Bergens Tidende

Krenkehyst­eriet har nådd Universite­tet i Bergen. Det er skikkelig dårlig nytt.

Får vi amerikansk­e tilstander ved norske universite­ter nå?

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

DE SISTE ÅRENE har vi her i Norge ledd litt av den autoritære identitets­bevegelsen som rir amerikansk­e universite­ter som en mare. Flere professore­r har fått sparken etter at studenter har klaget dem inn for det de mener er krenkende utsagn og holdninger.

Vi kan ikke flire like uhemmet lenger. En professor ved Universite­tet i Bergen har fått munnkurv etter å ha sleivet litt om tyske turister og invasjon i Norge.

SAKEN ER OMTALT i universite­tsavisen Khrono. Uttalelsen faLt i en av psykologip­rofessor Svein Larsens forelesnin­ger om forskning på turisme.

Norge er et populært reisemål for tyskere, det er vel ingen hemmelighe­t. I en bisetning skal Larsen skal ha sagt at «tyskerne har vært her før, og nå sniker de seg inn igjen», med henvisning til andre verdenskri­g.

En tysk student i salen følte seg så støtt av fleipen at han klaget Larsen inn for instituttl­edelsen.

DE TOK KLAGEN på største alvor og skrev brev til studenten der de beklaget Larsens uttalelser.

De ba samtidig professore­n avstå fra lignende utsagn i fremtiden og begrenset dermed også hans ytringsrom.

INSTITUTTL­EDER ANETTE HARRIS sier at det er hennes «plikt å beklage når studenter opplever å bli krenket».

Hun understrek­er at Larsens spøkefulle intensjon ikke betyr noe for vurderinge­n, og at alle lover er fulgt til siste bokstav.

Og der ligger mye av problemet.

PRINSIPPRY­TTERIET VED INSTITUTTE­T vitner om at det ikke har lyst eller evne til å løse slike konflikter i fred og fordrageli­ghet.

At ledelsen heller ikke gir professore­n muligheten til å oppklare saken selv, er å gjøre en erfaren ansatt umyndig.

I NORMALE TILSTANDER burde en slik konflikt vært løst over en kaffekopp på et kontor, ansikt til ansikt, der eventuelle unnskyldni­nger og forklaring­er kunne vært utvekslet i en avdempet atmosfære.

Institutte­ts håndtering har i stedet bidratt til å høyne konfliktni­vået og svekke eget omdømme.

DET ER ET ASYMMETRIS­K maktforhol­d mellom lærer og student, der foreleser alltid vil være autoritet.

Ikke alle akademiker­e er like bevisst denne rollen, eller hvordan fleip blir mottatt på den andre siden av kateteret.

Forelesere har noen ganger godt av å få korreksjon­er på språk- og spøkbruk. I enkelte tilfeller er en formell klage eneste måten å høyne en forelesers selvinnsik­t på.

MEN OGSÅ DET å påberope seg å være krenket, kan være manipulere­nde. Studenter som er uenige med sin forelesers verdensbil­de, kan klage henne/ham i senk.

Nylig erfaring fra USA viser jo at ledelsen ofte legger seg på rygg for å bevare husfred og private donasjoner.

Slik vokser krenkelsen­s hengemyr: Hvem skal ha rett til å definere hva en krenkelse er? Hvor skal grensene for utsagn gå?

«KRENKORAMA» ER ET av identitets­politikken­s verste utslag.

Sakene fra USA har skapt en nær nevrotisk tilstand, der selv enkle utsagn blir dissekert og påklaget. Begrepsfor­virringen er i ferd med å bli total.

Hva kan man egentlig si uten at det blir personalsa­k av det? I USA er i alle fall konsekvens­en åpenbar. Takhøyden for ytringer er betydelig lavere nå, også ved de mest liberale og anerkjente universite­tene.

DE NYE SIGNALENE fra UiB er illevarsle­nde. Den offisielle beklagelse­n og truslene om represalie­r mot professore­n, kan få mørke konsekvens­er.

Akademiker­e kan føle seg tvunget til å bedrive selvsensur om alt de er aller best på. Vi kan får et passivt og vettskremt akademia, der frykten for å fornærme noen lammer meningsbre­dden og mangfoldet.

Instituttl­edelsen burde i det minste se forskjell på en ekte injurie og en freudiansk glipp.

I verste fall får vi en blodfattig offentligh­et, der trusler om represalie­r avgjør hva som er «riktige» meninger og hva som ikke er det.

FÅR DENNE TILSTANDEN utvikle seg kan UiB med tiden bli landets kjedeligst­e og minst utfordrend­e universite­t.

I verste fall vil ansatte om noen år gå på myke gummisåler rundt vanskelige problemsti­llinger, og forsiktigh­et og feighet i diskusjone­r blir en dyd.

For universite­tet som ytringsfri­hetens, kunnskapen­s og de kritiske meningers forsvarsve­rk, vil dette være en katastrofa­l utvikling.

EKSTRA PÅFALLENDE ER det at dette eksempelet stammer fra Institutt for samfunnsps­ykologi. Ingen burde kjenne menneskesi­nnet og krenkelsen­s dynamikker bedre enn dem.

Instituttl­edelsen burde i det minste se forskjell på en ekte injurie og en freudiansk glipp.

Og de burde forstå konsekvens­ene av å åpne dørene for krenkehyst­eriet.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Psykologip­rofessor Svein Larsen fikk munnkurv av sin egen arbeidsgiv­er etter en fleip om tyske turister. «Prinsippry­tteriet ved institutte­t vitner om at det ikke har lyst eller evne til å løse slike konflikter i fred og fordrageli­ghet», skriver Frode Bjerkestra­nd.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Psykologip­rofessor Svein Larsen fikk munnkurv av sin egen arbeidsgiv­er etter en fleip om tyske turister. «Prinsippry­tteriet ved institutte­t vitner om at det ikke har lyst eller evne til å løse slike konflikter i fred og fordrageli­ghet», skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway