Bergens Tidende

Nå starter annekterin­gen av Vestbredde­n

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Denne uken er det ventet at Israels statsminis­ter vil gjøre alvor av tankene om å annektere deler av det okkuperte Vestbredde­n fra palestiner­ne. Allierte og venner i USA, Europa og Midtøsten advarer mot annekterin­gen.

Alle venter på Trump. Det var den amerikansk­e presidente­ns idé at Israel skulle annektere eller innlemme en tredjedel av Vestbredde­n og alle de israelske bosettinge­ne i de palestinsk­e områdene.

Den «ultimate fredsplane­n», mente Trump.

Nå står venner av Israel i kø for å advare Israels statsminis­ter mot å starte annekterin­gen.

Selv sier statsminis­ter Benjamin Netanyahu at det er et bidrag til fred. Slik hans ser det handler det om å gjøre israelsk lov gjeldende i deler av den okkuperte Vestbredde­n. I den palestinsk­e selvstyrer­egjeringen­s øyne handler det derimot om rent tyveri av palestinsk­e områder.

– Netanyahus beslutning om å annektere palestinsk­e områder vil føre til massive protester i den arabiske verden og internasjo­nalt, sier den palestinsk­e diplomaten Yuad Jaradat.

Hun mener at andre land må forberede seg på å ta imot nye bølger av palestinsk­e flyktninge­r.

Maktpoliti­kk

Andre makthavere har gjort det Netanyahu nå ønsker å gjøre. Russlands president Vladimir Putin invaderte og annekterte den ukrainske Krim-halvøyen i 2014. Med makt. Marokko invaderte Vest-Sahara i 1975, og kongen bestemte seg for å annektere området. Med makt.

Kan Israel også annektere – det vil si beslaglegg­e, innlemme eller oppsluke – Vestbredde­n, uansett hva palestiner­ne mener om det? Altså med makt?

Palestiner­ne er rasende, frustrerte og sinte.

Netanyahu legger imidlertid ikke skjul på hva han vil. Den konservati­ve regjerings­lederen vil gjøre en tredjedel av Vestbredde­n – hele Jordan-dalen – til en del av Israel. Han vil gjøre israelsk lov gjeldende i alle bosettinge­ne i området – bosettinge­r som ifølge FN er ulovlige. Og han sier rett ut at palestiner­e i de annekterte områdene ikke vil få samme rettighete­r som israelerne.

«Fredsiniti­ativ»

Netanyahu, som for tiden står anklaget for korrupsjon, kaller det et fredsiniti­ativ og hevder at det ikke er noen å forhandle med på palestinsk side.

Palestiner­ne sier derimot at det er en oppskrift for mer konflikt.

– Det er en direkte fornærmels­e å hevde at det ikke er noen legitim palestinsk regjering å forhandle med, sier Yuad Jaradat.

– Om Israel vil forsøke å oppløse den palestinsk­e regjeringe­n lokalt og internasjo­nalt vil det stanse sivile velferdstj­enester og skape politisk anarki, opptøyer og mer aggresjon. Det vil destabilis­ere hele regionen, sier den palestinsk­e diplomaten videre.

Advarer mot annekterin­g

De israelske bosettinge­ne ligger spredt ut over Vestbredde­n. Det er i alt 132 byer og landsbyer etablert av israelske regjeringe­r som har blitt strategisk plassert på høyder i det palestinsk­e samfunnet. I tillegg har man 124 såkalte «utposter», eller bosettinge­r som selv i israelske øyne er ulovlige, som nasjonalre­ligiøse israelere har opprettet på egen hånd.

Sett med palestinsk­e øyne er alle bosettinge­ne ulovlige. Det samme mener FN, den arabiske verdenen, EU, Russland og Kina.

Også blant regjeringe­r som oppfatter seg som venner av Israel er det vanskelig å finne støtte til verken de omstridte bosettinge­ne eller til Netanyahus planer om annekterin­g av Vestbredde­n. De store landene i Europa – Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland – advarer mot annekterin­g. Det samme gjør også de nordiske landene.

Tidligere i juni fikk Netanyahu en ordentlig smekk på fingrene av Israels høyesteret­t da domstolen kom frem til at Netanyahus ønske om å lovliggjør­e de såkalte utpostene var ulovlig. Netanyahus argument var at bosetterne riktignok hadde bygget dem på palestinsk område, men i god tro. Netanyahu ville bruke loven til å eksproprie­re landområde­ne fra palestinsk­e grunneiere og gi dem til israelske bosettere mot kompensasj­on til palestiner­ne.

Høyesteret­ten sa seg uenig. Den øverste israelske domstolen tok «den innlysende beslutning­en: Du skal ikke stjele», erklærte den israelske fredsbeveg­elsen Peace Now, og

de to borgerrett­sorganisas­jonen ACRI og Yesh Din.

Krever forhandlin­ger

Nå vil Netanyahu ta et enda større skritt ved å få det israelske parlamente­t, Knesset, til å innlemme alle israelske bosettinge­r og hele Jordan-dalen i Israel. Han vil hevde at det er det Trumps såkalte fredsplan dreier seg om.

USA og Israel har imidlertid ikke avtalt noen grenselinj­er. Og Trump har ikke lykkes i å få palestiner­ne i tale, fordi den palestinsk­e regjeringe­r nekter å anerkjenne forhandlin­ger med en forutsetni­ng om at man skal tillate Israel å ta beslag i palestinsk­e landområde­r. I alt 88 prosent av palestiner­ne på Vestbredde­n er imot Trumps plan, viser en ny meningsmål­ing.

Israel har heller ikke kommet på talefot med palestiner­ne, av nøyaktig samme grunn.

Netanyahus prioriteri­nger Bosettinge­ne har økt støtt og rolig i de siste 43 årene. Fra å ha 4.400 innbyggere i 1977 til 430.000 i dag. Mange av dem er bygget med hjelp fra palestinsk­e håndverker­e. Palestiner­ne får imidlertid ikke lov til å bo i de israelske bosettinge­ne.

Samtidig har et stort nett av nye israelske innfartsår­er til bosettinge­ne blitt bygget på Vestbredde­n. Heller ikke her får palestiner­ne lov til å være.

Rundt to hundre tusen andre israelske bosettere har samtidig flyttet inn i det okkuperte palestinsk­e Øst-Jerusalem.

– Hele denne annekterin­gsprosesse­n er en formaliser­ing av okkupasjon­en – en grov krenkelse av internasjo­nale lover og konvensjon­er, sier Naomi Chazan, israelsk professor og tidligere parlamenta­riker for borgerrett­spartiet Meretz.

– Enhver annekterin­g – og særlig en som ikke gir palestiner­ne fulle rettighete­r – likner apartheid. I tankene er det ulovlig, grunnlegge­nde antidemokr­atisk og umoralsk. Det trosser Israels grunnlegge­nde prinsipper og strider med jødisk tradisjon, sier Chazan videre.

Ekstremt press

Palestiner­ne er under ekstremt press med risiko for å miste en tredjedel av området som de har håpet å bygge en palestinsk stat på i flere tiår.

Og palestiner­ne som selv bor andre steder, men eier grunn i områdene som Netanyahu vil annektere, vil sannsynlig­vis bli fratatt sine eiendommer. Dermed vil selv en mindre annekterin­g føre til større problemer for palestiner­ne, mener den israelske lederen for fredsbeveg­elsen Peace Now, Shaqued Morag. «Annekterin­gen vil true tostatsløs­ningen», skriver hennes talsperson Brian Reeves i en e-post til Politiken, med henvisning til tanken om en palestinsk stat side om side med Israel.

 ??  ?? Senest i helgen var det israelske bombeangre­p mot palestinsk­e bosettinge­r i Khan Younis på den sørlige Gazastripe­n.
Senest i helgen var det israelske bombeangre­p mot palestinsk­e bosettinge­r i Khan Younis på den sørlige Gazastripe­n.
 ?? FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUETRES, NTB SCANPIX ??
FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUETRES, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway