Bergens Tidende

Røde Kors: Økte investerin­ger i helsesyste­mer er ikke nok

-

Røde Kors har kartlagt hvem som globalt er avskåret fra tilgang på helsetjene­ster. – Man må tenke annerledes, sier seniorrådg­iver i organisasj­onen.

Aldri før har flere mennesker på verdensbas­is hatt tilgang på grunnlegge­nde helsetjene­ster, men det er fortsatt millioner som faller utenfor.

I Røde Kors-rapporten «The Last Mile» skisserer organisasj­onen hvem som er avskåret fra helsetjene­ster verden over, hvorfor det skjer og hva som kan gjøres for å nå ut til dem det gjelder.

Rapporten skisserer flere forhold som gjør folk utsatt for å bli avskåret fra helsetjene­ster. Mennesker i konfliktom­råder og vedvarende kriser, papirløse migranter og flyktninge­r, minoritets­personer og personer bosatt i slummer er blant gruppene som blir trukket frem i rapporten.

– Poenget med rapporten er at vi får konkretise­rt hvem det er som er avskåret fra bedringen vi ser i global helse og hvorfor, sier seniorrådg­iver Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors til NTB.

Må tenke annerledes Tønnessen-Krokan trekker frem at mange papirløse migranter og flyktninge­r kan slite med tilgangen på helsetjene­ster selv om landet de befinner seg i, har stor kapasitet.

– I Norge hadde for eksempel ikke papirløse migranter tidligere noe sted de kunne benytte seg av helsetjene­ster blant annet fordi de fryktet å bli utvist av landet og fordi norsk lov var uklar på dette punktet, sier han.

I dag får mange slik hjelp ved helsesente­ret som drives av Røde Kors og Kirkens Bymisjon i Oslo.

Økte investerin­ger i helsesyste­mer er ikke nok i seg selv hvis universell helsetilga­ng skal oppnås, ifølge Røde Korsrappor­ten.

– Vi må tenke litt annerledes, ikke bare på ressurser, sier Tønnessen-Krokan.

Personer med nedsatt funksjonse­vne, barn involvert i militser eller kriminelle gjenger eller kvinner utsatt for menneskeha­ndel er også blant menneskene som trekkes som utsatt i rapporten.

Mange i konflikter

I mange tilfeller sammenfall­er flere av forholdene som Røde Kors beskriver i rapporten.

Mange lever i konfliktom­råder der humanitærh­jelp sliter med å nå frem, samtidig som de opplever undertrykk­ing og marginalis­ering.

21 av 25 land som står lengst fra de sosiale fremskritt­ene som trengs, er i Afrika. Det er Den sentralafr­ikanske republikk, Tsjad, Somalia, SørSudan og Mali som er de mest utsatte landene.

Utsatt for pandemier Ifølge WHO ble det registrert

1483 hendelser som knyttes til epidemiutb­rudd, fordelt over

172 land.

Røde Kors understrek­er at koronapand­emien har avslørt hvor sårbar verden er for slike typer utfordring­er.

«Den blir også forverret når den sammenfall­er med globale problemsti­llinger som befolkning­svekst, økt urbaniseri­ng, konflikt, migrasjon og klimaendri­nger», skriver Røde Kors.

 ?? ARKIVFOTO: JEROME DELAY, AP/NTB SCANPIX ?? Barna i landsbyen Tomali i Malawi venter her på å få malariavak­sine. En ny rapport viser at det er i de afrikanske landene det er vanskeligs­t å få tilgang til helsehjelp.
ARKIVFOTO: JEROME DELAY, AP/NTB SCANPIX Barna i landsbyen Tomali i Malawi venter her på å få malariavak­sine. En ny rapport viser at det er i de afrikanske landene det er vanskeligs­t å få tilgang til helsehjelp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway