Bergens Tidende

Helse Bergen ga karantene-fritak til svenske og danske vikarer

De ni innleide helsearbei­derne skal ha vært symptomfri­e.

- PER LØNNING per.lonning@bt.no

– Helse Bergen hadde åtte helsearbei­dere fra Danmark og én helsearbei­der fra Sverige forrige uke. Ingen av disse var i karantene og ingen hadde symptom på smitte, sier fungerende personal- og organisasj­onsdirektø­r ved Helse Bergen, Britt Velsvik.

Ferdig med smittespor­ing BT skrev i forrige uke om den svenske vikarlegen ved Nordfjord sjukehus i Vestland som hadde blitt fritatt fra karantenep­likten etter å ha komme til Norge.

Sverige er et av landene med høyest smittefare i Europa.

I helgen ble det klart at Helse Førde hadde gjort seg ferdige med smittespor­ingen, etter at vikarlegen testet positivt på covid-19.

Totalt er det tre svenske vikarer som kan være aktuelle til å jobbe i Helse Bergen i løpet av hele sommeren, opplyser Velsvik til BT.

Flere vikarer på sommeren Pasienter og ansatte som har vært i kontakt med den svenske legen på Nordfjorde­id måtte testes, settes i karantene eller i isolasjon.

Det er ikke første gang innleid helseperso­nell etter innreise fra Sverige har sluppet karantenet­id. Det har også skjedd tidligere i sommer.

Store deler av helsevesen­et har behov for nok arbeidskra­ft under ferieavvik­lingen, og har derfor sett seg nødt til å se til Sverige og Danmark for vikarer.

Helse Bergen følger råd og pålegg fra Folkehelse­institutte­t og har laget interne rutiner på bakgrunn av disse, opplyser Velvsik.

– Generelt leier Helse Bergen inn lite vikarer fra eksterne bemannings­byrå, men på sommeren er det noe mer enn ellers i året, seier Velsvik.

Generelt leier Helse Bergen inn lite vikarer fra eksterne bemannings­byrå, men på sommeren er det noe mer enn ellers i året.

Britt Velsvik, fungerende personal- og organisasj­onsdirektø­r ved Helse Bergen

Følger smitteråde­ne

På spørsmål om hva Helse Bergen har tatt inn over seg etter situasjone­n ved Nordfjord sykehus, svarer Velsvik at det både for egne ansatte og innleid personell er viktig å følge de råd som gis fra nasjonale myndighete­r og Helse Bergens egne eksperter innen smittevern.

Ifølge Velsvik vurderer klinikkdir­ektører om innleie av vikarer er nødvendig for å kunne oppretthol­de forsvarlig drift av funksjoner knyttet til liv og helse.

I kontakt med covid-syke

– De vurderer også om man kan gi karantenef­ritak, eller om helsearbei­deren må i karantene før de starter i arbeid på sykehuset, seier hun, og legger til:

– I forkant av oppdraget kartlegges helsearbei­derens arbeidssit­uasjon i hjemlandet. Om de har behandlet covidpasie­nter eller vært i kontakt med covid-syke i familie eller andre relasjoner, kartlegges også.

Helsearbei­derens reisemåte, og bostedet i Bergen, blir også fulgt nøye med på.

Ifølge Velsvik kartlegges helsearbei­derne for symptomer 48 timer før avreise fra hjemlandet, og før de starter i arbeid i Helse Bergen.

– Hvilke vikarbyrå benytter dere?

– Sykehusinn­kjøp har på vegne av alle helseforet­ak inngått avtaler med ulike bemannings­byrå.

 ?? ARKIVFOTO: INGEBJØRG NILSEN STOKKENES/FJORDABLAD­ET/SCANPIX ?? En vikarlege ved medisinsk avdeling Nordfjord sjukehus testet positivt for covid-19.
ARKIVFOTO: INGEBJØRG NILSEN STOKKENES/FJORDABLAD­ET/SCANPIX En vikarlege ved medisinsk avdeling Nordfjord sjukehus testet positivt for covid-19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway