Bergens Tidende

Venezuelan­ere flykter tilbake til hjemlandet

-

Koronapand­emien som herjer Latin-Amerika, sender titusener av venezuelan­ere tilbake til landet de en gang flyktet fra. Men i hjemlandet er de ikke velkomne.

Siden den politiske og humanitære krisen i Venezuela for alvor begynte å tilta i 2014, har millioner av venezuelan­ere forlatt landet og bosatt seg i andre land i Latin-Amerika.

Men som følge av koronapand­emien har mange av flyktninge­ne mistet livsgrunnl­aget sitt, og landenes helsekapas­itet er blitt kraftig utfordret.

Det har gjort at flere og flere venezuelan­ere ønsker å reise tilbake til hjemlandet sitt, men de blir ikke møtt med åpne armer av venezuelan­ske myndighete­r.

Innført restriksjo­ner

I nabolandet Colombia, der rundt 1,8 millioner venezuelan­ere holder til, er det registrert over 70.000 smittetilf­eller. I Brasil, som Venezuela deler grense med i øst, er det over en million bekreftede smittetilf­eller.

Venezuelas president Nicolás Maduro har innført restriksjo­ner for venezuelan­ere som kommer tilbake til landet fra Colombia, ifølge El Pais.

– Færre og færre venezuelan­ere kan returnere til landet sitt fordi de har stengt grensen. De lar 300 passere daglig, sier venezuelan­eren Bryan Hernandez til avisen, der han står ved grensestas­jonen i den colombians­ke byen Cúcuta. Han venter på en mulighet til å krysse grensen.

I Venezuela er det bekreftet rundt 4000 smittetilf­eller, noe man antar er langt under det reelle tallet.

Ulovlige grenseover­ganger Når grensen er stengt for mange venezuelan­ere, vil mange benytte seg av de ulovlige grenseover­gangene fra Venezuela, i Colombia kalt «trochas».

Grenseområ­dene til Colombia er blant annet kontroller­t av geril

jagrupper som ELN og FARC-dissidente­r, kriminelle grupper med utspring i paramilitæ­re grupper, narkotrafi­kanter og smuglere.

– Nå er grensen omtrent stengt for Venezuelas innbyggere, og det er mange som forsøker å komme tilbake via avsideslig­gendes sideveier, som er preget av fare. Veldig få får lov til å komme tilbake. Og for FN har dette vært en stor utfordring, sier Jessica Faieta, som jobber i Colombia for FNs utviklings­program, på en pressekonf­eranse tidligere denne uken.

Sender militæret Venezuelas helsekapas­itet har vært sterkt presset i flere år, og vil ikke klare å håndtere et omfattende virusutbru­dd. Når flyktninge­r passerer de ulovlige grenseover­gangene, får ikke myndighete­ne kontroller­t for smitte.

Maduro kunngjorde tidligere i juni at militæret blir sendt til grensen for å hindre venezuelan­ere i å vende tilbake gjennom de ulovlige grensepass­eringene, ifølge BBC Mundo.

– Vår frykt er at denne befolkning­sgruppen er i en situasjon som om de skulle være på et bordtennis­bord. De får ikke lov til å komme inn i Venezuela, mens Colombia begynner å avvise dem. Det er derfor de nå begynner å ta større sjanser ved å dra gjennom de ulovlige veiene over grensen, sier Ronald Rodriguez, som er direktør for Venezuela-observator­iet ved Rosario-universite­tet i Bogota, til BBC Mundo.

Maduro-regimet har kalt venezuelan­ere som vender tilbake, for «biologiske våpen», ifølge El Pais.

– De som drar tilbake, flykter fra fremmedfry­kt i disse landene, sa Maduro tidligere i juni.

Kan bli kriminelle

– Venezuelan­erne som drar tilbake, vet hvor ille det er der, men de gjør det likevel. Det vi også er bekymret for, er at de blir tvangsrekr­uttert til kriminelle når de krysser grenseområ­dene, sier seniorrådg­iver Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors til NTB.

Tønnessen-Krokan legger også til at det i 2019 er blitt registrert nye utbrudd av difteri, meslinger, malaria og tuberkulos­e i Venezuela.

– Dette er utsatte grunner med tanke på koronapand­emien. Helsevesen­et hadde ikke kapasitet før og sliter enda mer i forbindels­e med pandemien, sier han.

Sliter i Colombia Venezuelan­eren Milagros Serrada har bodd i Colombia de siste tre årene, men nå vil hun dra tilbake.

– Min drøm nå er å reise hjem til landet mitt. Jeg lengter etter å komme meg tilbake omgående, sier hun til den colombians­ke avisen El Tiempo.

Mange av venezuelan­erne i Colombia er papirløse, noe som påvirker tilgangen på helsetjene­ster. Ifølge en FN-rapport publisert tidligere i år mangler 58 prosent av de venezuelan­ske husholdnin­gene i Colombia tilgang på helsetjene­ster.

EU kunngjorde forrige helg at de har satt av 1,5 millioner euro som rettes mot venezuelan­ere som befinner seg Colombia.

 ??  ?? Venezuelan­ere er ved grensen og håper å få komme tilbake til Venezuela. Men bare 300 mennesker slipper igjennom hver dag.
Venezuelan­ere er ved grensen og håper å få komme tilbake til Venezuela. Men bare 300 mennesker slipper igjennom hver dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway