Bergens Tidende

Brann jobber for at flere skal kunne gå på kamp

-

Mange flere kan komme på kamp uten smitterisi­ko, mener Brann-sjef Vibeke Johannesen.

mads.boyum@bt.no

Selv når Brann vinner og spiller godt, holder publikum formasjone­n bedre enn laget. Mønsteret av tilskuere som koronaen har skapt, er et bilde på den helt spesielle 2020-sesongen.

Bare 200 tilskuere har fått se de to Stadion-kampene i år. Det mener Brann-sjef Vibeke Johannesen er altfor få.

– Det er bare å begynne å gange opp. Hadde man tillatt en kapasitet der ti prosent av tribunen kunne brukes, ville vi hatt 1600 i stedet for 200, sier Johannesen.

Om ikke det går, har hun et annet forslag.

– En start kunne vært 200 på hver tribune, i stedet for 200 totalt.

Brann tar styringen Klubben arbeider aktivt for at flere bergensere skal få se Brann. For noen dager siden sendte Brann et «forslag til protokoll» til Norsk Toppfotbal­l, for å få det til.

– Det gjorde vi i uken som var. Det viktige er hvordan man skal komme seg til kamp, sier Johannesen – og ramser opp løsninger på den utfordring­en.

– Nå som skolene i området er stengt for sommeren, er det mange ledige parkerings­plasser. Det er næringsbyg­g hvor vi kan få parkerings­plasser. Vi kan snakke med Tide om å sette opp shuttlebus­ser. Det er mye vi kan gjøre uten å utsette byen vår for smitterisi­ko.

I Norsk Toppfotbal­l (NTF) er direktør Leif Øverland og kommersiel­l leder Pål Breen tydelige på at Brann fører an blant klubbene i arbeidet med å få flere på kamp.

– Det du gjerne kan kalle Brann-modellen må gjøres til én plan. Den er bra utarbeidet og med små justeringe­r er det en mal vi kan bruke, sier Breen.

NTF jobber opp mot Kulturdepa­rtementet for en endring. Nå opplever direktør Øverland at det stilles ekstra krav til fotballen.

– Kravene til fotballen er mye strengere enn én meters avstand og ekstra håndhygien­e. Klubbene bruker voldsomt med ressurser på de 200 tilskuerne. Og alle kan se, på tv, at reglene følges, sier Øverland.

NTF-toppene viser til Danmark. Der tillates nå 500 tilskuere. Danskene har også hatt testkamper med flere på kamp. NTF mener at fotballen ikke bare kan ha samme smittevern som resten av samfunnet, man kan i tillegg ha full kontroll på hvem som er på kamp og hvor de har sittet.

– Tilskuerre­isen til og fra kamp er viktig, differensi­ert innslipp («slusing») er viktig og at du får god info med den digitale billetten er viktig, sier Breen.

Halv tribune i bruk

Til nå er bare en halv tribune tatt i bruk på Brann-kamp. Kun tre av Stadions mange innganger har vært åpne.

Når Branns daglige leder snakker om temaet, står hun inne på den største tribunen, langsiden nærmest sentrum. Fullsatt er det

4350 mennesker der. Nå er den forbeholdt lagenes innbyttere og

25 mediefolk med nøye oppmålt avstand.

– Er 200 på hver tribune første mål?

– Vi kunne også klart flere, men et totalt antall på 200 er i alle fall for lite, sier Johannesen.

Meteren, som nordmenn er blitt så vant med, vil man fortsatt kunne ha imellom seg med flere på kamp, påpeker hun.

– Tror du at dette løser seg som dere vil?

– Nå kommer kampene tett, derfor synes jeg det er viktig å jobbe med det. Så skjønner jeg at det må åpnes gradvis, men det er altfor lenge å vente til august, sier Johannesen.

Hun prater med BT i pausen av storkampen mot Rosenborg. Johannesen bærer på en kanne kaffe og noen pappbegre som RBK-sjefene Ivar Koteng (styreleder) og Tove Moe Dyrhaug (daglig leder) skal nyte godt av. Også kaffeskjen­kingen på Stadion er det strenge regler for i år.

RBK er enige

Dyrhaug har tidligere uttalt seg om tilskueran­tallet i Aftenposte­n.

– Jeg synes det er litt uforståeli­g at det ikke er en prosentand­el, men 200 på Lerkendal. Vi har ikke noe problem med å ta hensyn til smittevern for flere, sa Dyrhaug til avisen.

Tribunen de 200 heldige på Stadion sitter på nå, har en kapasitet på 3500. Det er ikke kø verken på vei inn eller ut.

– På kvelder som dette gjør det vondt i hjertet å tenke på supportern­e som ikke får ta del i det. Det føler jeg på, sier Johannesen.

BT har kontaktet Folkehelse­institutte­t (FHI) med spørsmål i forbindels­e med denne saken, foreløpig uten å få svar.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Slik så det ut da Brann møtte Rosenborg søndag. Nå vil Brann-sjef Vibeke Johannesen at Stadion åpnes for langt flere.
FOTO: ØRJAN DEISZ Slik så det ut da Brann møtte Rosenborg søndag. Nå vil Brann-sjef Vibeke Johannesen at Stadion åpnes for langt flere.
 ?? FOTO: MADS BØYUM ?? Brann-leder Vibeke Johannesen vil åpne Stadion for langt flere enn de 200 tilskuerne som til nå har lov å gå på kamp.
FOTO: MADS BØYUM Brann-leder Vibeke Johannesen vil åpne Stadion for langt flere enn de 200 tilskuerne som til nå har lov å gå på kamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway