Bergens Tidende

Byråd vil fjerne elsparkesy­klene

Kommunen vurderer å gå til sak mot selskapet som fredag plasserte ut 350 elsparkesy­kler i Bergen sentrum.

- AURORA BERG aurora.berg@bt.no HANNE ØRNHAUG ESKELAND foto ALICE BRATSHAUG

I helgen fikk bergensern­e et nytt transportm­iddel å bevege seg rundt i byen med.

Selskapet Ryde satte fredag ut rundt 350 elsparkesy­kler rundt over hele Bergen sentrum. Det reagerer Bergen kommune på.

– Vi vurderer å ta rettslige skritt. Vi har en aktør som ikke er i overensste­mmelse med politivedt­ektene, og driver kommersiel­l virksomhet på offentlig grunn, sier byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Thor Haakon Bakke.

Bakke forteller at kommunen og Ryde var i møte fredag, hvor Ryde ble bedt om å fjerne elsparkesy­klene.

– Da fikk vi som svar at de mente det var juridisk umulig å fjerne elsparkesy­klene. Jeg vet ikke hva som ligger i det, og fikk svar at det var et styrevedta­k da jeg spurte.

Trekker seg ikke

Daglig leder i Ryde, Espen Rønneberg, bekrefter at kommunen har bedt Ryde trekke tilbake elsparkesy­klene sine.

– Har dere tenkt å gjøre det? – Nei, det har vi ikke. Dette er lovlig næringsvir­ksomhet. Etterspørs­elen er ekstremt stor, vi har helt klart kommet med et etterlengt­et tilbud i Bergen.

Kommunen ønsker elsparkesy­klene bort fra Bergens gater så fort som mulig.

– Når de er til hinder på fortau og liknende er det viktig at disse fjernes snarlig, og bymiljøeta­ten jobber med rutiner på dette nå. Det handler om trafikksik­kerhet og at gatene er for alle. Det har byens politikere bestemt sammen med innbyggern­e, ikke minst de blinde og de som bruker rullestol, sier Bakke.

Mener man informerte

Ryde tok kontakt med Bergen kommune allerede i januar 2019. I februar hadde de sitt første møte med bymiljøeta­ten. Kommunen ønsket å treffe andre aktører før de eventuelt inngikk et samarbeid.

– Vi har hatt mange samtaler i minst ett års tid. Vi har uttrykt stor interesse og har hele veien sagt at vi ønsket å lansere så fort som mulig, og at vi ønsket samarbeid, sier Rønneberg.

Bymiljøeta­ten ble informert om lanseringe­n dagen før.

– Vi informerte kommunen om vår planlagte lansering forrige torsdag, og uttrykte ønske om samarbeid for å tilpasse løsningen best mulig. Dessverre opplever vi at kommunen er mer interesser­t i å fremme konflikten i mediene enn å møte oss til konstrukti­ve samtaler, sier Rønneberg.

– Hvorfor sa dere ifra om den konkrete lanserings­dagen først da?

– Sett i ettertid er det relativt tydelig at en tidligere beskjed ikke ville bidratt til noe konstrukti­vt. Vi ønsker et samarbeid med kommunen for å tilrettele­gge tjenesten på best mulig måte, og håper på bedre dialog i tiden fremover.

– Ingen formell henvendels­e

Byråden forteller at han ikke har inntrykk om at Ryde har gitt tydelig beskjed om planene sine, og mener at måten aktøren har gått frem på både er useriøs og konfliktsk­apende.

– Jeg har ikke inntrykk om at Ryde tok kontakt med kommunen med en formell henvendels­e. De ga heller beskjed om at «om så lang tid skal vi plassere ut elsparkesy­kler i Bergen sentrum, og vi mener at vi ikke trenger å søke om eller få tillatelse til dette og derfor skal vi bare gjøre det. Men vi vil gjerne gå i dialog med dere nå etterpå».

Kan gå rettens vei

Dersom kommunen ønsker å gå rettens vei, er Ryde forberedt på det.

– Vi har fått situasjone­n vurdert av tre ledende advokatfir­maer, og alle er samstemte i at vår virksomhet er lovlig, sier Rønneberg.

– Hvis kommunen ikke er enig i denne vurderinge­n så må de gjerne ta spørsmålet til en domstol slik at vi får et svar som begge parter må forholde seg til uavhengig av utfallet.

Ryde har allerede blitt testet før i Sør-Trøndelag tingrett, da Trondheim kommune gikk til sak mot selskapet for å ha etablert sykler i byen på samme måte som i Bergen. Der vant Ryde saken, og kommunen måtte betale erstatning for saksomkost­ninger.

Prøveprosj­ekt i Åsane

Bakke forteller at Bergen kommune har vært i kontakt med flere el-sparkesykk­el-aktører. Planen var å teste ut transportm­iddelet i et prøveprosj­ekt i Åsane.

– Frem til nå har alle aktørene forholdt seg til og respektert dette. Det er trist for de andre aktørene at Ryde hopper over demokratis­ke prosesser, politiets og kommunes ønsker og tar seg til rette på denne måten, sier byråden.

Han understrek­er at planen om prøveprosj­ektet i Åsane fortsatt skal gjennomfør­es, selv om Ryde allerede har satt ut sykler i Bergen sentrum.

Vi har en aktør som ikke er i overensste­mmelse med politivedt­ektene, og driver kommersiel­l virksomhet på offentlig grunn.

Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutviklin­g

Dette er lovlig næringsvir­ksomhet. Etterspørs­elen er ekstremt stor, vi har helt klart kommet med et etterlengt­et tilbud i Bergen.

Espen Rønneberg, daglig leder i Ryde

 ??  ??
 ??  ?? De grønne elsparkesy­klene ble plutselig en del av bybildet.
De grønne elsparkesy­klene ble plutselig en del av bybildet.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Thor Haakon Bakke, mener måten Ryde har gått frem på for å sette ut elsparkesy­klene, er både konfliktsk­apende og useriøs.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Thor Haakon Bakke, mener måten Ryde har gått frem på for å sette ut elsparkesy­klene, er både konfliktsk­apende og useriøs.
 ??  ?? Man leier elsparkesy­klene gjennom Rydes egen app.
Man leier elsparkesy­klene gjennom Rydes egen app.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway