Bergens Tidende

– Det har gått prestisje i saken

-

Laila Anita Bertheusse­ns forsvarer kritiserer påtalemynd­igheten for ensidig etterforsk­ning i Bertheusse­nsaken, noe som tilbakevis­es av aktoratet.

På den første dagen av rettssaken mot samboeren til tidligere justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) i Oslo tingrett tirsdag trakk forsvarere­n hennes, advokat John Christian Elden, frem eposter til journalist­er og forsendels­er til hans eget advokatkon­tor som ikke er med i tiltalen.

– I likhet med PST og statsadvok­aten mener vi at dette åpenbart kommer fra noen som er knyttet til saken. I noen tilfeller er det positivt bevist at det ikke var Bertheusse­n. Da sier jo de at hun må ha hatt en medhjelper, sier advokaten til NTB.

Forsvarere­n sier han synes det er rart at påtalemynd­igheten trekker frem dette.

– Det er åpenbart et problem for dem om de kjører på denne ensomme ulv-teorien sin. De antyder ikke at noen har vært med på det som fremkommer i tiltalen, men etterpå må noen ha vært med på dette, mener Elden, som sa i retten at dette er en prestisjes­ak for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

Statsadvok­at Frederik Ranke tilbakevis­er påstandene om prestisje og sier det ikke er rart at opplysning­ene om en mulig medhjelper ikke er gitt en større plass i straffesak­en.

– Det har aldri vært noen arbeidshyp­otese at det var samboeren til landets justismini­ster som sto bak. Først etter den siste hendelsen så man at det ikke kunne være noen andre. Vi har sett etter andre potensiell­e gjerningsm­enn, men uten å finne noen, sier Ranke.

Eget foto på vesken

Etter å ha svart nei på samtlige 15 tiltalepun­kter, fulgte tiltalte nøye med på enkelte av bildene og skrev innimellom på en liten

Ipad. 55-åringen hadde med seg en stressball hun klemte på, hun gned seg i hendene og vugget sakte frem og tilbake.

Noen ganger kikket hun bak seg der Wara satt og fulgte saken med korslagte armer, men for det meste fulgte hun med på aktoratets gjennomgan­g og svarte kort og tydelig når tingrettsd­ommer Yngvild Thue spurte om hun erklærte seg skyldig.

På bordplaten foran seg hadde hun plassert tøyvesken sin, som var påført et Facebookfo­to av seg selv og en tekst fra PSTs politiadvo­kat.

Teksten var godt synlig fra plassene der pressefolk­ene og rettstegne­rne satt. Uthevet i rødt sto det å lese …«fra Bertheusse­n later det til at hun er i den villfarels­e at hun må aktivt motbevise sin skyld.»

Aktoratet presentert­e motiv Statsadvok­at Marit Formo viste en rekke bilder knyttet til saken, blant annet familiens bil med hakekors og rasist påtegnet i rødt og trusselbre­v som det er funnet urin på.

Blant bevisene påtalemynd­igheten vil legge frem, er en printer tiltalte kjøpte på Sandvika Storsenter som de mener hun brukte til å lage trusselbre­vene med.

De vil også vise deler av teaterstyk­ket «Ways of Seeing» som politiet mener utløste hele saken. Påtalemynd­igheten mener at tiltalte hadde til hensikt å sverte teaterstyk­ket eller dem som sympatiser­te med stykket

Videre vil blant annet en dokumentgr­ansker fra Kripos uttale seg om trusselbre­vene, mens språkforsk­eren Sylfest Lomheim skal vurdere språk i henvendels­er til mediene.

Frederik Ranke sa at paragraf 115, som gjelder angrep på demokratie­t, sjelden blir brukt. Den har en strafferam­me på ti år. Samtidig mente at han dette ikke dreier seg om en komplisert sak.

Uvanlig lavt erstatning­skrav Tidligere samfunnssi­kkerhetsmi­nister Ingvil Smines TybringGje­dde (Frp) vil kreve 5000 kroner i erstatning for trusselbre­vet hun fikk i februar i fjor.

Hennes bistandsad­vokat Hermann Skard understrek­et at verken Christian TybringGje­dde eller konen vil berike seg etter at de i februar i fjor fikk tilsendt et trusselbre­v.

– Christian Tybring-Gjedde har valgt å ikke kreve erstatning. En erstatning til Ingvil Smines Tybring-Gjedde er også en erstatning for ham. De vil ikke berike seg på dette, og derfor vil de benytte anledninge­n til å kreve et uvanlig lavt beløp i erstatning, sa Skard.

Equinor har oppdaget mangler ved fire av brønnene på Martin Linge-feltet og må bore på nytt. Ekstrakost­naden er beregnet til to milliarder kroner. – Fire gassbrønne­r som ble forboret på Martin Linge før 2018, har påviste mangler ved brønnbarri­erene som gjør at de vurderes som ikke egnet for sikker produksjon, skriver Equinor i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? – Det er åpenbart et problem for dem om de kjører på denne ensomme ulv-teorien sin, sier Laila Anita Bertheusse­ns forsvarer John Christian Elden om aktoratets påstand om en mulig medhjelper.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX – Det er åpenbart et problem for dem om de kjører på denne ensomme ulv-teorien sin, sier Laila Anita Bertheusse­ns forsvarer John Christian Elden om aktoratets påstand om en mulig medhjelper.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Familiens bil med hakekors var et av bildene som ble vist frem i retten.
FOTO: POLITIET Familiens bil med hakekors var et av bildene som ble vist frem i retten.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tor Mikkel Wara på plass i rettssalen da rettssaken mot Laila Anita Bertheusse­n starter i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Tor Mikkel Wara på plass i rettssalen da rettssaken mot Laila Anita Bertheusse­n starter i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway