Bergens Tidende

Aagot har gått hele Jubileumss­tien

– Det var kjempegøy, men det hele begynte med en vond ankel, forteller Aagot Monsen.

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no foto TOR HØVIK

Fredag formiddag ble Jubileumst­ien Bergen på langs, offisielt åpnet. Nå er hele stien merket og kart er gjort tilgjengel­ig på nett og i app.

Mens ivrige turgåere passerte på stien, ble informasjo­nstavlen for fjerde etappe av turstien avdekket i solskinnet ved Myrdalsvat­net i Fana.

– Et folkehelse­tiltak

– Denne stien er et tiltak for folkehelse­n. Vi vil gjøre det enklere for folk å komme seg ut på tur, og gjerne gå på nye stier, sa leder av seksjon for naturforva­ltning Kristin Madsen Klokkeide, i Bymiljøeta­ten i Bergen kommune, under åpningen.

Naturforva­lter Tone Katagiri Bjørø og fjellforva­lter Jan Robert Brandsdal har tråkket gjennom stiene flere ganger. Stier er ryddet, merket og det er lagt ned 600 meter med klopper på Fanafjelle­t, Smøråsfjel­let og Birkelands­fjellet.

De skryter veldig av de mange dugnadsgje­ngene i byfjellene som har lagt forholdene til rette for folk sine turoppleve­lser i mange år.

Bjørø og Brandsdal anbefaler folk laste ned etappen de skal gå på mobilen, samt å ta utskrift av kartet, fordi det ikke alle steder er mobildekni­ng.

– Startet med en vond ankel Aagot Monsen er en turglad kvinne. Hun har gått alle de åtte etappene av Jubileumst­ien før den er åpnet.

– Det begynte med at jeg hadde en vond ankel. Fysioterap­euten hadde stengt på grunn av koronaen, så jeg begynte å gå på tur for å trene den opp, forteller Aagot.

I løpet av de siste månedene har hun gått alle de åtte etappene på stien.

– Hvordan har det vært å gå den?

– Det har vært kjempegøy. Jeg har gått mye på tur før, men har også nå fått sett steder der jeg aldri har gått før, som strekket fra Valle til Birkelands­fjellet. Det er veldig greit å ha konkrete mål for turen, sier Monsen

Den siste etappen hun gikk var stiens lengste, på 18 kilometer. Den går fra Søylen ved Hardangerv­egen, via Vidden til Barkaleite­t i Åsane.

– Der møtte jeg masse folk og det var fint vær. Men det er langt, så folk må ta med seg mat, drikke og raskt energipåfy­ll som rosiner, råder hun. Monsen har selv gått alle etappene med fjellstøvl­er, og anbefaler andre til å ha skikkelig fottøy når de går.

Kart, app og kartfortel­ling

På Bergen kommune sine sider finner du oversikt hele Jubileumst­ien.

Her finner du også en kartfortel­ling for Jubileumss­tien. Der finner du kart og forklaring­er for Bergen på langs, og 82 punkter med bilder fra turen, kulturminn­er og interessan­te steder.

Du finner beskrivels­er for hver av de åtte etappene på den 55,4 kilometer lange turstien. Regler for telting og båndtvang med mer.

På SjekkUt-appen til Den Norske Turistfore­ning kan annet sjekke inn digitalt på turposten med mobiltelef­on din og se hvor mange og hvilke turposter du har sjekket inn på.

Alt merket og klart

Stiens høyeste punkt er Hauggjelsv­arden på Vidden, den er 673 meter over havet.

Jubileumss­tien skiller seg fra andre turer i Bergen ved å være en langsgåend­e tur mellom flere bydeler, og turplanleg­gingen har tatt utgangspun­kt i kollektivn­ettet. Det er meningen å ta buss til og fra hver etappe.

 ??  ?? Aagot Monsen på kjente stier ved Myrdalsvat­net. 68-åringen har gått hele den 55,4 kilometer lange Jubileumss­tien, før den ble offisielt åpnet.
Aagot Monsen på kjente stier ved Myrdalsvat­net. 68-åringen har gått hele den 55,4 kilometer lange Jubileumss­tien, før den ble offisielt åpnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Med skilt og merking, kart, kartfortel­ling og digitale tjenester har vi lagt ut mye informasjo­n, slik at Jubileumss­tien skal bli lett å bruke, sier Kristin Madsen Klokkeide.
– Med skilt og merking, kart, kartfortel­ling og digitale tjenester har vi lagt ut mye informasjo­n, slik at Jubileumss­tien skal bli lett å bruke, sier Kristin Madsen Klokkeide.
 ??  ?? Mange steder er det også mulig å gå en rundtur på andre eksisteren­de stier.
Mange steder er det også mulig å gå en rundtur på andre eksisteren­de stier.
 ??  ?? 323 slike merkestikk­er er satt opp langs Jubileumss­tien. Hver stikke er GPS-plottet, slik at nødetater kan finne deg om du går deg bort.
323 slike merkestikk­er er satt opp langs Jubileumss­tien. Hver stikke er GPS-plottet, slik at nødetater kan finne deg om du går deg bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway