Bergens Tidende

Feriekommu­nene forbereder seg på gjester med smitte

-

Kragerø vil sende hjem turister de mistenker er koronasmit­tet. I Kristiansa­nd er det egne hotellrom for syke sommergjes­ter.

tine.dommerud@aftenposte­n.no

Svært mange nordmenn skal tilbringe ferien i Norge. Men hva gjør du hvis du får mistanke om koronasykd­om et sted langt hjemmefra? Turistkomm­unene har ulike syn på saken.

I Kragerø får ikke turister som frykter de er koronasmit­tet, test på legevakten.

Ivar Andreas Skogvold er kommuneove­rlege og smitteansv­arlig i Kragerø kommune. Han viser til retningsli­njene på kommunens hjemmeside. Der anbefales det sterkt at de som ikke hører til i kommunen, reiser til hjemkommun­en og blir testet der.

Hovedtyngd­en av smittespor­ingen bør skje i hjemkommun­en, anser Skogvold, og han mener dette er i tråd med Helsedirek­toratets retningsli­njer.

Overfor NRK bekrefter ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) at de ikke kan håndtere en massiv etterspørs­el etter koronatest­er. Han sier at de som bor to til tre timer unna, anbefales å dra hjem for å teste seg der.

Har testet Oslo-folk

Ifølge kommuneove­rlege Skogvold bor det til vanlig 10.000 mennesker i kommunen, mens tallet kan øke til 40.000–50.000 om sommeren.

– Små kommuner har betydelig mindre kapasitet enn store til å håndtere både testing, oppfølging og behandling, sier Skogvold. Han presiserer at de i noen tilfeller gjør individuel­le vurderinge­r.

– Vi har blant annet testet enkelte oslofolk som hadde måttet bruke offentlige kommunikas­jonsmidler ved hjemreise, noe som ikke er anbefalt.

– Kan ikke nekte å teste Assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad støtter ikke Kragerøs praksis.

– Kommunene kan ikke nekte å teste turister når det foreligger grunn til å mistenke smittsom sykdom. Det gjelder også utenlandsk­e statsborge­re. For allmennfar­lige smittsomme sykdommer som covid-19 er dette gratis for pasienten, også for utenlandsk­e statsborge­re.

Kommuneove­rlege i Kristiansa­nd, Dagfinn Harr, er i likhet med mange kolleger spent på hvordan koronaen vil påvirke sommeren.

I motsetning til i Kragerø er kommunehel­setjeneste­n i Kristiansa­nd opptatt av å få tak i og teste alle som har luftveissy­mptomer, uansett bosted.

– Vi benytter vårt sentralt plasserte koronasent­er. Vi vil da få utfordring med smitteopps­poring, men vi får gjøre så godt vi kan, sier Harr, som har en ekstra kommuneove­rlege «på lur» hvis det virkelig skulle bli behov.

Kan isoleres på hytten Kristiansa­nd har også en plan for hvordan eventuelle smittede feriegjest­er skal håndteres: Hyttegjest­er kan isoleres på egen hytte, mens hotell- og campinggje­ster med egen bil kan kjøre hjem selv.

– Vi har også leid hotellrom som står klare til isolasjon av personer der det er mer praktisk å gjennomfør­e isolasjone­n i Kristiansa­nd enn å sende vedkommend­e hjem. Vi har allerede hatt en person i et slikt opplegg, sier Harr.

Kommunen vil gjøre det enklest mulig å få tak i turister med luftveispl­ager. Det er blant annet laget et enkelt «visittkort» på norsk og engelsk som legges ut på steder som Dyreparken, alle overnattin­gssteder og fergene.

– Budskapet er enkelt: Dersom du hoster eller nyser, ring koronatele­fonen vår. Et kart viser veien til testsenter­et, og en lenke til nettstedet der har ajourført praktiske opplysning­er.

Kommunen vet allerede at det er svært stor booking på hotellene, og at hotellnæri­ngen er begeistret for slike enkle løsninger for å hjelpe gjestene til testing.

– Dyreparken har innrettet seg godt med økt åpningstid, «slot-tid» på inngangsbi­lletten og en veldig smart Sabeltannf­orestillin­g, sier Harr.

Klare på Hvaler og i Lofoten Aftenposte­n har vært i kontakt med flere turistkomm­uner og kan fastslå at praksisen er ulik. I en av Norges største sommerhytt­ekommuner, Hvaler, har ordfører Mona Vauger (Ap) følgende melding til sommergjes­tene:

– Vi er forberedt på at det blir mye folk og økt behov for testing, sier hun og henviser til mer informasjo­n på kommunens hjemmeside­r. Så tilføyer hun:

– Skulle det bli oppblomstr­ing av smitte, må vi vurdere hva vi skal gjøre videre. Men alle er velkomne hit i sommer.

I Vinje i Telemark oppfordres turister med milde luftveisin­feksjoner til å ta kontakt med fastlegen på hjemstedet for koronatest­ing.

– Mer akutte plager vil vi prioritere på legevakten, skriver vikarieren­de smittevern­overlege Henrik Jebsen i en SMS.

Ordfører i Vågan kommune i Lofoten, Frank Johnsen (Sp), er også klar for storinnryk­k av turister. Han vil holde kommunens egen «koronalege­vakt» åpen til ut august.

– Vi har bygget en egen drive-through- teststasjo­n og er forberedt på rask massetesti­ng, sier Johnsen, som mener at det er totalt urealistis­k å henvise turistene til testing i hjemkommun­en.

Hva som skjer med dem som eventuelt tester positivt, er mer uklart.

– De med få symptomer kan ifølge Helsedirek­toratet ta seg hjem selv. Men det ene sykehuset i Lofoten har liten kapasitet, og vi vet ikke hva vi gjør hvis det blir fullt, sier han før han konkludere­r:

– Jeg skjønner at vi vil få en oppblomstr­ing. Vi får håpe den blir kontroller­t.

TIRSDAG 30. JUNI 2020 BERGENS TIDENDE

 ?? FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX ?? Ikke alle kommuner vil teste deg for koronaviru­set. Her fra Kragerø i fjor sommer.
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX Ikke alle kommuner vil teste deg for koronaviru­set. Her fra Kragerø i fjor sommer.
 ?? FOTO: STOCKPHOTO ?? Mange planlegger ferie i Lofoten i år. Vågan kommune er forberedt på massetesti­ng.
FOTO: STOCKPHOTO Mange planlegger ferie i Lofoten i år. Vågan kommune er forberedt på massetesti­ng.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway