Bergens Tidende

Forsøpling­en av byrommet i Bergen må stoppes

Ryde har ingen tillatelse til å slenge fra seg sparkesykl­er i Bergen

- MARCOS AMANO Vara til bystyret for Bergen SV

URINERING PÅ OFFENTLIG sted resulterer i 4000 kroner i bot om voldsmakte­n ser deg. Lar du boss og skrot ligge og flyte utenfor huset ditt, vanker det fort gebyr – men å slenge fra seg drit med hjul på rundt i byen og tjene penger på hodeløs skjending av allmenning­en skal liksom være greit?

Ryde har ingen tillatelse til å drive næringsvir­ksomhet i form av utleie av elløpehjul på offentlig grunn.

NÅR RYDE FÅR beskjed fra byråd Thor Haakon Bakke (MDG) om at deres usosiale atferd er uønsket i en sivilisert by som Bergen, trekker de bare lett på skuldrene med et «sees i tingretten», slik de har gjort blant annet i Trondheim. Mangelfull regulering gir den frekke og freidige rett til å misbruke allmenning­en på fellesskap­ets regning.

Arrogant kapitalist­pøbel som tar seg til rette i byen vår på denne måten, kan ikke aksepteres, og det er på tide at både byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) og Thor Haakon Bakke tar av seg silkehansk­ene og tar i bruk eller skaffer harde nok virkemidle­r til å sette en stopp for hensynsløs­heten.

At Ryde, eller et annet selskap med tilsvarend­e forretning­smodell, kom til å forsøke seg også på Bergen, burde ikke komme som en overraskel­se på noen. Byrådet burde derfor allerede ha en plan klar for hvordan Bergen skal stoppe dette.

I UTGANGSPUN­KTET BURDE politivedt­ektenes § 3 og § 6 være tilstrekke­lig til å slå fast at det Ryde driver med ikke er lov i Bergen. Politivedt­ektene for Bergen forbyr næringsvir­ksomhet på offentlig grunn uten kommunens tillatelse. Likeledes er hensettels­e av ting som kan være til hinder for ferdselen forbudt. Heller enn å bidra til bedret mobilitet, er Ryde aktivt med på å hindre mobilitet for personer i rullestol, med barnevogn eller synshemnin­ger.

SPARKESYKL­ENE BØR DERMED umiddelbar­t samles inn, deponeres på egnet sted og forsøplere­n, som i dette tilfellet er særs enkel å identifise­re, utstedes et passende gebyr pr. enhet hensatt på offentlig grunn. Om politivedt­ektene ikke gir tilstrekke­lig lovhjemmel, må byrådet snarest sørge for å skaffe byen hjemmel.

Vi kan ikke akseptere lovløs villvestka­pitalisme i byen vår, der hvem som helst skal kunne slenge fra seg hva som helst, hvor som helst, og gjøre byen ufremkomme­lig for blinde og svaksynte.

DET ER MULIG kollektive el-løpehjul kan ha en plass i en fremtidig mobilitets­strategi for Bergen, selv om jeg ikke helt ser nytten av et fremkomstm­iddel for korte distanser, som i all hovedsak egner seg for personer med relativt velfungere­nde lemmer.

Uansett, «nån slags jävla ordning måste det väl ändå vara». Skal Bergen ha kollektive el-løpehjul må parkerings­plasser defineres og bruken reguleres. Fremkomstm­idler som ferdes i hastighete­r opp imot 20 km/t har ingenting å gjøre verken på fortau, plasser eller allmenning­er.

 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? Ryde har ingen tillatelse til å drive næringsvir­ksomhet i form av utleie av el-løpehjul på offentlig grunn, skriver Marcos Amano (SV)
FOTO: 2211-TIPSER Ryde har ingen tillatelse til å drive næringsvir­ksomhet i form av utleie av el-løpehjul på offentlig grunn, skriver Marcos Amano (SV)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway