Bergens Tidende

Apotekfore­ningen stanser ompakking av munnbind

Beslutning­en kommer etter at flere kunder har reagert på munnbinden­e de har kjøpt.

- HANAD ALI hanad.ali@bt.no

Enhetslede­r Tove Jahr i Legemiddel­verket (LMV) bekrefter tirsdag overfor BT at Apotekfore­ningen vil stanse praksisen.

– Vi har hatt en konstrukti­v dialog med Apotekfore­ningen om anbrudd, og vi har presisert regelverke­t for dem, sier Jahr.

Anbrudd er når apoteker pakker om større mengder av et produkt til mindre pakker.

Hun tilføyer at LMV har fått melding fra våkne forbrukere som har påpekt at enkelte ompakkinge­r ikke er i tråd med regelverke­t for medisinsk utstyr.

– Flere eksempler forbrukere viser til går på mangelfull merking eller en bruksanvis­ning som ikke er fullgod.

Apotekfore­ningen sendte tirsdag melding til samtlige apoteker om den nye føringen.

Forbrukere har reagert

Blant kundene som har reagert, er Terje Alvheim. Han kjøpte i sommer munnbind hos et apotek i Bergen.

Han ser nå på nytt på denne pakken fra apoteket og forteller at det er åpenbart at disse er pakket om fra 50-pakninger til 10-pakninger.

– De er lagt i zip-poser som var enkle og lite hygieniske. Jeg kan ikke se for meg at dette kan være innenfor. Her må det være noen som har syndet, mener Alvheim.

– Vi har hele tiden hatt rutiner sammen med aktørene og legger til grunn at de er fulgt. Er de ikke fulgt, er det avvikssitu­asjoner som må håndteres, sier fagdirektø­r Hanne Andresen i Apotekfore­ningen.

– Ikke lenger behov

Hun sier at tilgangen på munnbind nå er blitt bedre og at behovet for å ompakke ikke er like stort.

– Beslutning­en kommer også etter en dialog med LMV. Anbrudd av munnbind er ikke noe apotekene har ønsket å drive med, men det ble gjort en periode for å sikre tilgjengel­ighet, slik at man ikke måtte kjøpe store mengder av gangen, sier hun.

Forretning­smannen Idar Vollvik ble i forrige uke siktet for bevisst å ha feilmerket sivile munnbind som medisinske munnbind, noe som har gjort at Legemiddel­verket har gitt Vollviks selskaper, deriblant Vovi, omsetnings­forbud.

Vollvik har erkjent å ha pakket om munnbind, men ikke å bevisst ha feilmerket de. Å pakke om munnbind er noe «alle» i bransjen gjør, har han uttalt i et intervju til E24.

Legemiddel­verket har tidligere understrek­et at det i noen tilfeller er tillatt å pakke om munnbindpa­kker, dersom aktørene har en skriftlig avtale med produsente­n.

– Ikke uvanlig

Men ved ompakking kan man risikere at munnbindet bli skadet, forurenset eller forringet slik at det mister sin effekt, påpeker Legemiddel­verket.

– Ved ompakking uten avtale med produsent kan det ikke garanteres at utstyret har samme kvalitet som produsente­n har erklært. Derfor stilles det strenge krav til hygiene, merking og kvalitetss­ystem ved ompakking, har Jahr tidligere uttalt.

Silje Ensrud, kommunikas­jonssjef hos Apotek 1, har tidligere uttalt til BT at det ikke er uvanlig å pakke om munnbind til mindre pakker i perioder med mangel.

– Ved anbrudd er det pålagt at det er riktig merking på de nye pakkene, inkludert bruksanvis­ning og samme informasjo­n som det var på originalpa­kkene, har Ensrud uttalt.

– Det er derimot ikke vanlig at man rasjonerer munnbind eller bryter opp pakkene når det ikke er mangelsitu­asjoner. Apotekkjed­ene ville aldri tatt imot 1000 munnbind, og brutt disse opp til pakker på 50, for eksempel.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik var munnbindpa­kken Terje Alvheim kjøpte hos apoteket. Han mener munnbinden­e tydelig er ompakket fra 50-pakninger til 10-pakninger.
FOTO: PRIVAT Slik var munnbindpa­kken Terje Alvheim kjøpte hos apoteket. Han mener munnbinden­e tydelig er ompakket fra 50-pakninger til 10-pakninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway