Bergens Tidende

Milliondry­ss til kulturen

Bergen kommune har delt ut tolv millioner koronakron­er til kulturlive­t i Bergen. Over halve potten gikk til Grieghalle­n, USF Verftet og Ole Bull Huset.

- frank.johnsen@bt.no FRANK JOHNSEN

Da søknadsfri­sten gikk ut, hadde Bergen kommune mottatt 74 søknader til en ekstraordi­nær tilskuddso­rdning for det profesjone­lle kunst- og kulturlive­t i Bergen.

Søknadssum­men var totalt på 35 millioner kroner, mens ordningens økonomiske ramme var på tolv millioner kroner.

– Gir der det trengs mest Det var tre hovedkrite­rier for å få støtte:

Tiltak som sikrer fremtidig drift. Kompensasj­on for tap av egeninntek­ter fra blant annet billettsal­g og annet salg. Kompensasj­on for driftsutgi­fter som påløper uavhengig om virksomhet­en er stengt eller delvis stengt.

41 selskaper har fått midler – noen veldig mye mer enn andre (se faktaboks). Enkeltaktø­rer har fått 30 prosent av de har søkt om – andre har fått 70 prosent.

– Nøkkelen for at dette skulle fungere, var å gi saksbehand­lerne i kommunen lov til å utøve skjønn, være fleksible og se helhetlig på situasjone­n. Det var viktig å gi penger der det trengtes mest, sier kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt.

Nødtvedt synes det er naturlig at flere av de store institusjo­nen får mest penger.

– Det er der tapene er størst. Vi har også prøvd å strekke oss langt for å støtte dem som falt utenfor statlige ordninger, sier hun.

– Vi bli strammere i 2021 Noen av dem som ikke fikk penger nå, er blitt henvist til låneordnin­ger som Buzz (musikkbran­sjen) og Zefyr (filmbransj­en) administre­r. De har fem millioner kroner hver til disposisjo­n. Blant annet har Ole Bull Huset fått låne 1,7 millioner kroner herfra.

Kulturbyrå­den understrek­er at Bergen kommune ikke er i mål selv om de nettopp har delt ut tolv millioner til kulturbran­sjen.

– Hvis enmetersre­gelen oppretthol­des utover høsten, blir det tøft for mange. Så vi lover å følge med fortsatt. Men vi må også se kommuneøko­nomien an. Vi har knust sparegrise­n i vår. Det vil bli strammere rammer de neste årene, for skatteinng­angen blir åpenbart redusert ganske mye i år, sier Nødtvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway