Bergens Tidende

Beboere på sykehjem får god mat

- BEATE HUSA Byråd for eldre, helse og frivilligh­et (KrF)

juni kunne vi lese et engasjeren­de debattinnl­egg fra Arne Engelsen om hans bekymring for maten på sykehjemme­ne.

Først vil jeg slå tydelig fast at vi deler målet og ønsket om at sykehjemsb­eboere skal bli satt pris på og få sine behov møtt. Dette mener jeg også er realiteten i dag.

Jeg vil peke på tre momenter som er viktige å ta med seg, når vi diskuterer kjøkkenløs­ning på sykehjemme­ne:

1. BEBOERNE VÅRE får i dag kvalitetsm­essig god mat, tilpasset deres behov og i de mengdene de trenger og ønsker. I tillegg gjøres det mye for at rammen rundt måltidene skal være et høydepunkt i hverdagen.

I dagens modell vil maten kunne serveres når det passer best den enkelte beboer.

Vi vet også fra bruker- og pårørendeu­ndersøkels­er at 92 prosent av brukerne sier maten lever opp til forventnin­gene.

2. EN DEL av argumentas­jonen for lokale produksjon­skjøkken gjelder ønsket om å kjenne duften fra matlaginge­n i gangene. Men dersom et kjøkken er bygget etter moderne byggetekni­ske krav, skal det ikke lukte mat fra kjøkkenet. Tvert imot skal lukten ledes vekk fra bygget, for å unngå at matos trekker inn i beboerarea­lene.

Men når maten trilles inn og lokkene tas av, kommer den gode middagsluk­ten. Dette får vi også med dagens løsning, der maten sluttilber­edes på avdelingsk­jøkken før servering.

3. LOKALE PRODUKSJON­SKJØKKEN på alle sykehjem vil gi oss noen utfordring­er med å rekruttere faglærte kokker. Vi ser også at det vil koste minst 30 millioner i drift for å gjenoppret­te kjøkken på alle kommunale sykehjem. I tillegg kommer kostnader til bygging og utstyr.

Med slike summer må vi oppnå vesentlig bedre kvalitet enn dagens løsning, skal slike utgifter kunne forsvares.

UANSETT HVILKEN LØSNING Bergen kommune velger, vil vi sørge for at kvaliteten skal være god, og at beboerne våre har det godt på alle måter i sykehjemme­ne våre.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Vi vet fra undersøkel­ser at 92 prosent av brukerne sier maten lever opp til forventnin­gene, skriver Beate Husa (KrF)
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Vi vet fra undersøkel­ser at 92 prosent av brukerne sier maten lever opp til forventnin­gene, skriver Beate Husa (KrF)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway