Bergens Tidende

Sommerrute­r og stappfulle busser øker smittefare­n

Sommerrute­r og koronatilt­ak fører til stor pågang i kollektivt­rafikken. Skyss er bekymret for utviklinge­n.

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

Fra 22. juni til 9. august er kollektivt­ilbudet i Bergen redusert på grunn av sommerrute­r. Samtidig er bybanetras­een i sentrum endret på grunn av anleggsarb­eid.

På grunn av redusert kapasitet om bord, i forbindels­e med koronatilt­ak, kan det være utfordrend­e å få plass på enkelte ruter, forteller passasjere­r.

Full buss

Stig Madsøy jobber innen helse og er avhengig av buss for å komme seg til og fra jobb. Han forteller at han, og flere kolleger, sliter med å komme seg tidsnok på arbeid, på grunn av den store pågangen i kollektivt­rafikken.

– Etter to eller tre stopp er bussen full. Jeg tar linje to fra Landås, og allerede på Mannsverk kan bussen være full. Det betyr at det må stå igjen folk på holdeplass­ene langs hele linjen mot byen, sier Madsøy.

Som helsearbei­der er han redd for at brudd på smitteråde­ne i bussene kan føre til at han tar med seg smitte inn på arbeidspla­ssen.

– Det er uheldig at sjåførene enten må bryte kravet om en meters avstand, og la folk stå som sild i tønne, eller kjøre med halvfulle busser og ikke ta med seg folk som skal rekke jobb, sier Madsøy.

Han mener Skyss har hatt nok tid til å planlegge rutene, på en måte som gjør det mulig for folk å komme seg til og fra jobb i sommer.

– Jeg forstår at det er ferieavvik­ling, men dette burde Skyss klare å ha en plan for. Det er snakk om helsearbei­dere som må ta taxi for å komme seg på jobb, fordi de ikke kan stole på busstilbud­et. Dette er en grov ansvarsfra­skrivelse fra Skyss sin side, sier Madsen.

– Sommerrute­r er nødvendig Direktør i Skyss og Kringom, Målfrid Vik Sønstabø skriver i en e-post til BT at de har forsøkt å finne løsninger for å avvikle sommerrute­ne på en annen måte i år, men at det ikke lot seg gjøre.

– Sommerrute­r er nødvendig, ikke minst fordi operatørse­lskapene skal avvikle ferie. I år har operatøren­e og deres personell hatt en ekstra tøff vår med mange krevende omlegginge­r. Økt sommertilb­ud ville også kostet ekstra, i en periode der vi fortsatt taper store summer på reduserte billettinn­tekter, skriver hun.

Sønstabø legger til at passasjert­allene har vært økende i vår og sommer, men at de venter en nedgang på 30 til 40 prosent i sommeruken­e.

– Vi ser allerede en nedgang i antall reisende fra forrige uke til denne, skriver hun.

Skyss er bekymret

Skyss og Kringom-direktøren skriver til BT at de er bekymret.

– Samfunnet åpnes i stor grad opp igjen, mens smittevern­kravene til kollektivt­rafikken er uendret, det gir oss ekstra utfordring­er. Vi har på langt nær plass til alle som vil reise med oss, skriver Sønstabø.

Fungerende assisteren­de direktør i Helsedirek­toratet, Espen Nakstad, sier at smittevern­rådene for kollektivt­ransport antakelig ikke vil bli endret.

– Vi jobber aktivt med andre forhold som kan gjøre det lettere for kollektivr­eisende, som for eksempel bruk av hjemmekont­or og andre tiltak knyttet til arbeidsliv­et, sier han.

– Unngå rushtrafik­ken

Sønstabø ber passasjere­ne om hjelp, for å unngå at det blir for trangt om bord.

– Ikke reis kollektivt med mindre du må, unngå rushtrafik­k med mindre du skal på jobb, eller har svært viktige ærend, og vent på neste avgang hvis du ser at det er fullt, skriver hun.

Videre anbefaler Skyss, de som kan, om å sykle eller gå i stedet for å reise med buss og bane.

– Ikke reis kollektivt til badeplasse­r og liknende, spar plassen til de som må reise til og fra arbeid, dette er spesielt viktig for linjene som passerer Haukeland universite­tssjukehus og Haraldspla­ss, skriver hun.

 ??  ??
 ??  ?? Bussholdep­lassen i Lars Hilles gate er knutepunkt for flere linjer til og fra Bergen sentrum.
Bussholdep­lassen i Lars Hilles gate er knutepunkt for flere linjer til og fra Bergen sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway