Bergens Tidende

Klubber og lag overrasket med 40 millioner kroner

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Nær 50 klubber og lag i Bergen er blant dem som deler pengegaven Obos drysser over hele landet. – Nå ble jeg så glad at jeg ikke vet hvilken fot jeg skal stå på, sier Mette Hammerslan­d i IL Sandviken.

Listen over utvalgte klubber og foreninger er lang, og alle som nå får beskjed om at de kan vente seg penger, blir overrasket. Pengene kommer fra boligbygge­laget Obos.

Bakgrunnen er koronakris­en. Tidlig i pandemien delte Johan H. Andresen og Ferd ut flere millioner til klubber som ansatte foreslo og var knyttet til.

Det ble tatt imot med stor forundring og glede.

Nå har Obos fått samme idé: De vil bruke noe av overskudde­t i konsernet til fotball, håndball, svømming, bordtennis, basket, kampsport, ishockey og mange andre idretter. I tillegg får korps, kor, og en rekke foreninger av ulikt slag innen kultur, sin del av potten. Dette handler om frivilligh­eten.

Ikke bare i Oslo

Det er ikke bare lag fra Oslo som mottar penger. 19 foreninger i Ålesund, nesten 50 i Bergen,

25 i Trondheim, 26 i Stavanger, og mange flere i Hamar, Follo, Bærum, Asker, Lillestrøm og Fredriksta­d, Sarpsborg og Nittedal er blant dem som er inne.

– Det er medlemmene våre som har nominert, og det kom inn

1000 forslag. Klubber og foreninger kunne ikke søke, sier konsernsje­f Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

I Oslo går rundt ti millioner av potten til idrettslag og klubber og nesten seks millioner til kulturen. Resten går til lag og foreninger rundt om i landet.

– Vi har måttet prioritere mellom mange gode formål i mange kommuner og har derfor prøvd å fordele midlene der vi har flest medlemmer, forklarer Siraj.

Derav fordeling til enkelte steder i landet og ikke over alt.

Stor jubel i Bergen

– Nå ble jeg så glad at jeg ikke vet hvilken fot jeg skal stå på, sier Mette Hammerslan­d, markedog medieansva­rlig i IL Sandviken.

I Bergen er omtrent 50 klubber og foreninger tildelt penger. De fleste vet foreløpig ikke om det.

Hun søkte selv på vegne av klubben.

– Du håper jo alltid, men dette var utrolig gøy og uventet. I over 40 år har vi arrangert Norges største jentecup. I år måtte vi avlyse. Denne summen er et stort plaster på såret, sier hun.

Treffer midt i blinken

En klubb som Vålerenga mottar 750.000 kroner. Summen er fordelt på flere VIF-lag, men fotballen alene får 200.000 kroner.

– Det er fantastisk at Obos gjør dette. Det treffer alle idrettslag som selger vafler, koker kaffe og må avlyse cuper, sier Morten Grødahl, daglig leder i Vålerenga Fotball.

Klubben var allerede i gang med kronerulli­ng da beskjeden kom.

Grødahl er strålende fornøyd med at flere av klubbens andre idretter også får midler. Under klubbens paraply er det flere idretter, som ishockey og håndball.

I Sagene fikk klubbens leder nesten hakeslepp av å få 190.000 kroner.

– Vi hadde ledermøte onsdag kveld og hadde hørt rykter. Det er så fint at det virkelig er sant. Det at Obos også tenker på andre, er stort, sier klubbens leder Einar Eriksen.

Sagene er blant de mange klubbene som har sett reduksjon i treningsav­gifter. Det har vært frafall og dermed tapte inntekter.

– Vi trenger de pengene og har også vært heldig de siste ukene og fått hjelp fra mange. Vi fikk blant annet 250.000 fra Sagene bydel.

Det er veldig hyggelig at noen har tenkt på oss. Dette er en betydelig sum penger, sier Frank Lidahl, daglig leder i Ranheim IL Topp Fotball. Klubben mottar 200.000 kroner.

– I en tid da mange inntekter har uteblitt, kommer disse godt

I over 40 år har vi arrangert Norges største jentecup. I år måtte vi avlyse. Denne summen er et stort plaster på såret.

Mette Hammerslan­d, IL Sandviken

med. Vi hyller alle aktører som tar et ekstra tak i disse tider.

Obos la opprinneli­g en ny strategi i 2016 der ambisjonen var å dele ut ti prosent av overskudde­t til samfunnsny­ttige formål.

I år er budsjettet på til sammen 180 millioner kroner. Pengene skal gå til mange store og små formål.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? IL Sandviken er blant klubbene i Bergen som får en bit av Obos' milliongav­e. Det får marked- og medieansva­rlig Mette Hammerslan­d til å juble. – Utrolig gøy og uventet, sier hun.
FOTO: EIRIK BREKKE IL Sandviken er blant klubbene i Bergen som får en bit av Obos' milliongav­e. Det får marked- og medieansva­rlig Mette Hammerslan­d til å juble. – Utrolig gøy og uventet, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway