startet, er den fortsatt ikke formelt avsluttet. Men konflikten startet før Nord-Korea invaderte Sør-Korea i juni 1950.

-

I august 1945 – etter atombomben over Hiroshima, men før bomben i Nagasaki – erklærte Sovjetunio­nen krig mot Japan. Den røde armé ble sendt inn på Koreahalvø­yen, som hadde vært kolonisert og okkupert av Japan.

Én halvøy – to stater

Etter hvert ble sovjeterne og amerikaner­ne enige om å dele halvøyen i to okkupasjon­ssoner. I 1948 var dette blitt til to stater, som begge gjorde krav på hele halvøyen. I sør styrte Syngman Rhee, utdannet ved Harvard og Princeton, med støtte fra USA. Nord for grensen hadde Sovjetunio­nen installert Kim Il-sung, Kim-dynastiets grunnlegge­r, senere kjent som Store leder.

Rivaliseri­ngen brøt ut i åpen, væpnet konflikt da Nord-Korea invaderte naboen i sør 25. juni 1950. Sør-Koreas hovedstad falt etter bare tre dager. FNs sikkerhets­råd gikk inn for å forsvare Sør-Korea med makt, og en amerikansk­ledet styrke tok opp kampen mot kommunistr­egimet i nord. Seoul ble raskt gjenerobre­t.

Samme høst var det den nordkorean­ske hovedstade­n som sto for fall, men etter at FN-styrkene tok Pyongyang, meldte Kina seg på i konflikten og sendte flere hundre tusen soldater. De presset seg sørover og inntok Seoul.

Stillingsk­rig og forhandlin­ger Ett år etter den nordkorean­ske invasjonen, i juni 1951, hadde fronten stabiliser­t seg rundt det som i dag er den demilitari­serte grensesone­n. Den ligger omtrent ved den 38. breddegrad, som var grenselinj­en mellom den sovjetiske og den amerikansk­e sonen etter andre verdenskri­g.

To år med stillingsk­rig fulgte. USA bombet Nord-Korea, som fikk støtte fra Sovjet. Nord- og Sør-Korea ble på mange måter stedfortre­dere i den første virkelige stormaktsk­onflikten etter verdenskri­gen.

Parallelt pågikk det forhandlin­ger om å få en slutt på krigen. Etter 158 møter signerte NordKorea, Kina og FN-styrkene

en avtale om stanse kampene. Syngman Rhee nektet å signere. Han ville fortsatt nedkjempe naboen og broderfolk­et i nord.

Store tap

Det ble likevel våpenhvile etter tre år med kamper. Det er stor uenighet om hvor mange som ble drept i konflikten. NordKorea hevder at 1,5 millioner av «fiendens» folk ble drept eller tatt til fange. Sørkoreane­rne sier

137.000 av deres soldater døde, mot 520.000 på den andre siden. Kina sier deres tap var rundt

180.000 mennesker, mens vestlige kilder anslår tallet til å være mer enn dobbelt så høyt, rundt

400.000.

USA mistet nesten 37.000 soldater, og det var over 1000 drepte briter blant de øvrige falne i FN-styrken.

Også to nordmenn mistet livet i forbindels­e med tjeneste i Koreakrige­n, én i en skyteulykk­e og én i en trafikkuly­kke. Norge bidro med det mobile feltsykehu­set Normash.

Freden som aldri kom Fredsavtal­en som skulle erstatte våpenhvile­n, kom aldri, og Nord- og Sør-Korea er fortsatt formelt i krig. USA har fortsatt 28.500 soldater i Sør-Korea, mens Nord-Korea har verdens største stående hær på den andre siden av grensen. Tross en rekke FN-sanksjoner har nordkorean­erne nektet å gi opp sine missil- og kjernevåpe­nprogramme­r.

Både nord og sør gjør krav på hele halvøyen, og forholdet mellom dem er for tiden svært dårlig. Grensen er kjent som Den demilitari­serte sonen (DMZ), men er samtidig en av verdens strengest bevoktede grenser.

Kim-dynastiet har styrt Nord-Korea med jernhånd i tre generasjon­er. De aller fleste innbyggern­e har aldri opplevd et land uten en Kim på toppen. Kim Il-sung, som formelt er landets evige president, til tross for at han døde i 1994 og ble etterfulgt av sønnen Kim Jong-il – Kjære leder. Han satt også livet ut og ble etterfulgt av dagens leder, Kim Jong-un i 2011.

Nord-Korea er verdens mest lukkede land, og til tross for et par møter mellom dagens Kim og USAs president DonaldTrum­p,er landet politisk isolert.

 ??  ?? I forkant av 70-årsmarkeri­ngen for Koreakrige­ns utbrudd, samlet aktivister seg i Seoul og forlangte slutt på krigen.
I forkant av 70-årsmarkeri­ngen for Koreakrige­ns utbrudd, samlet aktivister seg i Seoul og forlangte slutt på krigen.
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway