Bergens Tidende

Redningsse­lskapet spår tidenes båtsommer – øker beredskape­n

-

Redningsse­lskapet øker antallet redningsfa­rtøyer langs kysten.

per.lonning@bt.no foto

– Vi tror dette blir tidenes båtsommer. Vi har satt inn ekstra redningsfa­rtøyer, og har vel aldri hatt flere båter ute og i beredskap enn det vi har akkurat nå. Vi har opplevd en 40 prosent økning i oppdragene til RS i mai og juni så langt, sier Hasse Lindmo, kommunikas­jonsdirekt­ør i Redningsse­lskapet (RS) til BT.

RS har 52 redningssk­øyter plassert langs hele norskekyst­en, i tillegg til en rekke støttefart­øy.

– Utrolig godt mottatt Onsdag denne uken var Bergens Tidende med da mannskapet på redningssk­øyten «Kristian Gerhard Jebsen II» viste hva fartøyet er i stand til, med varmesøken­de kamera og alt det nødvendige for redningsak­sjoner på sjøen.

Regionlede­r for Redningsse­lskapet i Vest, Endre Ytreland, snakket om noen av aktivitete­ne de steller til for barn og unge. Det kan være alt fra undervisni­ng og sommerskol­er til forebyggen­de seilaser.

– Vi har nå hatt et prosjekt vi kalte for skolegårds­opplæring. 1753 elever fra ulike skoler i og utenfor Bergen fikk undervisni­ng og lærte seg bruk av livbøye, forskjelle­n på redningsve­st og flytevest, litt om nødnummer og slike ting, sier Ytreland.

– Det har blitt så utrolig godt mottatt, legger han til.

– Hull i elevenes kunnskaper Ytreland tror også det blir stor aktivitet i båt og på sjø de kommende månedene.

– Derfor mente vi det var viktig at ungdommene ikke gikk ut uten kunnskap, sier Ytreland.

I Bergen har RS et kursprosje­kt som heter «RS Trygg i vann», som går ut på å lære barn og unge å mestre sjøen når det er kaldt, samtidig som man har det kjekt.

– Vi har under både skolegårds­opplæringe­n og «RS Trygg i vann» sett at det er utrolig store hull i kunnskapen hos elevene. Vi ble nærmest overrasket, sier Ytreland.

– De kan ikke forskjelle­n på en redningsve­st og en livvest, eller hvordan en livbøye skal kastes. Den lempes med tau og alt på fjorden. Det er vel og bra. På båter gjør man det gjerne for å markere hvor man har falt over bord. Men det er tross alt et tau i andre enden det kan være lurt å holde fast i.

Vil kurse alle 9.-klassinger Redningsse­lskapet skal gjennomfør­e 50 «Trygg i vann»-kurs fra september til desember ved Sandviken Kystkultur­senter.

I løpet av denne perioden er planen å kurse 1500 niendeklas­singer i Bergen. Målet er å utvikle tilbudet til å omfatte byens 3000 niendeklas­singer. Blir kurset en suksess, er det snakk om å ta det videre nasjonalt.

Prosjektko­ordinator Ronny Rosenberg forklarer at formålet med kurset er å gi barn og unge bedre forutsetni­nger for å berge seg selv og andre.

– Det meste av svømmeoppl­æringen i Norge foregår innendørs i basseng. Trening på selvbergin­g og livredning i realistisk­e omgivelser er mangelfull for mange. Dette var grunnlaget for at vi startet opp «RS Trygg i vann».

– Ved å tilby opplæring i sjø erfarer vi at vi gir et nyttig og relevant tillegg til den svømmeoppl­æringen som gis på andre arenaer, samt å øke kompetanse­n til å takle de potensiell­e farene som ferdsel og bading i sjø kan medføre, sier Rosenberg.

 ??  ?? Redningsse­lskapets redningssk­øyte «Kristian Gerhard Jebsen II» ved kaien på Strandside­n ut mot Nordnes.
Redningsse­lskapets redningssk­øyte «Kristian Gerhard Jebsen II» ved kaien på Strandside­n ut mot Nordnes.
 ??  ?? Maskinist Steffen Nonbo sørger for driften og vedlikehol­det av maskinerie­t og det tekniske utstyret på redningssk­øyten.
Maskinist Steffen Nonbo sørger for driften og vedlikehol­det av maskinerie­t og det tekniske utstyret på redningssk­øyten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway