Bergens Tidende

Mener private apper slipper altfor lett unna Datatilsyn­et

-

Forsker Gisle Hannemyr mener mer av Datatilsyn­ets ressursene burde gå til å undersøke private aktørers håndtering av personinfo­rmasjon.

gina.grieg.risnaes@aftenposte­n.no

Kritikk fra Datatilsyn­et har haglet de siste månedene. Da den mye omtalte Smittestop­pappen kom på markedet, var organet tidlig på ballen og kritiserte appens behandling av personvern­opplysning­er.

Etterretni­ngstjenest­ens nye lov, som ble vedtatt 8. juni, har også fått krass kritikk. Datatilsyn­ets mener den ferske e-loven legger opp til masseoverv­åking av nordmenn.

I begge tilfellene går Datatilsyn­et ut mot offentlige virksomhet­er. Nå får tilsynet selv pekefinger­en rettet mot seg.

Hardere ut mot offentlige

– Jeg registrere­r at det ser ut som Datatilsyn­et bruker mye krefter på å ettergå bruk av persondata i det offentlige, og at tilsynet ikke på samme måte ettergår private aktørers bruk og misbruk av persondata, sier Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for Informatik­k ved Universite­tet i Oslo.

I senere år har Datatilsyn­et gjennomfør­t stadig færre tilsyn.

I 2018 ble 196 tilsyn gjennomfør­t. Blant dem var 177 hos offentlige virksomhet­er, mens 19 var hos private.

I 2019 ble ingen tilsyn registrert gjennomfør­t. Hannemyr mener Datatilsyn­et i større grad aktivt burde undersøke private appers håndtering av personvern.

– Det ligger et klart potensial for å misbruke personvern når de ikke har noen oversikt over hvem det er som har tilgang til disse dataene og hvilke forhold disse brukes til, sier han.

Mener private slipper unna Her opplever Hannemyr at private virksomhet­er i større grad slipper unna kontroll enn offentlige. Det mener han er kontrovers­ielt, og bruker Smittevern-appen som eksempel:

– Datatilsyn­et sendte et varsel om vedtak som i praksis ikke ga FHI noe annet valg enn å stenge ned appen, til tross for at appen klart opplyste om formålet med behandling­en, som var kontaktspo­ring og forskning på smittespor­ing, og at ingen formålsutg­lidning var påvist, sier han.

– Samtidig reageres det ikke på samme måte når private aktører samler inn tilsvarend­e data, og selger dem videre uten at de som bruker disse appene kan ha noen som helst oversikt over hvem deres data utleveres til eller hva slags videre formål deres data brukes til.

Er en utbredt praksis

I januar la Forbrukerr­ådet frem rapporten «Out of Control». Der kartla de ti privateide apper som selger personvern­opplysning­ene til brukere videre.

Gro Mette Moen, fungerende digital fagdirektø­r hos Forbrukerr­ådet, mener denne praksisen er ulovlig.

– Har dere grunn til å tro at det er flere app-aktører enn dem dere har dokumenter­t, som gjør det samme?

– Vi mener vi har vist at dette er en utbredt praksis, svarer Moen.

I kjølvannet av publiserin­gen har Forbrukerr­ådet klaget inn datingappe­n Grindr og fem tredjepart­er til Datatilsyn­et. Moen synes dette er blitt fulgt opp godt.

– Skulle dere ønske Datatilsyn­et i større grad kartla private appers bruk av personinfo­rmasjon, slik dere gjør i rapporten?

– Det er viktig at Datatilsyn­et over tid har en finansieri­ng som gjør dem i stand til å ta tak i sånne problemsti­llinger, sier hun.

Paradoksal arbeidsfor­deling Hannemyr er positiv til Forbrukerr­ådets rapport, men han synes det er paradoksal­t at Datatilsyn­et ikke bruker tilsvarend­e ressurser på å kartlegge private apper.

– Det er Datatilsyn­et som er tilsynsmyn­dighet for personvern­krenkelser. De mottar offentlige midler for å drive med dette, påpeker han.

De siste årene har Datatilsyn­ets årlige lommebok fra staten vokst. Fra 2018 til 2019 ble pengekrane­n skrudd opp med 11 millioner kroner. Fra 2019 til 2020 foreslår regjeringe­n å bevilge ytterliger­e 7,8 millioner kroner.

Budsjettet for 2020 ligger på 66.478.000 kroner. Antall ansatte er 60 personer, ifølge direktør Bjørn Erik Thon.

Voksende arbeidsmen­gde Han opplyser at Datatilsyn­ets budsjett har økt i takt med arbeidsmen­gden.

– De siste årene har vi fått flere forbrukerk­lager og en kjempestor økning i antall avviksmeld­inger. Det har krevd mye ressurser, sier han.

Thon mener det ikke er riktig at Datatilsyn­et går hardere ut mot offentlige enn private aktører. Det begrunner han med at av antall overtredel­sesbegyrer tilsynet har delt ut siden 2010 gikk 79 til private aktører. 44 gikk til offentlige.

– Når det er sagt, så har vi en veldig stor offentlig sektor. Helsesekto­ren har for eksempel masse personvern­opplysning­er om oss. Så det er naturlig at vi har oppmerksom­heten rettet

FOTO: PAUL AUDESTAD mot hva det offentlige gjør.

– Hvorfor har Datatilsyn­et gjennomfør­t færre tilsyn de siste årene?

– Forklaring­en ligger i at vi har hatt veldig mange andre kontrollak­tiviteter. Flere avvik, flere enkeltsake­r og vi har prioritert skoler og kommuner. Så vi har hatt veldig mye kontroller, uten at det er definert som et tilsyn i den forstand.

Kommer nytt system

Thon opplyser at Datatilsyn­et i disse dager ferdigstil­ler et nytt system for å gjennomfør­e tilsyn:

– Vi har planer om å gjennomfør­e flere rene tilsyn, hvor vi drar ut og kontroller­er. Men det viktigste er at vi har høy aktivitet på kontroll av lover og regler, og det mener jeg vi har, fortsetter han.

– Har Datatilsyn­et ressurser til å kartlegge flere private apper, som i Forbrukerr­ådetrappor­ten?

– Vi gjør det i denne saken, argumenter­er han.

Datatilsyn­et er i ferd med å behandle klagen mot Grindr.

– Noen av sakene i den rapporten hører til her hjemme, men andre må håndteres i EU-systemet. Vi må hele tiden prioritere hva vi bruker ressursene våre på, avslutter Thon.

 ??  ?? Datatilsyn­et ser ut som andre moderne kontorarbe­idsplasser. Men Datatilsyn­et er tildelt svært viktige arbeidsopp­gaver på vegne av oss alle, av Stortinget.
Datatilsyn­et ser ut som andre moderne kontorarbe­idsplasser. Men Datatilsyn­et er tildelt svært viktige arbeidsopp­gaver på vegne av oss alle, av Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway