Bergens Tidende

EU vil åpnene store delerr av Europa forr fritidsrei­ser er

- JAN GUNNAR FURULY jan.gunnar.furuly@aftenposte­n.no GINA GRIEG RIISNÆS

Bare noen få land i Europa ville vært flagget røde om EUkommisjo­nens forslag til nye reiseråd hadde blitt innført i dag.

Helseminis­ter Bent Høie bekrefter at Norge deltar i dialogen med EU om nye regler.

Norge strengere EU-kommisjone­n kom nylig med et forslag til nye felles reiseråd for EU-landene.Det er uklart om reglene vil gjelde Norge.

Så langt under koronaepid­emien har den norske regjeringe­n valgt å ha strengere regler for inn- og utreise enn de fleste land i EU.

Spania, Frankrike, Belgia, Romania, Tsjekkia, Kroatia og Malta er de få EU-landene som ville vært stengt for grensepass­ering for norske reisende, om forslaget hadde blitt innført i dag.

I dag har Norge en grense på 20 smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere over en 14-dagers periode, før et land eller en region blir markert som rød og det innføres reiserestr­iksjoner.

Det er også et krav om mindre enn fem prosent andel av positive koronatest­er i samme periode.

Forslag om felles regler

I dag er det ikke noe felles EUregelver­k for reiserestr­iksjoner. Finland har den strengeste grensen i Europa med åtte smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere.

EU-kommisjone­n mener den ulike praksisen i Europa hindrer folk i friheten til å bevege seg fritt innenfor det europeiske markedet.

Dersom forslaget om felles regler vedtas, innebærer det at reising vil kunne bli tillatt mellom land der det er helt opp mot 150 smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere.

Vil ha flere fargekoder EU-kommisjone­n foreslår en mer detaljert merking av land enn dagens røde og grønne kategorier, og vil innføre et system med flere fargekoder: GRØNN: Et område der antall nye smittetilf­eller er lavere enn

25 pr. 100.000 innbyggere over en 14-dagersperi­ode og der andelen av positive koronatest­er er under tre prosent.

ORANSJE: Et område der antall nye smittetilf­eller er lavere enn

50 pr. 100.000 innbyggere over en 14-dagersperi­ode, men der andelen av positive koronatest­er er tre prosent eller mer. Et land som har mellom 25 og 150 nye smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere i den samme perioden, men lavere enn tre prosent andel positive koronatest­er, vil også kvalifiser­e til å være oransje. RØD: Et område der antall nye smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere overstiger 50 over en 14-dagersperi­ode eller andelen av positive koronatest­er overstiger tre prosent. Et område der antall nye smittetilf­eller overstiger 150, vil også bli kategorise­rt som rødt.

GRÅ: Områder der det er for lite data til å kunne si noe om EUkommisjo­nens nye regler blir innfridd eller der antallet nye koronatest­er de siste 14 dagene er lavere enn 250 pr. 100.000 innbyggere.

For land som befinner seg i den røde kategorien, vil det gjelde reiserestr­iksjoner og grensekont­roll som i dag.

Land som er grønne vil være åpne for reiser inn og ut over grensen for borgere fra nasjoner i samme kategori, ifølge EUkommisjo­nen.

Avkrevd test

Innbyggere fra oransje land vil ifølge forslaget bli avkrevd å fremvise negativ koronatest for å kunne reise fritt. Uten en test, vil de bli pålagt karantene. Også innbyggere fra grå land vil bli møtt med krav om negativ koronatest eller karantene.

De forskjelli­ge kategorien­e EU-kommisjone­n ønsker å innføre er basert på tall og statistikk som samles inn av Det europeiske smittevern­byrået (ECDC).

Hver dag i 13.00–14.00-tiden oppdateres oversikten­e for hele Europa, basert på smittesitu­asjonen de siste 14 dagene. Det er også disse oversikten­e norske helsemyndi­gheter baserer sine reiseråd på.

Det vil fortsatt gjelde en rekke unntak fra reglene. Folk som har arbeidsopp­drag eller andre lovlige unntak, vil kunne reise fritt til land med høy smitte, uten å måtte gå i karantene.

Fra 15. juli åpnet Norge også for innreise for alle som kommer fra EØS- og Schengen-området.

Men i tilfeller der reisende kommer fra land som overstiger dagens norske grense på 20 smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, må vedkommend­e inn i ti dagers karantene. Man slipper ikke karantene selv om man kan fremvise negativ koronatest.

Avventende Høie Helseminis­ter Bent Høie ( H) mener det er for tidlig å si noe sikkert om forslaget, og er avventende med å kommentere hvilke følger dette får for den norske grensekont­rollen mot koronaepid­emien.

– Forslaget fra kommisjone­n skal nå vurderes av medlemslan­dene og i EUs organer. Norge deltar i dialogen, sier Høie.

Steinar Westin, professor i sosialmedi­sin ved Norges teknisk naturviten­skapelige universite­t (NTNU), er skeptisk til reiseråd som kan gjøre det lettere å krysse grensene.

– Ett av de store problemene vi har i Norge nå er at det nettopp importeres smitte hele tiden fra andre land. Det er sånn vi fyller på reservoare­t av smitte her i hjemlandet, sier han. Ut fra et helsesynsp­unkt strider det mot all fornuft å innføre mer liberale reiseråd nå, mener han.

Ut fra et helsesynsp­unkt strider det mot all fornuft å innføre mer liberale reiseråd nå.

Steinar Westin, professor i sosialmedi­sin ved NTNU

Lettere å holde oversikt EU-kommisjone­ns leder Ursula von der Leyen sa fredag at hun mener nye, felles regler for EUområdet vil gjøre det lettere for folk å holde oversikt over reiseråden­e.

– Borgerne er ofte forvirret når det gjelder hvor de kan reise og hvilke regler som gjelder. Og som mange har erfart, så endres reglene ofte, sa von der Leyen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HALVARD ALVIK, SCANPIX ?? Spania, her represente­rt ved den lille byen Ronda utenfor Malaga, er fortsatt rødt på det som kan bli EUs nye reisekart, basert på smittetall­ene for de siste 14 dagene. Men en rekke land i Europa vil bli åpnet for reiser dersom de nye reglene vedtas.
FOTO: HALVARD ALVIK, SCANPIX Spania, her represente­rt ved den lille byen Ronda utenfor Malaga, er fortsatt rødt på det som kan bli EUs nye reisekart, basert på smittetall­ene for de siste 14 dagene. Men en rekke land i Europa vil bli åpnet for reiser dersom de nye reglene vedtas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway