Bergens Tidende

Bør ikke få fritak fra karantenep­likten

- O TILFELLER FRA I BEGGE TILFELLER

Tforrige uke viser hvor viktig det er at leger og sykepleier­e fra Sverige går i ti dagers karantene når de blir leid inn til norske sykehus, slik de generelle smittevern­reglene tilsier.

I verste fall vil karantenef­ritak svekke pasientsik­kerheten og føre til alvorlige driftsprob­lemer.

VED HELGELANDS­SYKEHUSET I Sandnessjø­en testet en vikarsykep­leier fra Sverige positivt på koronatest­en, etter å ha jobbet der i fem dager.

Nå er hele kirurgisk avdeling ved sykehuset stengt, mens smittespor­ing og varsling av pasienter og pårørende foregår.

Ved Nordfjord sjukehus var en innleid svensk lege på jobb ved medisinsk avdeling i to dager, før han fikk symptomer, og en test viste at han var smittet med covid-19.

Nye pasienter blir nå sendt til Førde sentralsju­kehus, og arbeidet med vernetilta­k er i gang.

skulle personalet egentlig ha holdt seg inne, siden de kom fra Sverige. Ifølge hovedregel­en i den såkalte covid-19-forskrifte­n skal personer som ankommer Norge i ti dagers karantene.

Men det finnes unntak. Blant annet skal arbeidsgiv­er kunne gi karantenef­ri for personell som er strengt nødvendig for å kunne oppretthol­de «forsvarlig drift av funksjoner knyttet til liv og helse».

Det er denne unntaksbes­temmelsen norske sykehus benytter seg av.

AT HELSEFORET­AKENE PRIORITERE­R å holde sykehusene i gang i en krevende situasjon, er forståelig.

Men det er et desto større paradoks dersom de må stenge avdelinger fordi innleid personale er koronasmit­tet.

STATISTIKK­EN VISER AT Sverige er betydelig hardere rammet av pandemien enn Norge. Myndighete­ne der har valgt en annen strategi enn den norske regjeringe­n.

I Sverige er over 5000 mennesker døde. I Norge har 249 mistet livet.

Det er altså risikabelt å leie inn personell fra land med mye koronasmit­te, uten å praktisere strenge vernetilta­k. Unntaksbes­temmelsene bør skjerpes.

Dersom pasienter ved norske sykehus blir utsatt for koronasmit­te av fagfolk som i utgangspun­ktet skal gjøre dem friske, er det ille.

SYKEHUS KAN I verste fall være arnested for sykdomsspr­edning. I tillegg er mange pasienter svekket og dermed i risikogrup­pen. At avdelinger må stenge fordi personale er smittet, kan i verste fall sette liv og helse i fare.

Dersom pasienter ved norske sykehus blir utsatt for koronasmit­te av fagfolk som i utgangspun­ktet skal gjøre dem friske, er det ille. En slik situasjon bør for all del unngås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway