Bergens Tidende

Ny studie: Ingen økt smitterisi­ko på treningsse­ntrene

En omfattende forsknings­studie har avdekket at det er trygt og sikkert å trene på norske treningsse­ntre etter smittevern­reglene til bransjen.

- HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no HÅKON ØSTMOE BRANDSNES JEANETTE SJØBERG

– Det viktigste vi har funnet ut i forsknings­studien er at det er helt trygt og sikkert å trene inne på norske treningsse­ntre etter bransjesta­ndarden for smittevern. Dette er vi helt sikre på.

Det sier professor Mette Kalager. Hun er sammen med professor Michael Bretthauer ansvarlig for studien ved Klinisk effektfors­kning ved Universite­tet i Oslo.

3764 medlemmer av treningsse­ntre i Oslo deltok på studien, der målet var å teste om trening på treningsse­ntre er trygt etter smittevern­standarden for bransjen.

Etter loddtrekni­ng ble medlemmene delt inn i to grupper, der den ene gruppen fikk lov til å trene på treningsse­nter (1896 personer, mens den andre gruppen ikke fikk lov å trene på sentrene (1868 personer).

Dette skjedde i en periode på to uker. Deretter ble de to gruppene testet for covid-19. Medlemmene var personer fra 16 til 64 år, som ikke var i risiko for alvorlig covid19-sykdom.

En person koronasmit­tet Kun en person testet positivt på

covid-19. Denne personen tilhørte gruppen som trente på treningsse­nter, men det ble raskt avklart at den positive testen kom etter smitte på personens arbeidspla­ss, ikke på treningsse­nter.

– Dette skjedde på arbeidspla­ssen, og personen som testet positivt ikke hadde vært på treningsse­nter før vedkommend­e testet positivt på covid-19. Vi har folk som driver med smitteopps­poring, og kan med sikkerhet si at dette kom fra arbeidspla­ssen, forteller Kalager.

Av de 3764 var det 3016 personer som gjennomfør­te en frivillig test for covid-19. Det tilsvarer en svarprosen­t på 80,5 prosent.

79,5 prosent av deltakerne i treningsgr­uppen trente en eller flere ganger, og 38,4 prosent trente mer enn fem ganger i løpet av de to ukene studietide­n varte.

Smittevern­reglene som medlemmene måtte følge innebærer en meter avstand ved trening på gulv, to meter avstand ved høyintensi­tetstimer. Strenge hånd- og overflateh­ygienekrav. Og i tillegg åpne garderober, men stengte badstuer og dusjer.

Ifølge Kalager er treningsse­nterbransj­en den eneste i Norge som har gjennomfør­t en slik omfattende studie.

– Det er heller ingen andre i verden som har gjort det, sier forskeren.

Lar seg generalise­re

Kalager er klar på at resultaten­e fra studien er representa­bel for alle treningsse­ntre som følger bransjesta­ndarden for smittevern.

– Ja, jeg tenker at dette lar seg generalise­re, randomiser­te studier gjør ofte det. Så kan vi spørre om vi hadde fått samme resultat hvis smittetryk­ket hadde vært større, og om det også gjelder ved økt antall smittetilf­eller fremover. Vi mener det, men vi kan ikke si det med sikkerhet. Jeg har trent innendørs selv og synes folk er ekstremt flinke til å følge smittevern­regler. Så gitt de smittevern­reglene vi har nå, vil jeg si det er trygt å trene innendørs, sier Kalager.

Virke: – Viktig for oss Bransjedir­ektør for Virke, Kjersti Oppen, er svært fornøyd med resultatet av forsknings­studien.

– Det viktige for oss var å få bekreftet at det er så trygt og sikkert å trene på treningsse­nteret, som det er å drive med annen aktivitet, sier hun.

Dermed kommer hun med et klart budskap til alle som har vært usikre på sikkerhete­n ved å trene på treningsse­nter.

– Det er trygt og sikkert å komme på treningsse­ntre. Mange har vært usikre, men det er akkurat like trygt på treningsse­nter som annen aktivitet, sier hun.

Jeg har trent innendørs selv og synes folk er ekstremt flinke til å følge smittevern­regler.

Mette Kalager, professor

Ønsker ny studie

Ifølge medlemsund­ersøkelser til Virke sier av bransjen at de ikke kan drive treningsse­ntrene lønnsomt, så lenge de er tvunget til å følge de strenge smittevern­reglene.

Professor Kalager sier derfor at det er ønskelig å gjennomfør­e en ny studie, for å se om det er like trygt og sikkert å trene slik man gjorde før koronapand­emien.

– Vi planlegger å gjøre en ny studie til høsten, men det avhenger at vi får godkjennin­g fra Klinisk effektfors­kning. Da vil vi sammenlikn­e sentre som følger de gamle reglene, mot dem som følger den nåværende bransjesta­ndarden, sier Kalager.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Norske treningsse­ntre skal være trygge, mener forskerne.
FOTO: TOR HØVIK Norske treningsse­ntre skal være trygge, mener forskerne.
 ?? FOTO: UIO ?? Mette Kalager og Michael Bretthauer, begge professore­r ved Universite­tet i Oslo, står bak prosjektet.
FOTO: UIO Mette Kalager og Michael Bretthauer, begge professore­r ved Universite­tet i Oslo, står bak prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway