Bergens Tidende

Søsteren: – Dette skal ikke skje. Man skal være trygg og ivaretatt på et sykehus.

Søsteren til mannen som døde på Haukeland mandag etter feilbehand­ling sier at det har skjedd feil i alle ledd av sykehusbeh­andlingen.

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no foto ØRJAN DEISZ

En mann i 50-årene døde mandag etter feilbehand­ling ved Haukeland universite­tssykehus. Han fikk ti ganger høyere cellegiftd­ose enn han skulle ha. – Fra å ha fått løfte om at han skulle bli helt frisk, så tar de rett og slett livet av ham, sier mannens søster. – Mitt inntrykk er at det kan ha vært svikt i flere ledd, sier Geir Arne Sunde, foretaksti­llitsvalgt for Overlegefo­reningen i Helse Bergen. Vest politidist­rikt har nå åpnet etterforsk­ning av saken.

– Det er så meningsløs­t. Fra å ha fått løfte om at han skulle bli helt frisk, og at de ikke trengte å operere, så tar de rett og slett livet av ham, sier søsteren til mannen i 50-årene som døde på Haukeland sykehus etter en overdose av cellegift. Han fikk ti ganger høyere cellegiftd­ose enn han skulle ha.

Mandag var familien på

Haukeland og tok farvel.

– Det var kjempetung­t. Det var ikke dette som skulle skje. Vi hadde helt andre planer fremover for meg og min bror.

– Dette skal ikke skje

Hun forteller at broren fikk multiorgan­svikt og en større infeksjon i tarmen som følge av cellegifto­verdosen.

– Lunger og nyrer sviktet.

Det er helt grusomt, og vi har ikke klart å ta det innover oss. Dette er ting som aldri skal skje.

Hun forteller at familien nå støtter hverandre, og prøver å ta vare på hverandre etter beste evne.

– Vi tenker å bruke dagen (mandag) til å hvile oss, trøste hverandre og prate, sier søsteren.

Hun sier det ikke er stort rom for tilgivelse i denne situasjone­n.

– Han døde ikke av kreften, men av skadene cellegifte­n ga ham, sier hun.

– Feil i alle ledd

Søsteren har fått opplyst at det ble begått feil i alle ledd.

Ifølge henne skal dosen ha blitt feilberegn­et, og dette

ble ikke oppdaget under kontrollre­gning. Heller ikke når medisinene ble laget i stand, eller under injisering, ble feilen oppdaget, opplyser hun.

Det var, ifølge henne, først apoteket som oppdaget feilen, men da var allerede mesteparte­n av cellegifte­n injisert.

– Dette var en mann i sin beste alder med mange år av livet foran seg. Han hadde planer med sin beste kamerat og planer med familien. Så skjedde dette. Det er rett og slett helt grusomt.

Hun opplever det som viktig at Haukeland nå endrer sine rutiner:

– Dette skal ikke skje. Man skal være trygg og ivaretatt på et sykehus, sier hun.

Haukeland beklager

Fungerende direktør på Kreftavdel­ingen, Terje Nordberg, sier at de har stor forståelse for at de pårørende er både sinte og frustrerte.

– Vi har gjort en alvorlig feil. Det skal ikke skje, og igjen vil jeg beklage på det sterkeste overfor pasientens nærmeste, sier Nordberg.

– Siden saken er under et pågående tilsyn, og av personvern­hensyn, kan jeg ikke kommentere det søsteren sier om hendelsesf­orløpet eller pasientens tilstand. Det er dette både eksterne og interne undersøkel­ser skal avdekke. Vi har også innført konkrete tiltak for å redusere risikoen for at liknende skjer igjen, sier Nordberg.

Dette var en mann i sin beste alder med mange år av livet foran seg. Han hadde planer med sin beste kamerat og planer med familien.

Søsteren

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ??
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX
 ??  ?? – Mitt inntrykk er at det kan ha vært svikt i flere ledd, sier overlegeti­llitsvalgt Geir Arne Sunde etter at en pasient på Haukeland universite­tssykehus døde av for høy dose med cellegift.
– Mitt inntrykk er at det kan ha vært svikt i flere ledd, sier overlegeti­llitsvalgt Geir Arne Sunde etter at en pasient på Haukeland universite­tssykehus døde av for høy dose med cellegift.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway