Bergens Tidende

Vi trenger flere busser

Toppen er nådd for oss som daglig er avhengige av å ta bussen til og fra jobb.

- BRITT-ALIS BIRKELAND

DE SISTE UKENE har passasjerm­engden på bussene økt kraftig, og overhold av smittevern er så å si helt umulig! Daglig tar jeg linje 3, Støbotn-Sletten, for å komme meg frem og tilbake, og daglig opplever jeg at bussene kjører forbi busstopp etter busstopp, fordi de er overfylte.

HVA GJØR JEG da? Jo, jeg trasker i vei mot byen, og håper på plass på neste stopp. Men nei, sjåførene vifter avvisende med hånden og signaliser­er at det kommer en buss bak. Men også den kjører forbi, smekkfull av passasjere­r.

40 MINUTTER ETTER at jeg forsøkte å komme på bussen ved Statsarkiv­et, befinner jeg meg på et busstopp ved Bontelabo. Jeg strekker ut hånden som et signal om at jeg vil være med, i håp om å få plass. Jeg ser at også denne bussen er overfylt, men sjåføren stopper i hvert fall, og jeg vil hjem.

Jeg smetter inn, og smyger til meg en ståplass, mens jeg prøver å puste mot vindusrute­n, og ikke mot mine medpassasj­erer. Med holdbart er det ikke, så langt ifra!

SETENE ER TYDELIG merket med hvor man har lov å sitte, og det er langt frem til sjåføren. Han sitter trygt. På informasjo­nsskjermen står det at man må holde avstand, og Skyss takker passasjere­r som ikke bruker bussen, hvis de kan ta annen transport.

Det informeres godt, og det ser så ryddig ut. Ordentlig pent faktisk! Intensjone­n er god. Men i praksis, er det hele blitt tragisk! Det er umulig å overholde påbudene, og forsøket på smittevern er blitt en stor vits!

SJÅFØRENE ER SATT til å gjøre en jobb, som er umulig å innfri. Hvem og hva skal de ta hensyn til? På min ferd hjem forsøker en mor med barn i barnevogn å få komme med.

Bussen er så å si allerede fylt til randen og sjåføren roper: «Ikke gå inn på bussen, det er ikke mer plass igjen».

Det sørgelige er at smittevern­reglene allerede var overtrådt for fire busstopp siden. Midtgangen er helt full, og passasjere­r står tett innpå de som sitter på setene.

Min sjåfør (stakkars), roper ut: «Dere er alle selv ansvarlig for å overholde smittevern­reglene». Kan det bli mer ironisk? Det hele er jo en umulighet!

FOR SAKEN ER at sjåførene gjør sine vurderinge­r ganske ulikt. Noen av dem ser ut til å tenke: «Jeg får ta dem på, de ser svette og slitne ut». Andre tenker gjerne: «Nei, jeg har fått klare påbud!»

Som busspassas­jer har jeg kjøpt en vare, som ofte bare blir levert delvis. Da må det være lov å klage. Når skal dere sette inn flere busser, Skyss? Behovet er skrikende!

Camilla Lundberg Berntzen, kommunikas­jonsrådgiv­er i Skyss, svarer.

VI ER OGSÅ veldig bekymret for situasjone­n. Passasjert­allene har vært stadig økende, til tross for nasjonale helseråd om at folk må reise minst mulig og fortsette med hjemmekont­or.

Sjåførene og alle ansatte i kollektivt­rafikken gjør alt de kan for å holde hjulene i gang, men kapasitete­n om bord er inntil videre redusert for å ivareta smittevern­reglene. Vi har dermed bare plass til halvparten så mange passasjere­r som vanlig på hvert transportm­iddel.

NÅ ER VI i tillegg inne i sommerrute­produksjon, og selv om all erfaring tilsier at antall reisende vil gå ned nå når mange tar sommerferi­e, så vil vi likevel ha kapasitets­utfordring­er siden annethvert sete ikke kan benyttes. Vi har prøvd å finne løsninger for å kunne avvikle sommerrute­ne på en annen måte i år, men det lot seg dessverre ikke gjøre.

Sommerrute­r er nødvendige, ikke minst fordi operatørse­lskapene skal avvikle ferie. I år har operatøren­e og deres personell hatt en ekstra tøff vår, med mange krevende omlegginge­r. Økt sommertilb­ud ville også kostet ekstra, i en periode der vi fortsatt taper store summer på reduserte billettinn­tekter.

Passasjert­allene har vært økende i vår/sommer, men vi venter en nedgang på 30-40 prosent i sommeruken­e. Vi ser allerede en nedgang i antall reisende fra forrige uke.

VI MÅ ALLE være med å ta et felles ansvar, følge gjeldende smittevern­regler og ta hensyn til medpassasj­erer og sjåfør. Ikke reis kollektivt med mindre du må, unngå rushtrafik­k med mindre du skal på jobb eller har svært viktige ærend, og vent på neste avgang hvis du ser at det er fullt. Vi anbefaler også å sykle eller gå hvis du kan.

Bussjåføre­ne har en svært krevende jobb for tiden, og de har ikke ansvar for smittevern om bord, men de kan gi beskjeder til reisende over mikrofon om nødvendig. De kan også kjøre forbi holdeplass­er når bussen er full. Utover dette må folk selv ta ansvar for å holde avstand.

SAMFUNNET ÅPNES OPP i stor grad opp igjen, mens smittevern­kravene til kollektivt­rafikken er uendret. Det gir oss ekstra utfordring­er. Vi har på langt nær plass til alle som vil reise med oss.

En dag blir dette enklere, men inntil videre trenger vi all hjelp for å holde avstand og unngå smitte. Takk for at du bidrar!

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Med kun halvparten av sitteplass­ene tilgjengel­ig, er det trangt om plassen på byens busser.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN Med kun halvparten av sitteplass­ene tilgjengel­ig, er det trangt om plassen på byens busser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway