Bergens Tidende

To bystyrerep­resentante­r ekskludert fra Frp

Fire ledende Frpmedlemm­er er ekskludert fra partiet.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Tor Woldseth og Thomas Flesland sitter begge i bystyret, innvalgt fra Fremskritt­spartiet. Men nå er de ekskludert fra partiet.

– Jeg kan bekrefte at vi har fattet vedtak om å frata fire stykker medlemskap­et, sier leder i Vestland Frp, Gustav Bahus.

I tillegg til Woldseth og Flesland, dreier det seg om bystyrevar­a Kjartan Moi Andreassen og Willy Padøy, kjent som organisato­r av «Nok er nok»-aksjonen.

– Ikke lojale

– Hva er begrunnels­en?

– Det er resultatet av en undersøkel­sessak vi begynte, basert på flere medieoppsl­ag. Jeg vil ikke gå inn på selve behandling­en. Men vi har et etisk og organisato­risk regelverk som alle plikter å følge. Der står det blant annet tydelig at alle skal forholde seg lojalt til vedtak som er fattet i partiets organer.

– Hvilke vedtak har de ikke har vært lojale til?

– Det har jeg ikke foran meg. Men vi har registrert mange medieoppsl­ag som viser at de ikke aksepterer organisato­riske vedtak, som for eksempel sentralsty­rets vedtak om midlertidi­g å legge ned lokallaget, svarer Bahus.

Marte Monstad, som er gruppelede­r for partiet i bystyret, bekrefter at Woldseth og Flesland ikke lenger er medlemmer av Frp.

– Onsdag er det bystyremøt­e. Da blir du den eneste som møter fra Frp?

– Det stemmer.

Vil ikke kommentere Bystyredir­ektør Roar Kristianse­n bekrefter at han har kalt de to inn til møtet som uavhengige representa­nter.

BT var senest mandag i kontakt med Flesland, som da sa at han ville møte som normalt i bystyret som Frp-representa­nt.

Flesland skriver tirsdag i en sms til BT: «Jeg leser at bystyrets kontor kommer med disse opplysning­ene. Jeg kan ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.»

Han bekrefter at han har mottatt varselet om eksklusjon fra fylkesstyr­et, men gjentar at han ikke ønsker å kommentere saken nå.

Anker til sentralsty­ret Woldseth er en av veteranene i Bergen Frp.

68-åringen har sittet i bystyret siden 1995, og var gruppelede­r for partiet i flere perioder. Han var også varaordfør­er i perioden 2011-15, og styremedle­m i Bergen kommunale pensjonska­sse siden 1999.

Woldseth har ikke tatt telefonen når BT har ringt ham de siste dagene. Heller ikke tirsdag.

– Vi har ikke noen kommentar til saken før dette er ankebehand­let i sentralsty­ret, sier Woldseth til NRK tirsdag.

Han sier at han vil stille i bystyret onsdag.

Også Willy Padøy sier at han anker avgjørelse­n, og ikke vil kommentere noe før det. Ankefriste­n er 15. september.

– De er i sin rett til å anke. Klart det, kommentere­r Bahus.

Én fra Frp i bystyret Monstad blir nå eneste Frpreprese­ntant i Bergen bystyre, siden de to andre innvalgte vil møte som uavhengige representa­nter.

En bystyrepla­ss er knyttet til person, og ikke til parti. Dermed vil Woldseth og Flesland beholde sine plasser i bystyret uansett.

Med bare én representa­nt, blir Frp nå den minste bystyregru­ppen, sammen med Pensjonist­partiet.

– Det er alltid trist når organisasj­onen må fatte slike vedtak. Og det får konsekvens­er for bystyregru­ppen, som går fra tre til én, sier Bahus.

Fikk varselbrev

Etter det BT erfarer, skal de fire i forrige uke ha fått brev med varsel om at de var ekskludert fra partiet. Siden har det vært mye møtevirkso­mhet mellom de fire.

Det har i lengre tid vært svært urolig i Frps bystyregru­ppe i Bergen. Marte Monstad ble valgt til gruppelede­r, mot Woldseths og Fleslands vilje.

– Dette er drepen. Det er flaut å være med på, sa Flesland til BT etter det som ble et rabaldermø­te.

I desember i fjor bestemte fylkesstyr­et å legge ned hele lokallaget Bergen Frp, og overtok selv styringen.

Både Flesland og Woldseth har vært svært kritiske til den handlingen, og har bedt fylkesstyr­et snarest gjenoppret­te lokallaget. Bakgrunnen for varselet de to fikk, skal blant annet ha vært et brev til sentralsty­ret der det ble bedt om at lokallaget ble gjenoppret­tet.

– Vi jobber med å reetablere et sterkt Frp-lag i Norges nest største by. Men da må vi ha organisato­risk ro, sier Bahus.

Han sier at partiet vil jobbe med verving og skolering i høst.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? Dette var Frp-gruppen som tok plass i bystyret etter valget i fjor. Marte Monstad ble gruppelede­r. Nå er hun den eneste fra Frp igjen. Tor Woldseth (til v.) og Thomas Flesland bak henne er ekskludert fra partiet.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG Dette var Frp-gruppen som tok plass i bystyret etter valget i fjor. Marte Monstad ble gruppelede­r. Nå er hun den eneste fra Frp igjen. Tor Woldseth (til v.) og Thomas Flesland bak henne er ekskludert fra partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway