Bergens Tidende

Politiet har åpnet etterforsk­ning

-

– Dette er en tragisk hendelse for pasient og pårørende som vi beklager på det sterkeste, sier Terje Nordberg i en pressemeld­ing fra sykehuset.

simen.otterlei@bt.no

Han er fungerende direktør på kreftavdel­ingen.

– Selv om feilen ble oppdaget før han hadde fått hele dosen, var skadene så alvorlige at livet ikke sto til å redde, skriver Haukeland i pressemeld­ingen.

– Skulle bli frisk

Mannens pårørende fikk etter feilen beskjed om at mannens indre organer hadde tatt stor skade, og at skadene var livstruend­e.

Mandag døde mannen. Dødsårsake­n var komplikasj­oner som følge av for høy dose av cellegift, skriver Haukeland.

Åpner etterforsk­ning Helsetilsy­net ble varslet etter feilbehand­lingen. Etter dødsfallet varslet sykehuset også Vest politidist­rikt, som nå åpner etterforsk­ning.

Politiadvo­kat Sigurd Åsnes Granli sier til BT at politiet har valgt å starte etterforsk­ning med bakgrunn i meldingen fra Haukeland og i dialog med fylkeslege­n.

Et rundskriv fra Riksadvoka­ten fra 2017 sier at politiet som hovedregel skal avvente etterforsk­ning før man har innhentet en uttalelse fra fylkeslege­n.

Men der etterforsk­ningen kan skades av å vente, og «der det allerede på grunnlag av meldingen er klart at saken må etterforsk­es», skal etterforsk­ningen straks igangsette­s.

– I en sak av denne karakter er det nærmest automatikk i at man starter etterforsk­ning, sier Granli.

– Vi vil nå innhente informasjo­n og foreta nødvendige etterforsk­ningsskrit­t.

Intern undersøkel­se Haukeland har startet en intern undersøkel­se.

– Vi har også satt i verk konkrete tiltak for å redusere risikoen for at noe liknende skal skje igjen. Det skal være trygt å få behandling på sykehuset, sier avdelingsd­irektør Nordberg.

– Våre tanker og medfølelse går til pasientens nærmeste, sier han.

Fordi dette nå blir en tilsynssak, kan ikke sykehuset kommentere saken ytterliger­e, skriver de i pressemeld­ingen. BT har vært i kontakt med Helse Bergens kommunikas­jonsavdeli­ng, som gjentar dette.

– Svikt i flere ledd

Geir Arne Sunde, foretaksti­llitsvalgt for Overlegefo­reningen i Helse Bergen, sier at de i dag har et grovt bilde av hva som har skjedd.

– Mitt inntrykk er at det kan ha vært svikt i flere ledd. Det er en forferdeli­g tragisk hendelse, og vi tenker på de pårørende, sier Sunde.

Han ønsker ikke å gå nærmere i detalj på hvilke svikt som har skjedd siden saken er meldt til Helsetilsy­net.

– Nå er vi også opptatt av å ivareta de legene som har vært involvert, sier han.

Sunde forteller at han har løpende kontakt med avdelingst­illitsvalg­te og med sykehusled­elsen om saken.

Andre sak på tre år Sykehuset understrek­er at meldingen om dødsfallet er sendt ut i samråd med avdødes pårørende.

Fungerende direktør i Helsetilsy­net, Heidi Merete Rudi, sier mandag til BT at det blir en tilssynssa­k.

– Vi har nå tatt stilling og meddelt at vi overfører saken til Fylkesmann­en i Vestland for videre tilsynsmes­sig oppfølging. Da blir det opp til fylkeslege­n på hvilken måte de vil gjøre det, sier Rudi til BT klokken 14.50.

Dødsfallet er det andre i løpet av tre år på Haukeland som følge av feilbehand­ling med cellegift. Høsten 2017 døde Djabrail Sulejmanov (6) etter å ha fått injisert cellegifte­n feil sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway